Fotografija: Foto: Duje Klaric/CROPIX
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Sindikat HEP-a: "Zbog Vladinih antiinflacijskih mjera u gubitku smo milijardu eura"

Dijeljenje tvrtke na puno manjih dijelova i namjerno galopirajuće zaduživanje nametnuto od strane vlasnika, poznati su scenarij za privatizaciju i uništavanje hrvatskih poduzeća, kažu iz TehnosaTehnos - Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede poslao je priopćenje u kojemu, među ostalim, prozivaju Vladu zbog subvencioniranja cijena energenata za kućanstva i poduzetnike na teret HEP-a.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Tehnos - Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede smatra iznimno opasnim namjere Vlade RH za jednogodišnje produženje antiinflacijskih mjera kojima se na teret HEP-a subvencioniraju cijene plina, toplinske i električne energije za kućanstva i poduzetnike.

Zaustavljeno održavanje sustava

Zahvaljujući ovim mjerama, poslovni sustav HEP-a u kratkom vremenu ostvario je ogromne gubitke, reda veličine milijardu eura, što je već bacilo tvrtku u ogromne probleme iz kojih se neće izvući godinama. Održavanje starih postrojenja već sada se zaustavlja, zastat će i sve nove investicije, vrednovanje rada kontinuirano tone u odnosu na druge tvrtke u Hrvatskoj tako da kvalitetni radnici odlaze a novi nemaju interesa za zapošljavanje u HEP-u. Višegodišnje dijeljenje tvrtke na puno manjih dijelova te u konačnici namjerno galopirajuće zaduživanje HEP-a nametnuto od strane vlasnika, odavno su poznati scenarij za privatizaciju i uništavanje hrvatskih poduzeća. Ako se HEP nastavi ugrožavati, usluga opskrbe električnom energijom u budućnosti bit će znatno lošija i skuplja. Pitamo se, namjerava li netko “zlatnu koku” hrvatskog gospodarstva ubiti zbog jednog jajeta?

Traže obeštećenje

Podržavamo sudjelovanje HEP-a kao pomoć u kriznim situacijama, poput poplava, potresa, energetskog siromaštva i slično, pa tako i trenutno kod prijeteće eksplozije cijena energenata, čime se i dokazuje kako je HEP vrlo bitan kao javno poduzeće pomoću kojeg se lakše mogu premostiti razne socijalne krize.

No stanje se otelo kontroli. Stoga ovom prilikom tražimo od Vlade RH da hitno donese odluke kojima će jednoznačno propisati na koji način će obeštetiti poslovni sustav HEP-a za gubitke koje mu nanosi svojim trenutnim antiinflacijskim mjerama.

Sindikat TEHNOS sigurno neće mirno gledati daljnje namjerno siromašenje tvrtke. Ako se ono nastavi, vrlo brzo ćemo aktivirati svoje članove u svrhu zaštite HEP-a te samim time prava i interesa nas radnika, kao i cjelokupnog stanovništva, jer HEP jeste javno dobro koje još dugo treba biti na korist svima, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Denis Geto, predsjednik Tehnos-a.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!