Fotografija: Foto: Davor Pongračić/CROPIX (ilustracija)
Foto: Davor Pongračić/CROPIX (ilustracija)

Šefica u trgovačkom lancu varala kupce tijekom akcijske prodaje: "Nikakvog sniženja nije bilo"

“Moja zadaća je da kontroliram stanje prodavaonica, ali nije bilo moguće iskontrolirati svih 300 prodavaonica pa se dogodio propust”, branila se na suduRukovoditeljica u poznatom trgovačkom lancu proglašena je krivom i kažnjena zbog varanja kupaca tijekom akcijske prodaje, piše Danica.hr.

Prema ovotjednoj presudi, regionalna šefica u Studencu osuđena je jer je u dućanu Lonia trgovine kod Novske inspekcijskim nadzorom utvrđeno da “trgovac obavlja zavaravajuću poslovnu praksu u odnosu na cijenu proizvoda ili načina na koji je ona izračunata”.

Priznala prekršaj

U tom dućanu, naime, oglašena je akcijska prodaja spužve za suđe s istaknute dvije cijene: najniža u posljednjih mjesec dana u iznosu 1,72 eura i akcijska cijena od 1,33 eura, uz sniženje od 23 posto.

No, inspektorica je otkrila kako je ta spužva u dućanu i ranije stajala 1,33 eura. Dakle, nikakve akcije ni sniženja nije bilo.

“Time trgovac obavlja nepoštenu poslovnu praksu koja se smatra zavaravajućom u odnosu na cijenu proizvoda. Zavarava potrošače u vezi s cijenom, čime ih navodi ili je vjerojatno da će ih navesti da donesu odluku o kupnji koju inače ne bi donijeli”, ističe sutkinja ovaj tjedan.

Šefica u Studencu priznala je prekršaj navodeći kako je “do toga došlo isključivo zbog propusta poslovođe prodavaonice koji nije imao taj artikl u redovnom asortimanu, već je proizvod je došao u prodavaonicu s datumom početka akcije”.

Kažnjena s 500 eura

“Moja zadaća je da kontroliram stanje prodavaonica, odnosno dogovaram akcije za pojedine proizvode, ali nije bilo moguće iskontrolirati svih 300 prodavaonica pa se dogodio propust”, branila se ona.

Kažnjena je s 500 eura i mora platiti 30 eura troškova postupka. Prekršajni postupak bio je pokrenut i protiv Lonia trgovine, ali ta ja je tvrtka u međuvremenu prestala postojati te je brisana iz sudskog registra.

Zbog toga je postupak protiv Lonije obustavljen. Nju je, naime, u međuvremenu preuzeo Studenac, pa su svi dućani iz sastava kutinskog trgovačkog lanca prešli u okrilje nove tvrtke, piše Danica.hr.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!