Fotografija: Skandinavski odgoj djece sve je popularniji u svijetu/ Foto: Unsplash
Galerija
Skandinavski odgoj djece sve je popularniji u svijetu/ Foto: Unsplash

Skandinavski odgoj djece zaludio svijet: Igranje u blatu i spavanje na hladnoći sasvim su uobičajeni

Ako ovih dana prošetate Danskom, Švedskom, Norveškom ili Finskom postoji velika šansa da ćete na ulicama vidjeti ostavljena dječja kolica s bebama koje spavaju, čak i po hladnom zimskom danuPrema Svjetskom izvješću o sreći, već nekoliko godina zaredom skandinavske zemlje su rangirane kao najsretnije države na svijetu. Ovaj neobičan fenomen nedavno je objasnio profesor psihologije na Sveučilištu Aalto u gradu Espoo, koji kaže da se Skandinavci “nikada ne uspoređuju sa susjedima”, “da im je priroda na prvom mjestu” te da “ne sumnjaju u ljude oko sebe”, piše Putni kofer.

No, veliku ulogu u kreiranju nacionalne sreće imaju i mnogi roditelji čiji odgoj već desetljećima puni naslove svjetskih medija, a i brojne su knjige napisane na temu kako Skandinavci odgajaju svoju djecu. Stručnjaci navode da je njihov stil praktičan, ravnopravan i lišen zastarjelih mitova o odgoju, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko ključnih stvari koje inspiriraju mame i tate diljem svijeta!

Batina nije iz raja izašla

Švedska je bila prva zemlja u svijetu koja je 1979. godine zabranila batine i sve druge oblike tjelesnog kažnjavanja, a ubrzo su to učinile i Finska i Norveška. Iako je udaranje nekoć bilo uobičajen način discipliniranja djeteta, skandinavski roditelji udaljili su se od te prakse 1960-ih, budući da je “kontinuirani rast demokratskog, egalitarnog ideala značio da svi ljudi trebaju imati jednaku zaštitu od nasilja, pa i djeca”, navodi se na službenoj stranici turističke zajednice Švedske. Danas je korištenje bilo koje vrste tjelesne discipline stran koncept skandinavskim roditeljima.

Skandinavci vjeruju da spavanje vani jača imunološki sustav

Ako ovih dana prošetate Danskom, Švedskom, Norveškom ili Finskom postoji velika šansa da ćete na ulicama vidjeti ostavljena dječja kolica s bebama koje spavaju, čak i po hladnom zimskom danu. U nordijskim zemljama za mnoge je prihvatljivo da roditelji “skliznu” u kafić na kavu i ostave djecu na otvorenom bez ikakvog straha. Zapravo, ispred brojnih zgrada nije neobično vidjeti i “mini parkiralište” na kojem su poredana dječja kolica. Mnogima ovaj običaj može zvučati potpuno ludo, no ovu široko prihvaćenu tradiciju potiču čak i primalje, a smatra se da bebe koje spavaju vani imaju bolji san i jači imunološki sustav.

Spavanje na svježem i hladnom zraku/ Foto: Unsplash
Spavanje na svježem i hladnom zraku/ Foto: Unsplash

Opušteno oko golotinje

Umjesto da o golotinji razmišljaju kao o nečemu sramotnom, skandinavski roditelji vjeruju da je važno da djeca budu upoznata sa svojim tijelom i osjećaju se ugodno s njim. To se uvjerenje odražava u dječjim knjigama koje ponekad sadrže anatomski točne ilustracije djece bez odjeće. A kada je švedski javni TV servis pokrenuo crtani film za predškolce koji prikazuje penis i vaginu koji pjevaju (nazvan “Willie and Twinkle” u engleskoj verziji), brzo je postao viralna senzacija. Ne zato što su roditelji bili ogorčeni, već zato što se većini svidjelo, piše portal Time.

Potaknite djecu da divljaju i budu prljavi

Neuredna, divlja igra na otvorenom smatra se savršeno prirodnim, čak cijenjenim dijelom djetinjstva u skandinavskom društvu, a roditelji pozdravljaju blatnjave čizme, izgrebana koljena i hrpe prljave odjeće kao dokaz da su njihova djeca provela dobar dan ispunjen avanturom i istraživanjem. Time u nastavku teksta ističe kako se brojni Skandinavci rado odriču sredstava za dezinfekciju ruku i rutina čišćenja igračaka te ne paničare ako slučajno njihovi štićenici uzmu grumen prljavštine. Naime, brojne studije pokazuju da mikrobi u tlu mogu pomoći djeci i njihovom imunološkom sustavu da postanu otporniji na alergije i astmu, prenosi Putni kofer.

Neuredna, divlja igra na otvorenom smatra se savršeno prirodnim/ Foto: Unsplash
Neuredna, divlja igra na otvorenom smatra se savršeno prirodnim/ Foto: Unsplash

Aktivnosti na otvorenom su obvezne

Možda vas neće iznenaditi da se u ovoj regiji prepunoj fjordova i planinskih lanaca roditeljstvo uvelike oslanja na prirodu. No, to ne znači da svaki dan trebate organizirati daleke izlete, jer čak i kratko vrijeme provedeno na svježem zraku može imati iznimnu vrijednost. Istraživanja ukazuju na to da samo nekoliko sati tjedno redovnog boravka na otvorenom može pozitivno utjecati na dobrobit vašeg djeteta.

Aktivnosti na otvorenom su obvezne/ Foto: Unsplash
Aktivnosti na otvorenom su obvezne/ Foto: Unsplash

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!