Fotografija: Sezona šljiva trajat će sve do kraja rujna, a upravo dolaze šljive idealne za pekmeze/Foto: Martina Čapo
Galerija
Sezona šljiva trajat će sve do kraja rujna, a upravo dolaze šljive idealne za pekmeze/Foto: Martina Čapo

Šljiva na bjelovarskom placu ove godine ne nedostaje: „Izuzetno je dobra godna, suši unatoč“

Čačanska ljepotica dobro je urodila. Mimoišao nas je mraz, a nadam se da nas neće iznenaditi tuča. Ako se sezona ovako nastavi, po prinosu će biti jako dobra godina, kaže Nenad HorvatBJELOVAR – Unatoč žednoj zemlji, sušnom ljetu i iscrpljenim biljkama, ove godine šljiva na bjelovarskoj tržnici ne nedostaje. Potvrdio nam je to Nenad Horvat koji plantažu šljiva ima na području općine Kapela.

Čačanska ljepotica izuzetno je dobro urodila ove sezone/Foto: Martina Čapo
Čačanska ljepotica izuzetno je dobro urodila ove sezone/Foto: Martina Čapo

-Čačanska ljepotica dobro je urodila. Mimoišao nas je mraz, a nadam se da nas neće iznenaditi nevrijeme s tučom. Ako se ovako sezona nastavi, po prinosu će biti izuzetno dobra godina, makar po prodaji znatno slabija. Ljudi nemaju novaca, a problem je i što populacija koja je najviše dolazila na tržnicu i kupovala naše domaće proizvode – to više ne čini. Neki su, nažalost, umrli, neki su po staračkim domovima, a preostali su otišli izvan Hrvatske, pojašnjava nam Nenad Horvat situaciju.

Još mjesec i pol sezone

Horvat je inače predsjednik Udruge voćara i povrćara Dar Bilogore, a pojasnio nam je i kako je sezona ranih šljiva ove godine krenula početkom srpnja, dok kraj sezone očekuju tek krajem rujna.

Nenad Horvat na četiri hektara zemlje ima oko tri tisuće stabala šljiva/Foto: Martina Čapo
Nenad Horvat na četiri hektara zemlje ima oko tri tisuće stabala šljiva/Foto: Martina Čapo

-Nakon Čačanske ljepotice ide Čačanska najbolja pa Topstar i Topstar plus, onda klasične sorte koje su dobre za pekmez poput Čačanske rodne, Stanley i ostale top sorte, priča nam Horvat koji na četiri hektara zemlje ima oko tri tisuće stabala krušaka i oko 850 stabala krušaka.

Jedini način navodnjavanje

One su, kaže Horvat, ove godine urodile samo tamo gdje su uspjeli osigurati navodnjavanje. Na drugim mjestima, nažalost, urod je minimalan.

Kupci rado kupuju domaće proizvode od Nenada/Foto: Martina Čapo
Kupci rado kupuju domaće proizvode od Nenada/Foto: Martina Čapo

-Bez vode nema niti života. To vam je kao i kod čovjeka, realan je Horvat kojega ovih dana možete sresti na bjelovarskoj tržnici. Bilo da trebate šljive za pekmez, knedle, pitu ili samo zdrav međuobrok, na njegovom štandu nećete ostati razočarani.