Fotografija: Foto: BBŽ, Grad Bjelovar
Galerija
Foto: BBŽ, Grad Bjelovar

Slovenski veleposlanik posjetio Grad Bjelovar i BBŽ: "Dobro se razvijate, Slovencima ste jako interesantni"

"Puno se ulaže u infrastrukturu, koristite europski novac za razvoj gospodarskih projekata, posebice u turizmu, poljoprivredi i industriji. Sve su to prilike za suradnju", kazao je veleposlanikBJELOVAR – Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, odnosno njihove čelnike, gradonačelnika Darija Hrebaka i župana Marka Marušić jučer je posjetio veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Gašper Dovžan.

Njegovu Ekscelenciju i ekonomskog savjetnika Dušana Pšeničnika gradonačelnik je upoznao s glavnim projektima Grada, a razgovarali su i o mogućoj budućoj suradnji.

Grad Bjelovar
Grad Bjelovar

Jedna od tema razgovora bila je dakako i izgradnja toplica. Budući da smatra kako je hrvatski građevinski sektor opterećen, Hrebak je za pomoć zamolio brojna strana veleposlanstva na čije adrese je poslao pisma namjere  kojima apelira da se jave na natječaj.

Razgovor o izgradnji toplica

- Pisma namjere poslali smo njemačkom, češkom, slovačkom, slovenskom, indijskom, srpskom, kosovskom, albanskom, turskom, njemačkom, bosansko-hercegovačkom i američkom veleposlanstvu. Voljeli bismo da obavijeste svoje građevinare o natječaju za izgradnju bjelovarskih toplica Ne zanima nas tko će graditi toplice, želimo kvalitetu za pristojnu cijenu, poručio je Hrebak dodavši na kraju da svakako očekuju i ponude iz Hrvatske.

Nakon Grada, gosti su se uputili u Županiju gdje ih je primio župan Marko Marušić sa suradnicima. Zahvalio je veleposlaniku na posjetu i iskazanom interesu za Bjelovarsko-bilogorsku županiju te mu ukratko predstavio županiju, njezin teritorijalni ustroj, gospodarstvo te kulturna i prirodna bogatstva. U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi razgovaralo se o mogućnostima suradnje.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

- Koristim ovu priliku da zahvalim veleposlaniku Dovžanu na posjetu našoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Upoznali smo veleposlanika sa svim našim projektima koje provodimo te smo razgovarali o još jednoj suradnji, prije svega u gospodarskom smislu. U narednom periodu ćemo dogovoriti određene sastanke kako bi naše općine i gradovi koji imaju slobodnog prostora u svojim poslovnim zonama možda postali potencijalni domaćini slovenskim tvrtkama.

Partner na nekoj od manifestacija

Razgovarali smo i o temama iz područja školstva i zdravstva te gledali kako bi još mogli unaprijediti našu suradnju – istaknuo je župan Marušić pozdravljajući posjet veleposlanika Dovžana. Župan je nadalje naglasio kako je ovo bila prilika za razmjenu iskustva, ali i prilika da jedni od drugih ponešto nauče. Razgovaralo se i o mogućnosti da Slovenija bude zemlja partner na jednom od budućih manifestacija Bjelovarskog sajma.

- Zaista mi je drago da je ovaj sastanak bio ovako dobar i siguran sam da ćemo unaprijediti naše odnose po pitanju kulture i gospodarstva kao i svega ostalog što veže nas kao dobre susjede.

Veleposlanik Dovžan također je zahvalio županu na gostoprimstvu.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

- Ovo je moj prvi posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i mislim da smo imali vrlo dobar razgovor. Mislim da je Bjelovarsko-bilogorska županija vrlo interesantna za Sloveniju. Primijetili smo da se županija vrlo dobro razvija, da se puno ulaže u infrastrukturu, da se puno koristi europski novac za razvoj gospodarskih projekata, posebice u turizmu, poljoprivredi i industriji tako da su to sve prilike gdje možemo obavijestiti i potencijalne interesente u Sloveniji koji traže možda neke lokacije za investicije ili projekte za suradnju – kazao je veleposlanik Dovžan izražavajući zadovoljstvo zbog posjeta županiji.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!