Fotografija: Garešnica je sve prisutnija u svim medijima u zemlji/Foto: Zoom Garešnica, Janja Čaisa, TZ
Galerija
Garešnica je sve prisutnija u svim medijima u zemlji/Foto: Zoom Garešnica, Janja Čaisa, TZ

Sjajni rezultati u Garešnici: "Uz brojne manifestacije, zbog Ive Robića završili smo u svim medijima"

U nikad boljoj turističkoj sezoni do kraja prosinca zabilježeno je 19 posto više dolazaka i 30 posto više noćenja, dolazilo se na lov i ribolov, obilazak prirodnih ljepota, odmor i rekreaciju, advent, vjenčanja...Prošla godina donijela je odlične turističke rezultate na području Turističke zajednica Sjeverna Moslavina, u garešnički kraj dolazilo se najviše zbog lova i ribolova, ali po prvi puta organizirano i zbog posjeta Zelenim vrtovima Poilovlja za što je zaslužan Centar za posjetitelje koji je otvoren krajem 2022. godine.

Stiglo 1699 stranih gostiju

Na temelju podataka dobivenih iz sustava e-visitor, jedinstvenog sustava prijave i odjave gostiju na nivou cijele Hrvatske, na području Turističke zajednice Sjeverna Moslavina od početka siječnja do kraja prosinca 2023. godine zabilježeno je 3.852 dolazaka gostiju, a čega su 2.153 ostvarili domaći, a 1.699 strani gosti.

Adventski ugođaj u centru Garešnice/ Foto: Janja Čaisa
Adventski ugođaj u centru Garešnice/ Foto: Janja Čaisa

Nadalje, ostvareno je 8.308 noćenja, od toga 4.603 domaćih i 3.705 stranih gostiju.

S izložbe o Ivi Robiću /Foto: Zoom Garešnica
S izložbe o Ivi Robiću /Foto: Zoom Garešnica

- To je u odnosu na godinu ranije 19 posto više dolazaka te 30 posto više noćenja. Tim smo rezultatima osim 2022. premašili i do sad rekordnu 2019. godinu i to za 4,9 posto više dolazaka i 2,24 posto više noćenja. Najviše je bilo domaćih gostiju te gostiju iz Njemačke, Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Češke i Austrije. Najveći broj dolazaka i noćenja ostvaren je u hotelu Garić, a veći broj posjetitelja zabilježilo je i deset manjih privatnih smještajnih objekata. To su Studio apartman 1, Apartmani Vitana, Apartman Balja i Sobe Glavaš u Garešnici, Apartmani Jozić i Štimac u Brestovcu, kuća za odmor Miran San u Podgariću, kuća za odmor Klara u Gornjoj Ploščici te u prošloj godini otvoreni Soba OPG Vida u Kapelici i Apartman Petrović u Dišniku - rekla je direktorica TZ Sjeverna Moslavina Daniela Belak.

Direktorica Turističke zajednice Sjeverna Moslavina Daniela Belak /Foto: Zoom Garešnica
Direktorica Turističke zajednice Sjeverna Moslavina Daniela Belak /Foto: Zoom Garešnica

Novi Centar za posjetitelje

Za dolazak u Garešnicu posjetitelje najviše motiviraju lov i ribolov, obilazak prirodnih ljepota garešničkog kraja, odmor i rekreacija, a tu su još poslovni dolasci, vjenčanja u hotelu Garić, brojne manifestacije u Garešnici i okolici te drugi razlozi zbog koji ljudi rado dolaze u Garešnicu, dodala je.

Prodajni sajam i izložba cvjetnih instalacija/ Foto: TZ S. Moslavina
Prodajni sajam i izložba cvjetnih instalacija/ Foto: TZ S. Moslavina

S izložbe o Ivi Robiću /Foto: Zoom Garešnica
S izložbe o Ivi Robiću /Foto: Zoom Garešnica

- Boljim turističkim rezultatima u prošloj godini svakako je dao doprinos i novootvoreni Centar za posjetitelje koji se prvenstveno bavi promocijom Poilovlja, ali organizira i brojne druge aktivnosti koje privlače goste poput raznih izložbi, edukacija, radionica, promocija knjiga i slično – kaže Daniela Belak.

Zbog Ive Robića u svim medijima

 U 2023. godini održane su brojne manifestacije u Garešnici i okolici, a budući da su mnoge od njih nadaleko poznate i zbog njih su gosti dolazili u garešnički kraj. To su GAF, Gastro-flora, oldtimer susreti, Vincekovo, događanja za Uskrs, događanja za Dan grada, Marinje u Garešnici, Garešnica Infinity festival, Pučki teatar u Hercegovcu, Antunovo u Tomašici, Petrovo u Kapelici, Mala gospa u Brestovcu, Gospa Karmelska u Ciglenici i Martinje. Tu su još i Krumpirijada u Hercegovcu, Gariglazbijada, Rujan uz vodu, Advent u Garešnici, dječji doček Nove godine te najnovija manifestacija Filekijada u Kapelici.

Mural Ive Robića
Mural Ive Robića

- U prošloj se godini puno ulagalo u promociju Garešnice, a najveća promidžba za naš grad bilo je obilježavanje 100. godišnjice rođenja pjevača Ive Robića koji je rođen u Garešnici. Zbog toga je Garešnica bila na svim televizijama i internetskim portalima. Oslikan je veliki mural na Hrvatskom domu, otvorena izložba Ive Robića i organiziran koncert. Prijavili smo projekt „Garešnica – rodni grad Ive Robića“ za kojeg smo dobili određena sredstva koja smo, između ostalog, utrošili i za kupnju zbirke predmeta Ive Robića koji se nalaze u galeriji koja je sastavni dio Centra za posjetitelje - zaključuje Belak. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!