Fotografija: Od ove nove školske godine obrok u osnovnim školama poskupio je u svim gradovima u BBŽ-u, osim u Bjelovaru/Foto: Marko Todorov/CROPIX (Ilustracija)
Galerija
Od ove nove školske godine obrok u osnovnim školama poskupio je u svim gradovima u BBŽ-u, osim u Bjelovaru/Foto: Marko Todorov/CROPIX (Ilustracija)

Školski obrok najviše poskupio u Daruvaru i Čazmi. No, i dalje je jeftiniji nego u Bjelovaru

Roditelji su svjesni situacije i vjerujem da se slažu kako je bolje da im djeca za osam kuna imaju kuhani, topli obrok nego pecivo iz pekare, kaže Lidija Osman, ravnateljica OŠ ČazmaProšao je drugi tjedan nove školske godine. Iza učenika, roditelja, te učitelja i profesora desetak je dana prilagodbe pa mnogi tek sad ozbiljno kreću s radom i školskim programom. "Peglao" se raspored, obavljeni su prvi, obvezni roditeljski sastanci, potpisivale su se mnogobrojne suglasnosti.

Većina roditelja osnovnoškolaca u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, među ostalim, potpisali su i nove ugovore sa školom o prehrani u školskoj kuhinji i mnogi se neugodno iznenadili. Dočekale su ih nove, skuplje cijene za pojedinačni obrok.

Bjelovar lani šokirao roditelje

Kontaktirali smo ravnateljice i ravnatelje osnovnih škola u svih pet gradova Bjelovarsko – bilogorske županije kako bismo doznali o kolikim je poskupljenjima riječ. Isto tako, ističemo kako jedino u Bjelovaru cijena školskih obroka za osnovnoškolce ostaje ista.

Zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić, školski kuhar i ravnateljica Druge OŠ Bjelovar, Ines Kapša/Foto: Grad Bjelovar
Zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić, školski kuhar i ravnateljica Druge OŠ Bjelovar, Ines Kapša/Foto: Grad Bjelovar

No, valja napomenuti kako je ta cijena i dalje viša nego u svim ostalim osnovnim školama koje su od ove školske godine poskupili obroke. Isto tako, valja se prisjetiti da je Bjelovar lani podignuo cijenu školskog obroka za svoje škole, a taj je obrok u proteklih godinu dana u prosjeku bio za više od tri kune skuplji nego u svim ostalim školama u BBŽ-u.

U nastavku je tablica u kojoj su navedene sve škole s dosadašnjim cijenama školskog obroka te cijenom nakon poskupljenja.

-----------------------------------------------------------------------

ŠKOLE     STARA CIJENA - NOVA CIJENA   + kn

Bjelovar

-Prva OŠ         9 kuna                9 kuna            0 kn

-Druga OŠ      9 kuna                9 kuna             0 kn

-Treća OŠ       9 kuna                9 kuna             0 kn

-Četvrta OŠ    9 kuna                 9 kuna             0 kn

----------------------------------------------------------------------

Čazma

OŠ Čazma      6 kuna                8 kuna            +2 kn

----------------------------------------------------------------------

Garešnica

OŠ Garešnica  6 kuna      1 € (7,53 kn)       +1,53 kn

----------------------------------------------------------------------

Grubišno Polje

OŠ I.N. Jemeršića  6 kuna   1 € (7,53 kn)    +1,53 kn

----------------------------------------------------------------------

Daruvar

OŠ V. Nazora       5,47 kuna  1 € (7,53 kn)   +2,06 kn

-----------------------------------------------------------------------

Cijena školskog obroka u Bjelovaru iznosi 9 kuna, što ga čini najskupljim u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Iza Bjelovara, novom cijenom obroka skupljom za dvije kune nego dosad, slijedi Čazma. Roditelji čazmanskih osnovnoškolaca tako će odsad obrok plaćati 8 kuna umjesto dosadašnjih 6 kuna. Preostala tri županijska grada izjednačila su cijenu te će ona sada iznositi jedan euro po obroku ili 7,53 kuna. Grubišno Polje i Garešnica tako su poskupjeli za 1,54 kune po obroku jer su tamošnji roditelji dosad plaćali 6 kuna. Najveće poskupljenje, s 5,47 kuna na jedan euro ili 7,53 kune, plaćat će roditelji daruvarskih osnovnoškolaca koji od ove godine moraju izdvojiti 2,06 kuna više nego dosad.

Iskustvo ravnatelja

Evo što o cijeloj situaciji kažu ravnatelji osnovnih škola diljem županijskih gradova.

- Godinama je obrok za djecu u našoj školi koštao šest kuna po danu, a sada će, budući da su nas dobavljači još tijekom prošle školske godine obavijestili da se oni više ne mogu pokriti, ta cijena iznositi jedan euro. Sklopili smo aneks ugovore i sve pripremili na vrijeme tako da ne očekujemo nikakve probleme, kazala nam je Snježana Šeliš, ravnateljica OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje koju smo upitali ima li negativnih reakcija roditelja na poskupljenje.

