Fotografija: Slijepe i slabovidne osobe kod župana: "Na bjelovarskom području ne radi ni jedna slijepa osoba"/Foto: BBŽ
Slijepe i slabovidne osobe kod župana: "Na bjelovarskom području ne radi ni jedna slijepa osoba"/Foto: BBŽ

Slijepe i slabovidne osobe kod župana: "Na bjelovarskom području ne radi ni jedna slijepa osoba"

Župan Marušić obećao je slijepim i slabovidnim osobama pomoć kod rješavanja horizontalne signalizacije na raskrižju kod bjelovarske Gimnazije, jednog od većih neriješenih problema u BjelovaruBJELOVAR - U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa predstavnici Udruge slijepih Bjelovar pohvalili su suradnju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom te na konferenciji za novinare ukazali na tri strateška prioriteta i izazova s kojima su suočene slijepe i slabovidne osobe u Hrvatskoj, javljaju iz BBŽ-a.

Riječ je o izradi Zakona o inkluzivnom dodatku, osiguranju primjene Zakona o osobnoj asistenciji te o, po njihovom mišljenju, neprihvatljivom nepriznavanju troškova rada i angažmana predsjednika udruga kao voditelja odnosno koordinatora EU projekata.

Poteškoće kod zapošljavanja

- Najbolju suradnju imamo s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Centrom za socijalnu skrb i Zavodom za zapošljavanje – istaknuo je Dražen Kokotić, predsjednik Udruge slijepih Bjelovar ocjenjujući kako su potrebe osoba s invaliditetom uvijek iste, ali se sustav stalno mijenja i teško se tim promjenama prilagoditi, pogotovo kad je riječ o zapošljavanju. Trenutačno na bjelovarskom području ne radi ni jedna slijepa osoba, a ranije ih je, kaže Kokotić, radilo 15-tak.

Čestitajući Međunarodni dan bijelog štapa, župan Marušić obećao je predstavnicima udruge nastavak dobre suradnje.

- Ovogodišnja poruka Dana bijelog štapa je „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi.“ Nama kao županiji vi sigurno niste nevidljivi i hvala vam na lijepim riječima o županiji. Drago mi je čuti o svim aktivnostima koje provodite – kazao je, uz ostalo, župan najavljujući daljnju podršku.

Sudjelovanja u sportskim priredbama

Jedan od neriješenih problema slijepih i slabovidnih osoba na bjelovarskom području je pitanje horizontalne signalizacije na raskrižju kod bjelovarske Gimnazije. Župan Marušić je istaknuo kako je riječ o državnoj cesti za koju su mjerodavne Hrvatske ceste te najavio da će se u razgovoru s direktorom HC-a zauzeti za rješenje tog problema.

Inače, Udruga slijepih Bjelovar postoji već više od 60 godina. Aktivno sudjeluje u društvenim i sportskim priredbama, ali i u pisanju i provedbi projekata, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete života slijepih osoba, piše BBŽ.