Fotografija: Obitelj Merc godišnje proizvede oko 45 litara mlijeka, a planiraju i povećanje tog broja/Foto: Martina Čapo
Galerija
Obitelj Merc godišnje proizvede oko 45 litara mlijeka, a planiraju i povećanje tog broja/Foto: Martina Čapo

Seljaci od Županije za proljetnu sjetvu zatražili čak 31 milijun kuna beskamatnih kredita

"To je najtraženija mjera. Zahvaljujući beskamatnim kreditima seljaci mogu kupiti repromaterijal u vrijeme kada je on najpovoljniji", kazao je župan Damir BajsVELIKA PISANICA - Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs obišao je danas u naselju Nova Pisanica imanje poljoprivrednika Steve Merca, jednog od korisnika županijske kreditne linije proljetne sjetve. Kreditiranje proljetne sjetve jedna je od najdugovječnijih mjera Bjelovarsko-bilogorske županije, ujedno i najuspješnijih u provođenju, za kojom svake godine vlada iznimno velik interes poljoprivrednih proizvođača. Od prošle godine, kao dodatnu pomoć poljoprivrednicima uslijed pandemije koronavirusa, Bjelovarsko-bilogorska županija na sebe je preuzela plaćanje kompletne kamatne stope te su krediti za poljoprivrednike beskamatni. Također, rok za vraćanje kredita produžen je na godinu dana.

Stevo Merc uzgaja visokokvalitetne ovce/Foto: Martina Čapo
Stevo Merc uzgaja visokokvalitetne ovce/Foto: Martina Čapo

Inače, domaćin Stevo Merc na svom imanju proizvodi kukuruz, ječam, zob i tritikal, a bavi se uzgojem ovaca.

- Pomoć Županije puno nam znači, to je sigurnost da možemo uložiti u kvalitetan repromaterijal kako bi zemlja dobro urodila i kako bi urod bio kvalitetan. Nama poljoprivrednicima proljeće je uvijek financijski veoma teško – priznao je Stevo Merc koji se bavi ovčarstvom. Najviše prihoda njegovoj obitelji donosi mljekarstvo, a potom i meso jer su ovce koje uzgaja osim mliječna, i mesna pasmina. Mlijeko koje proizvedu, oko 45 tisuća litara godišnje, prodaju Vindiji. Inače, Merc ima oko 350 ovaca na imanju, a riječ je o pasmini Lacon, porijeklom iz Francuske.

Župan Bajs obišao je poljoprivredno gospodarstvo Steve Merca i njegovog sina/Foto: Martina Čapo
Župan Bajs obišao je poljoprivredno gospodarstvo Steve Merca i njegovog sina/Foto: Martina Čapo

- Mi smo ih uvezli iz Italije i Francuske, a plan nam je širiti se i dalje. Ženski pomladak stoga, ostaje na gospodarstvu – pohvalio se Merc čiji sin se također bavi istim poslom. Otvorio je svoj OPG i uz očevu podršku, vrijedno radi na obiteljskom imanju. Ono što je važno napomenuti jest da se obitelj Merc nije uvijek bavila ovčarstvom. Naime, svoj su kruh 20-ak godina zarađivati svinjogojstvom, no nažalost, taj posao krenuo je sve lošije u zemlji. Stoga je obitelj Merc na vrijeme svoju poljoprivrednu priču usmjerila na drugi vid poljoprivrede, što se pokazalo punim pogotkom.

Francuska pasmina ovaca Lacon znatno je unosnija od ostalih/Foto: Martina Čapo
Francuska pasmina ovaca Lacon znatno je unosnija od ostalih/Foto: Martina Čapo

Bjelovarsko-bilogorska županija od kontinentalnih županija prednjači po broju ovaca, a no što je još pozitivno jest da ovčari podižu kvalitetu rada i usmjeravaju se u onom smjeru koji je itekako isplativ. Primjer je i obitelj Merc koja je prije 10-ak godina, kada se krenuli s ovčarstvom i kada su imali na farmi drugu pasminu ovaca proizvodila oko 20-ak litara mlijeka godišnje. Sada su tu brojku i više nego udvostručili i tu ne namjeravaju stati. Ove godine, pak, planiraju proizvesti oko 60 tisuća litara mlijeka. Kako bi proizveli dovoljno hrane za ovce, planiraju zasaditi oko 80 hektara zemljanih površina i upravo im tu pomoć BBŽ itekako puno znači.

Župan Bajs izrazio je zadovoljstvo što na selu ostaje i mlađa generacija obitelji Merc/Foto: Martina Čapo
Župan Bajs izrazio je zadovoljstvo što na selu ostaje i mlađa generacija obitelji Merc/Foto: Martina Čapo

- Bjelovarsko-bilogorska županija raspisala je natječaje za otprilike 15-ak poljoprivrednih mjera, no ona koja se najviše ističe upravo je vezana uz kreditiranje proljetne sjetve. Prošla je godina bila rekordna, no ova će godina nadmašiti i prošlu. Ta mjera dogovorena je s našim poljoprivrednicima, a radimo sa šest banaka. Riječ je o beskamatnim kreditima jer je BBŽ na sebe u cijelosti preuzela plaćanje kamate. Napravili smo to u jeku pandemije koronakrize kako bi pomogli poljoprivrednicima - kazao je župan Bajs i odao kako već sada imaju više od 181 zahtjev u iznosu od 31 milijun kuna. Napomenuo je kako im je upravo to cilj – da se poljoprivrednima olakša situacija u vrijeme kada im je financijski najpotrebnije - od Nove godine pa do ljeta kada nabavljaju repromaterijal, a što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Župan je dodao i činjenicu da seljaci zahvaljujući ovom kreditiranju imaju mogućnost kupovine repromaterijala u vrijeme kada je on najpovoljniji, dakle, odmah na početku godine, a što se u konačnici odražava i na prinose koji su sve bolji.

Beskamatno kreditiranje pokazalo se kao puni pogodak/Foto: Martina Čapo
Beskamatno kreditiranje pokazalo se kao puni pogodak/Foto: Martina Čapo