Fotografija: Općina Sirač ove će godine dobiti četiri moderne autobusne kućice i punionicu za električne automobile/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Općina Sirač ove će godine dobiti četiri moderne autobusne kućice i punionicu za električne automobile/Foto: MojPortal.hr

Sirač uskoro dobiva pametna autobusna stajališta i punionicu za električne automobile

Moramo razmišljati o mladima i budućnosti. Moramo učiniti sve da oni ostaju u Siraču, ali i da privučemo nove, da im postanemo poželjna sredina za život. Baš zato investiramo u ovakve projekte, kaže SupanSIRAČ – Dobre vijesti stižu za sve žitelje Sirača, prvenstveno one koji putuju autobusima. Bilo da je riječ o školskoj djeci ili starijim ljudima. Naime, tokom rujna ili najkasnije listopada Sirač će dobiti čak četiri tzv. pametne autobusne kućice te punionicu za električne automobile.

Riječ je o projektu koji je još uvijek u realizaciji, a do njega je došlo zahvaljujući zalaganju Općine koja svojim žiteljima, a prvenstveno mladima, želi omogućiti najnovije trendove.

Zeleno svjetlo od Fonda

-Tokom prošlog prosinca bio je raspisan Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša namijenjen pametnim gradovima i ruralnim područjima. Prijavili smo nabavku četiri autobusna stajališta te punionicu za električne automobile. Prije mjesec, dva dana saznali smo da nam je naš projekt obnovljen, a sada smo krenuli u dogovore gdje ćemo ih točno postaviti, odao nam je načelnik općine Sirač, Igor Supan kazavši kako autobusna stajališta u sebi imaju wi – fi koji će omogućavati besplatan Internet u krugu od tri metra.

Igor Supan, načelnik Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr
Igor Supan, načelnik Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr

Ujedno će na tim „pametnim“ autobusnim stajalištima biti postavljene i „pametne“ ploče, dodaje Supan, na kojima će ljudi moći vidjeti neke osnovne informacije poput najave događanja, manifestacija i slično.

Dodatni benefiti

Cijela ova situacija pomno je osmišljena jer kako kaže načelnik, na području Općine Sirač zaista postoji najmanje četiri mjesta na kojima je bilo nužno postaviti autobusna stajališta. A onda je odluka bila logična da se krene u nabavku nečega modernoga i što donosi određene benefite.

-Djeca ionako čekaju školske autobuse i naravno da nam je u interesu osigurati da ne čekaju na cesti već da se mogu skloniti i od vremenskih nepogoda, ali i da su sigurniji. Zasad još ne mogu točno reći gdje će ona biti postavljena, no plan je da tri kućice budu u Siraču, a jedna u Šibovcu jer u tom naselju ne postoji niti jedno uređeno i natkriveno autobusno stajalište, ističe Supan i odaje da trenutno čekaju i odobrenje policije i ŽUC-a.

Investicija za mlade

Dodajmo, ovaj projekt košta 230 tisuća kuna s PDV-om. Fond pokriva 80 posto investicije, dok Općina iz svojeg proračuna namjerava pokriti ostatak od 20 posto.

Cilj vodstva općine jest ostanak mladih u Siraču, ali i privlačenje novih žitelja na područje Sirača/ Foto: OŠ Sirač
Cilj vodstva općine jest ostanak mladih u Siraču, ali i privlačenje novih žitelja na područje Sirača/ Foto: OŠ Sirač

-Istina da nas ima manje, no moramo razmišljati o mladima i budućnosti. Moramo učiniti sve da oni ostaju u Siraču, ali i da privučemo mlade iz okolnih gradova, da im postanemo poželjna sredina za život. Baš zato investiramo u ovakve projekte poput modernih i pametnih autobusnih kućica, napominje načelnik koji vjeruje da će tokom ljetnih mjeseci ovaj projekt biti realiziran. Odnosno, da će u rujnu, najkasnije u listopadu autobusne kućice biti na svojim novim lokacijama, kao i punionica za električne automobile.