Fotografija: Damir Bajs i Vladimir Bilek potpisuju sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore/Foto: Vladimir Bilek
Galerija
Damir Bajs i Vladimir Bilek potpisuju sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore/Foto: Vladimir Bilek

Sad je službeno: Bajs i Bilek zajednički izlaze na lokalne izbore

Zahvaljujem Vladimiru Bileku na podršci i nadam se zajedničkom radu u budućnosti - poručio je aktualni župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir BajsDamir Bajs kao nositelj Damir Bajs Nezavisne liste (DBNl) i Vladimir Bilek, nezavisni saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu potpisali su u petak ujutro koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore.

Završeno potpisivanje sporazuma o zajedničkom izlasku na predstojeće izbore, Damir Bajs Nezavisna lista (DBNl) i Vladimir Bilek, nezavisni saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu/Foto: Daria Marković
Završeno potpisivanje sporazuma o zajedničkom izlasku na predstojeće izbore, Damir Bajs Nezavisna lista (DBNl) i Vladimir Bilek, nezavisni saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu/Foto: Daria Marković

Vladimir Bilek, nezavisni saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, poželio je dobrodošlicu svim prisutnim medijima i aktualnom županu Damiru Bajsu s kojim se zna već više od 18 godina. Aktivno surađuju posljednjih desetak godina kroz potpore programa nacionalnih manjina, ali i Grada Daruvara i okolnih općina u kojima žive pripadnici češke nacionalne manjine, ali i svih ostalih projekata na području županije. U zadnje četiri godine, kako navodi, povezivali su se projekti preko državne razine na županijsku prema lokalnoj razini.

Potpisivanje koalicijskog sporazuma o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore/Foto: Daria Marković
Potpisivanje koalicijskog sporazuma o zajedničkom izlasku na predstojeće lokalne izbore/Foto: Daria Marković

- Jedna od osnovnih stvari kojima se bavim je očuvanje jezika, tradicije, pisma i kulture Čeha u Republici Hrvatskoj, ali i na području županije, gradova i općina. Osnova za to je poznavanje jezika te učenje od vrtića i škola. Zato mi je drago da je županija osnivač i osnovnih i srednjih škola. Tu je potpora uvijek bila i nije nikada izostala. Kroz taj dio bili su i najznačajniji projekti u proteklom razdoblju što se tiče školstva - istaknuo je Vladimir Bilek.

Ulaganje u školstvo

U tom smjeru nastavio je da je nedavno u Daruvaru otvorena dogradnja Češkog dječjeg vrtića Ferda Mravenec te Češke osnovne škole J.A.Komenski kao zajednički projekt dvije države kroz potporu Grada Daruvara i aktualnog župana Damira Bajsa. Županija je pomogla financijskim sredstvima kod dogradnje i opremanja škole. Slično je i kod Osnove škole Josip Ružička u Končanici.

- Osim toga, velika je potpora svim školama na području županije, gdje je u planu županije zacrtana energetska obnova svih objekata i škola u vlasništvu županije. Ovdje je prvo krenula Glazbena škola, nakon toga energetska učinkovitost Osnove škole Vladimir Nazor i to svih područnih škola, ne samo matičnih. Bjelovarsko-bilogorska županija se pokazala kao vodeća, među najboljim u Hrvatskoj što se tiče povlačenja sredstava za energetsku obnovu škola, u investicije u škole kroz brigu za najmlađe i ljude da ostanu na području naše županije - rekao je Bilek.

Stalna potpora županije

Osim segmenta školstva, tu su i svi projekti Saveza Čeha, Čeških beseda i Češke nacionalne manjine, kako navodi Vladimir Bilek, koji su uvijek dobili potporu bez obzira radi li se o kulturi, promicanju različitosti u županiji ne samo za češku manjinu nego sve nacionalne manjine na području županije pa tako i za sve udruge toga područja.

- Nemojmo zaboraviti da je pred kraj proteklog mandata Grad Daruvar bio u teškom položaju gdje smo imali potporu i pomoć Damira Bajsa i županije. Modernizirao se niz cesta u nadležnosti Županijskih uprava za ceste, kao što je cesta na Diošu koja spaja Općinu Končanicu i Općinu Dežanovac, asfaltiran je spoj između Imsovca i Kreštelovca, a pri završetku je i most u Vrbovcu, most koji će se uskoro raditi između Daruvarskog Brestovca i Pehovca. Nadalje, pješačke staze kao osnova za kvalitetu života kao što je pješačka staza u Doljanima ili druga faza kroz Ljudevit Selo - istaknuo je Vladimir Bilek.