Učenici OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje/ Foto: BBŽ
Učenici OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje/ Foto: BBŽ

- Čak i ne. Moram istaknuti kako imamo 40-ak učenika kojima je školski obrok besplatan. Riječ je o najosjetljivijim socijalnim skupinama, to su učenici u potrebi koji niti dosad školsku kuhinju nisu plaćali. Svi ostali roditelji svjesni su da je poskupljenje neizbježno te da je kod nas došlo do zaista minimalnog podizanja cijene za obrok, kaže ravnateljica Šeliš.

Identična situacija je i u Garešnici. I tamo je cijena školskog obroka koja je dosad koštala 6 kuna povišena na jedan euro. Evo što na to kaže ravnatelj OŠ Garešnica, Slaven Marinić.

Dobavljači otkazivali ugovore

- Da, tako je, odlukom Školskog odbora cijena obroka u školskoj kuhinji sada će iznositi jedan euro ili 7,53 kune. Unatoč tom poskupljenju, broj učenika koji se hrani u kuhinji na razini je prošlogodišnjeg, kazao je ravnatelj Marinić.

Ravnateljica OŠ Čazma, Lidija Osman potvrdila nam je da su i oni, kao i sve ostale druge županijske osnovne škole, bili primorani poskupjeti školsku kuhinju.

- Povisili smo cijenu obroka sa šest na osam kuna. Naime, dobavljači su nam još u ožujku počeli otkazivati ugovore. Već u lipnju smo, stoga, razmišljali kako ćemo provesti rad školske kuhinje do kraja tekuće godine, kaže ravnateljica Osman i dodaje kako škola broji 570 učenika. Od tog broja, 350 učenika lani se hranilo u školskoj kuhinji. Ove godine broj djece koja su iskazala interes za obrokom u školi, pao je za 10-ak učenika. No, kako ravnateljica ističe, taj broj još uvijek nije do kraja definiran.

Zanimalo nas je što kažu roditelji čazmanskih osnovnoškolaca.

Bolje kuhani obrok nego pecivo

- Krajem svibnja na Vijeću roditelja smo raspravili ovu temu. Dali smo im do znanja da se s cijenom od šest kuna ne možemo pokriti. Svi su oni promislili i uvidjeli kakva je situacija na tržištu, da cijene idu u nebo, da divljaju i da mi baš i nemamo izbora. Vjerujem da su oni mišljenja da je bolje da njihova djeca za osam kuna imaju kuhani topli obrok nego pecivo iz pekare, zaključuje ravnateljica Osman.

Poskupljenje za pojedinačni obrok u prosjeku iznosi od 1,53 do 2,06 kuna po obroku/Foto: Goran Sebelic/CROPIX (Ilustracija)
Poskupljenje za pojedinačni obrok u prosjeku iznosi od 1,53 do 2,06 kuna po obroku/Foto: Goran Sebelic/CROPIX (Ilustracija)

Naposljetku, do najvećeg udara na džepove roditelja dolazi u Daruvaru. Tamo će školski obrok umjesto dosadašnjih 5,47 kuna koštati jedan euro, što je poskupljenje za 2,06 kuna.

"Zagrabili" u svoje rezerve

- Nažalost, i mi smo se morali pridružiti svim ostalim školama koje su povećale cijene obroka. Namirnice su značajno poskupjele, to se osjetilo još tijekom drugog polugodišta prošle školske godine, no tada nismo povećavali cijenu. Riješili smo to tako da smo „zagrabili“ u naše rezerve kako bismo uspjeli sve isfinancirati. Ove smo godine morali ići na to poskupljenje, a Školski odbor je to odobrio, kaže nam Kornelija Častek, ravnateljica OŠ Vladimira Nazora u Daruvaru. Pojasnila nam je kako se još uvijek prikuplja točan broj učenika koji će se hraniti u školskoj kuhinji, a on će, prema sadašnjim pokazateljima, biti na razini prošle školske godine.

-Ne možemo zanemariti činjenicu da gotovo trećina naših učenika ne plaća školsku kuhinju. Za tu djecu u potrebi, obrok je osiguran putem drugih izvora financiranja. Uglavnom zahvaljujući sufinanciranju Grada Daruvara i okolnih općina, zaključuje Častek.

Hrebak nije dizao cijene

Izjavu smo tražili i od čelnog čovjek Bjelovara, gradonačelnika Darija Hrebaka koji se više puta pohvalio se kako jedino Bjelovar nije poskupio cijenu školskih obroka za svoje osnovnoškolce. Pitali smo ga kako to da je ipak najviša cijena školske kuhinje baš u Bjelovaru.

-Mi smo cijenu obroka u školama povisili prošle godine, kada smo smatrali da to treba učiniti. Sada se ta cijena neće povisivati, kao niti cijena vrtića, vode ili komunalija. A idemo vidjeti koliko u drugim gradovima iznosi prirez, porez na potrošnju ili cijena vrtića. Idemo se po tome mjeriti, a ne po cijeni obroka u školama, kratko je komentirao Hrebak.