Fotografija: Uz pomoć učenika, obiđite najljepše lokacije u Daruvaru/Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar
Galerija
Uz pomoć učenika, obiđite najljepše lokacije u Daruvaru/Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar

Šetnja Daruvarom na četiri jezika: "Uz učenike i super aplikaciju obiđite najljepša mjesta u gradu"

Cijelu priču promovirat će TZ Daruvar-Papuk putem svojih društvenih mreža. Na taj će se način omogućiti i ostalim Daruvarčanima da prošetaju gradom uz navođenje aplikacije, odnosno QR kodaOsnovna škola Vladimira Nazora Daruvar i ove godine na poseban način obilježava Europski dan jezika.  

Učiteljica engleskog jezika, Dalija Rendić, voditeljica je ovog popularnog projekta koji se sada održava 6. put zaredom. Kako nam kaže, svake se godine trude organizirati nešto drugačije i posebno što će učenicima, ali i svim ostalim građanima biti zanimljivo.

Radionice na velškom i albanskom

- Krenuli smo s 15-ak radionica na sedam ili osam jezika, a imali smo čak i velški te albanski zastupljen te jedne godine. Bilo je to baš atraktivno jer se kuhalo po receptima na tim jezicima. U taj smo projekt uključili i sve naše sugovornike koji žive u Daruvaru, ljude iz lokalne zajednice koji su nam pomogli da obilježimo europski dan jezika, prisjeća se učliteljica Dalija Rendić i otkriva nam kako su i tokom korone pronašli način da ipak obilježe ovaj važan datum.

Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar
Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar

Naime, s maskama na licu učili su nazive jezika na znakovnom jeziku jer je i to priznati europski jezik.

- Ispalo je to vrlo atraktivno i djeci zanimljivo. Lani nismo imali radionice jer smo sudjelovali na državnom stručnom skupu, prezentirajući te naše primjere. A ove smo godine odlučili uključiti i naše sugrađane u obilježavanje. Znači, svi oni koji žele, mogu 26. rujna 2023. u 15:00 sati doći ispred škole u Gajevoj ili u Turistički ured Daruvar na Trgu kralja Tomislava. Potrebno je imati mobitel s pristupom internetu zato što je šetnja Daruvarom virtualno navođena, pojašnjava Rendić koja ističe kako će pomoći svima kojima će trebati oko skidanja aplikacije.

Oduševili se aplikacijom

- Nakon toga, skenira se QR kod koji smo pripremili i vrlo jednostavno se dalje korak po korak prati alikacija koja će nas sve voditi i tako od jedne do druge lokacije. Znači, ne možete doći do treće lokacije ako niste obišli prvu i drugu. Ujedno je potrebno riješiti neke jednostavne izazove poput skidanja selfija, ili napisati neki svoj dojam, priča nam učiteljica i dodaje kako su se u školi s tom aplikacijom upoznali lani kroz Erasmus projekt.

- Baš nas je oduševila, imali smo nešto slično i za Dan škole, a djeca su stvarno dobro reagirala. Iako je uključena digitalija, ne podrazumijeva sjedenje i dugotrajno gledanje u ekran. Zapravo vas aplikacija potiče da obiđete najljepša mjesta u gradu, pojašnjava Rendić.

Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar
Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar

Za ovaj projekt koriste se fotografije daruvarskog fotografa Predraga Uskokovća, a cijelu priču promovirat će Turistička zajednica Daruvar-Papuk putem svojih društvenih mreža. Na taj će se način omogućiti i ostalim Daruvarčanima da naknadno prošetaju gradom uz navođenje aplikacije, odnosno QR koda.

Četiri jezika

- Fotografije su u aplikaiji vrlo atraktivne. Neki prizori snimljeni su zimi, a mi ćemo te iste prizore vidjeti u drugo godišnje doba. Ono što još valja napomenuti - šetnja je napravljena na engleskom, njemačkom, češkom i hrvatskom jeziku, a Ina Malina, učiteljica njemačkog jezika suautorica je ovogodišnjih aktivnosti, ističe Rendić i poziva sve svoje sugrađane da im se pridruže u šetnji. 

Dodajmo, ekipa iz OŠ Vladimira Nazora Daruvar u centru grada, na Trgu kralja Tomislava, u sklopu izvannastavne aktivnosti Domaćinstvo koje vodi učiteljica Draženka Kešić, uredila je kućicu.

Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar
Foto: OŠ Vladimira Nazora Daruvar

- Predstavili smo se šarenim europskim zastavicama i likovnim radovima za koje su učenici izradili okvire, a glavni pribor su nam bili čavli i čekić. Uređenjem kućice htjeli smo skrenuti pozornost naših sugrađana na šetnju koju organiziramo povodom Europskog dana jezika, 26. rujna, zaključuje Rendić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!