Fotografija: Riješena je vlaga na zapadnom krilu dvorca grofa Jankovića/ Foto: Grad Daruvar
Riješena je vlaga na zapadnom krilu dvorca grofa Jankovića/ Foto: Grad Daruvar

Sanirana vlaga na zapadnom krilu dvorca grofa Jankovića u Daruvaru

"Vlaga nam predstavlja najveći problem, zato je u dogovoru s konzervatorima odlučeno da se prvo taj problem riješi, a tek potom možemo razmišljati o potpunoj renovaciji", kaže Marija IvandekićZavršen je prvi dio radova na sanaciji kapilarne vlage na zapadnom krilu dvorca grofa Jankovića, potvrdila je v.d. ravnateljice Zavičajnog muzeja Daruvar Marija Ivandekić.

- Ukupna vrijednost ovih radova iznosi nešto više od 34 tisuće eura, od kojih je Ministarstvo kulture i medija sufinanciralo projekt s nešto više od 26,5 tisuća eura. Radovi su počeli krajem kolovoza i završili su ovog tjedan, a obuhvaćali su obijanje žbuke i čišćenje sljubnica, zapunjavanje sljubnica, žbukanje zidova prije i nakon konsolidacijskom injektiranja, bušenje i injektiranje zidova u svrhu konsolidacije zidova i prekidanje kapilarne vlage u zidovima te bojanje zidova paropropusnom fasadnom bojom izvana i unutra, pojasnila je Ivandekić. 

Prijava nastavka projekta

Recimo i to da je radove izvela tvrtka BEL-BAU d.o.o. iz Bjelovara, dok je nadzor obavljala tvrtka Daing d.o.o. iz Daruvara.

Prema riječima Marije Ivandekić, odmah će se ići s prijavom druge faze radova. Konkretnije, Razvojna agencija Daruvar prijavit će nastavak sanacije pročelja i kapilarne vlage na dvorcu grofa Jankovića na Javni poziv Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske za 2024. godinu.

- Nadamo se da će projekt biti odobren, odnosno da će se nastaviti. Naime, rješavanje kapilarne vlage preduvjet je za daljnje radove u prizemlju dvoraca. Vjerujemo da ćemo odobravanjem druge faze radova steći uvjete da barem dio prostorija u prizemlju možemo koristiti za muzejske potrebe. Podsjetit ću, od 2004. godine kada je škola prestala s radom u dvorcu te prostorije nisu u funkciji, točnije dio se tek koristio kao skladišni prostor. Vlaga nam predstavlja najveći problem, zato je u dogovoru s konzervatorima odlučeno da se prvo taj problem riješi, a tek potom možemo razmišljati o potpunoj renovaciji, istaknula je v.d. ravnateljica Zavičajnog muzeja. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!