Fotografija: Foto: Damjan Tadić/CROPIX
Galerija
Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Sljedeći tjedan stiže prvi toplinski val: Evo prognoze temperatura za Daruvar, Bjelovar...

Pojava prvog toplinskog vala u godini u Hrvatskoj, a i šire u regiji, varira od godine do godine. Područje Bjelovarsko-bilogorske županije trebao bi zahvatiti u četvrtakPred Hrvatskom je prvi toplinski val.

- Očekujemo početak toplinskog vala u utorak ili srijedu. Maksimalne dnevne temperature bit će između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva. U ovom trenutku ne možemo pouzdano prognozirati koliko će potrajati. Zbog velikog razilaženja u modelima zasad nije jasno hoće li već u idući petak vrućine popustiti ili će se protegnuti i na idući vikend. Pouzdaniju prognozu imat ćemo u nedjelju – rekla nam je meteorologinja Ivana Havrle Kozarić iz DHMZ-a za Jutarnji list.

Val vrućine, prema podacima DHMZ-a očekuje su u četvrtak kada bi, primjerice, u Daruvaru temperatura trebala biti 34, a u Bjelovaru 33 stupnja. 

Prognoza DHMZ-a za Daruvar

Foto: DHMZ
Foto: DHMZ

Prognoza DHMZ-a za Bjelovar

Foto: DHMZ
Foto: DHMZ

Pojava prvog toplinskog vala u godini u Hrvatskoj, a i šire u regiji, varira od godine do godine. Nije neuobičajeno da se on javi sredinom lipnja kao 2019. ili krajem lipnja kao prošle godine. Da se toplinski valovi u Hrvatskoj mogu pojaviti i prije lipnja, pokazuju podaci s početka 2000-ih.

Primjerice, 2003. godine prvi toplinski valovi praćen sušom zabilježen je još početkom svibnja. Uslijedila je serija toplinskih valova u lipnju, srpnju i kolovozu 2003. godine, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem Europe.

Foto: Damjan Tadić/CROPIX
Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Dio europskih zemalja već se suočava s neuobičajeno visokim temperaturama za lipanj. Temperature diljem Španjolske i Francuske već su nekoliko dana znatno iznad prosjeka za ovo doba godine, a očekuje se da će vrućina dostići vrhunac ovog vikenda. U četvrtak poslijepodne u gradu St-Jean-de-Minervois u južnoj Francuskoj izmjerena je temperatura od 40 Celzijevih stupnjeva. Prema Meteo France, tako visoka temperatura u ovo doba godine dosad nije zabilježena u Francuskoj.