Fotografija: Općina Sirač/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Općina Sirač/Foto: MojPortal.hr

Sirčani bi ove godine mogli dobiti prošireni vrtić, civilnu streljanu i brojne infrastrukturne projekte

"I dalje idemo s potporama mladim obiteljima, gospodarstvu i poljoprivredi. To je okosnica. Ulažemo u infrastrukturu, ali i u ljude, a najvažnije je pronaći balans", ističe načelnik SupanSIRAČ – Sirački vijećnici izglasali su Proračun za 2022. godinu. Prema riječima općinskog načelnika Igora Supana, on iznosi nešto više od 12 milijuna kuna.

Realan proračun

-Volim napomenuti kako je to realan plan, bez napuhavanja iznosa. Stavljali smo u proračun neke stavke, projekte koje planiramo odraditi, ali u minimalno iznosu kako bismo imali barem otvorenu poziciju. Kada i ako budu raspisani natječaji te kao prođemo, onda bismo rebalansom podizali proračun. Nadam se i očekujem da će tih navedenih 12 milijuna kuna stvarno biti ostvareno, jedino nam proračun na kraju godine može biti veći kod izvršenja, optimističan je Supan koji ne voli srljati s iznosima jer u takvom slučaju ne bi ni sam znao s koliko sredstava može računati.

Igor Supan, načelnik Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr
Igor Supan, načelnik Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr

-Ako se uspoređujemo s ostalim općinama, imamo možda manji proračun u početku, no na kraju se opet vidi koliko puno napravimo kroz godinu, a to nam je zapravo i cilj, ističe Supan i dodaje kako u ožujku završava druga faza projekta Zaželi. Svi očekuju treću fazu, a ukoliko će biti raspisan novi program, Općina će ponovno ići s prijavom 25 žena, odaje nam Supan.

Društveni domovi

-Dosad smo imali 150 korisnika, a u tom smjeru planiramo ići opet. Vrijednost druge faze iznosila je 2,3 milijuna kuna, a isto očekujemo i ove godine. Planova imamo puno. Što se tiče investicija, moramo urediti staze oko Hrvatskog doma u Siraču, kao i kuhinju i sanitarne čvorove. Tada će taj projekt biti u potpunosti završen. Ostaje nam i završetak društvenog doma u Kipu, ostala je jedna faza teška 600 tisuća kuna, ističe Supan koji dodaje i planove oko društvenog doma u Pakranima za koji već imaju potrebnu dokumentaciju, kao i građevinsku dozvolu.

Ulica kralja Zvonimira u Siraču nedavno je asfaltirana/Foto: Igor Supan
Ulica kralja Zvonimira u Siraču nedavno je asfaltirana/Foto: Igor Supan

-Ove pak godine namjeravamo ishoditi dokumentaciju za izgradnju društvenog doma u Miljanovcu. S time bismo završili sve društvene domove, odnosno društvenu infrastrukturu na području općine. Tada bismo se mogli posvetiti nekim drugim, konkretnim projektima, ističe načelnik.

-Trenutno nam se izrađuje dokumentacija za izgradnju civilne streljane. O kojem će tu iznosu biti riječ, vidjet ćemo nakon što dobijemo troškovnik. Konkretno, radi se o tome da želimo pomoći streljačkom društvu koje se prije dvije godine ponovno aktiviralo. Ranije su imali odlične rezultate, a sada se to opet budi. Uključuju se mladi, a riječ je o još jednom sportu u našoj općini kojeg valja podržati. Idu na županijska natjecanja, a nadamo se i državnima. Na taj način bismo mogli privući nove ljude u našu općinu i taj sport spojiti i s turističkim razvojem Sirača, pojašnjava Supan.

Kante za prikupljanje plastike Sirčani su dobili prvi u BBŽ/Foto: Općina Sirač
Kante za prikupljanje plastike Sirčani su dobili prvi u BBŽ/Foto: Općina Sirač

Zbog svega navedenoga, potrebno je izgraditi infrastrukturu i omogućiti razvoj streljaštva u Siraču, mišljenja je Supan. A osim podizanja sporta na višu, profesionalnu razinu, i rekreativci bi došli na svoje.

Jaslička grupa

-Predsjednik našeg streljačkog društva ujedno je predsjednik i županijskog streljačkog društva, njegovo ime je je Marijan Supan, kazao je načelnik i spomenuo nam planove oko dogradnje dječjeg vrtića. Prijeka potreba postoji za još jednom mješovitom skupinom, ali i jaslicama kojih u Siraču zasad uopće nema. Stoga su roditelji djece starosti do tri godine prisiljeni svoje mališane voziti u daruvarske vrtiće.

-Mi za to godišnje izdvajamo oko 45, 50 tisuća kuna. I naravno da bismo onda radije voljeli taj novac preusmjeriti u Sirač i primjerice, plaćati jednoj odgojiteljici plaću koja bi radila s jasličarima u našem vrtiću, priznaje Supan koji gleda kako zaposliti nove ljude, ali i zadržati mlade obitelji  Siraču.

Ravnateljica škole i vrtića Marija Pavičić ponosna je što je njihovu potrebu za logopedom čuo i podržao načelnik Igor Supan/Foto: Marija Pavičić
Ravnateljica škole i vrtića Marija Pavičić ponosna je što je njihovu potrebu za logopedom čuo i podržao načelnik Igor Supan/Foto: Marija Pavičić

Kada je riječ o infrastrukturi, načelnik ističe kako je već potpisana prva faza izgradnje pješačke staze u Kipu. Lani je potpisan ugovor s izvođačem, a radovi bi trebali uskoro krenuti. Projekt je to težak 600 tisuća kuna. A plan je čelništva općine u ovoj godini potpisati i drugu fazu na istom projektu kako bi se pješačke staze u ovoj godini i završile.

Vodovod i kanalizacija u 21. stoljeću

-Isto tako, moramo raspisati i nabavu za pješačke staze na mjesnom groblju u Siraču. Prošle godine smo na tom projektu prošli preko LAG-a Bilogora Papuk. Projekt je težak oko 450 tisuća kuna, a sufinanciranje iznosi 330 tisuća. Moramo raspisati i nabavu za energetsku obnovu vatrogasnog doma u Siraču. I taj projekt je sličnog iznosa, no nešto više iznosi sufinanciranje. Do svibnja ili lipnja sve to mislimo napraviti. Uglavnom, planova imamo i nadamo se da nam ih korona neće pokvariti ili usporiti, ističe Supan i dodaje kako siračka vatrogasna zajednica u ovoj godini slavi obljetnicu 130 godina postojanja.

-Do te njihove proslave, uz obnovu doma, voljeli bismo nabaviti i novo vozilo kako bi bili osposobljeniji. Na taj način bismo mogli privući i više mladih da se aktiviraju i pridruže vatrogascima kao volonteri, smatra načelnik koji je i dalje u pregovorima i s Hrvatskim vodama.

Postavljat će se fasada i termo izolacija na cijelom Vatrogasnom domu kako bi se smanjili troškovi grijanja/Foto: Igor Supan
Postavljat će se fasada i termo izolacija na cijelom Vatrogasnom domu kako bi se smanjili troškovi grijanja/Foto: Igor Supan

-Moramo nastaviti vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Hoće li nam to uspjeti u ovoj ili u naredne dvije ili tri godine, vidjet ćemo. Nažalost, to ne ovisi samo o nama već i o Hrvatskim vodama. Barem da započnemo s vodovodom u drugom dijelu Miljanovca. Ružno zvuči da u 21. stoljeću neka mjesta nemaju vodovod, zaključuje Supan.

Mladi, gospodarstvo i poljoprivreda

Kazao nam je i kako misle na mlade. Stoga i dalje idu s financiranjem logopeda u vrtiću, a plan im je tu uslugu i „podebljati“.

-Želimo da umjesto dva puta mjesečno, logoped radi s vrtićancima četiri puta mjesečno, dakle svakog tjedna. To je veoma važna stvar za roditelje i njihovu djecu. I iduće školske godine sufinancirat ćemo radne bilježnice, kao i topli obrok za školarce da se roditelji u potpunosti rasterete tog troška, odaje Supan koji se prebacio i na umirovljenike kojima isplaćuju božićnicu.

-I dalje idemo s potporama mladim obiteljima, potporama gospodarstvu i poljoprivredi. To je okosnica na koju se baziramo. Prvo i osnovno, najvažnije mi je zadržati mlade koji tu žive, a zatim dovući i druge mlade da nam se dosele. Lani smo imali i pojačanu aktivaciju gospodarstvenika kojima smo isplatili 250 tisuća kuna. Troje ili četvero ljudi s područja naše Općine se zaposlilo i to nam budi optimizam. Udruge nisu zaboravljene, njima dajemo godišnje 550 tisuća kuna, preko 200 tisuća ode vatrogasnoj zajednici, a sve su to dokazi kako moramo ravnomjerno poticati razvoj naše sredine. Ulagati u infrastrukturu, ali i ljude, zaključio je ovu priču načelnik Supan zahvalivši se i županijskoj razvojnoj agenciji na potpori.

Nedavni radovi na uređenju arhiva koje će sada biti na tavanu zgrade/Foto: Igor Supan
Nedavni radovi na uređenju arhiva koje će sada biti na tavanu zgrade/Foto: Igor Supan

Naime, lani su kao i ostale sredine, donijeli provedbeni plan. U tome im je pomogla Javna ustanova Razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije.

-Bili su nam od velike pomoći, odlično smo surađivali. Kako bi se reklo, skratili su nam puno muka, zaključio je Supan koji optimistično gleda na vrijeme koje tek dolazi.