Ulaganje u infrastrukturu

Što se tiče županijskog dijela, županija pruža potporu i oko brze ceste prema Bjelovaru i najveći je projekt, ističe Vladimir Bilek, izgradnja Opće bolnice u Bjelovaru te niz drugih aktivnosti vezano za gospodarstvo, međunarodnu suradnju i problematiku koju su imali s Vodoprivredom Daruvar, a upravo je dobrom potporom sačuvano više od 140 radnih mjesta na području Daruvara i općina, kao i Ribnjačarstvo Končanica.

Damir Bajs i Vladimir Bilek u uredu saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu/Foto: Vladimir Bilek
Damir Bajs i Vladimir Bilek u uredu saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu/Foto: Vladimir Bilek

- Pred nama su novi izazovi. Jučer je prezentiran na Vladi, Nacionalni plan oporavka gdje su osim projekata naših gradova i općina, koji se kanaliziraju putem županije, i Daruvarske Toplice koje čeka veliki investicijski ciklus koji je u ovom trenu samo uvod u ono što nas čeka u novom sporazumu - kaže Vladimir Bilek.

Zajednička suradnja

Prema njegovim riječima sjever postaje dio projekta Slavonija, Baranja i Srijem, uz mnoštvo projekata za županiju i Grad Daruvar, a osnova za budućnost razvoja turizma Daruvara su Daruvarske toplice, koje će podići turističku ponudu i županije.

Damir Bajs i Vladimir Bilek na današnjoj tiskovoj konferencije u Daruvaru/Foto: Vladimir Bilek
Damir Bajs i Vladimir Bilek na današnjoj tiskovoj konferencije u Daruvaru/Foto: Vladimir Bilek

- Nastavljamo u tom segmentu. Župan Damir Bajs ima potporu od mene osobno i mog tima za novi mandat kao župan. Naša suradnja će se temeljiti na zajedničkom izlasku na listu za županijsku skupštinu. Očekujemo da ćemo surađivati i odraditi sve što je u novom četverogodišnjem planu kako bi naša županija postala još kvalitetnije i bolje mjesto za život, a ja se nadam Grad Daruvar ne samo najljepši mali grad nego i najljepši grad za život u Republici Hrvatskoj - rekao je Vladimir Bilek.

Tolerancija i zajedništvo

Prisutnima se obratio i Damir Bajs, u ovom slučaju kao kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije na predstojećim lokalnim izborima. Za izbore, ističe, bitno je partnerstvo i zajedništvo. Ovo je sedmi sporazum koji je potpisao, kako kaže, sa partnerima koji su gotovo uvijek bili već s njim. Iza toga stoji suradnja, ali i rezultati koje su postigli.

Potpisan sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće izbore, Damir Bajs Nezavisna lista (DBNl) i Vladimir Bilek, nezavisni saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu/Foto: Daria Marković
Potpisan sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće izbore, Damir Bajs Nezavisna lista (DBNl) i Vladimir Bilek, nezavisni saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu/Foto: Daria Marković

- Ovo je prvi sporazum kojeg ne potpisujemo u Bjelovaru nego u Daruvaru u uredu saborskog zastupnika Vladimira Bileka i to nije slučajno. Dogovorili smo se da to bude u gradu koji je primjer multikulturalnosti, tolerancije i zajedništva - svoj govor započeo je Damir Bajs.

Daruvar=tolerancija

Potpisivanjem ovom ugovora, Vladimir Bilek će biti na zajedničkoj listi za Županijsku skupštinu koji će podržavati Damira Bajsa kao župana na čemu se župan zahvaljuje.

- To je već treći put da smo se tako dogovorili, a to pokazuje da smo sve planirano i napravili. Naglasit ću da je Bjelovarsko-bilogorska županija, županija koja ima iznimno veliki broj manjina, više nego je zapisano u Ustavu RH. To su manjine koje čine skoro petinu ukupnog broja stanovnika, a sam Daruvar primjer je takve tolerancije - istaknuo je Bajs.

Briga o manjinama

Češka manjina, srpska, mađarska, ali i predstavnici Roma i ostali, navodi Damir Bajs, zapravo imaju ona temeljna prava - pravo na kulturu, jezik i obrazovanje. To se naposljetku interpretira kao zajedništvo Hrvata kao većinskog naroda sa Česima i ostalim manjinama.

- Rigorozno smo i temeljito pratili pravo na jezik i model C. Znanje jezika je jedno od stručnih znanja koje možemo pružiti našim manjinama. Tu su za primjer Češke škole u Daruvaru i općinama koje omogućavaju onima koji nisu Česi da polože te škole. To je tolerancija većinskog naroda - kaže Bajs.

Veliki projekti u tijeku

Bjelovarsko-bilogorska županija uz to je temeljem dogovora koji su imali, napravila sve što joj je bilo u moći da se sve škole obnove i dograde. Tu je za primjer naveo Češki dječji vrtić Ferde Mravenec te Češku osnovnu školu J.A.Komenski.

- Istaknuo bih da je Bilek bio motor ukupnosti svih aktivnosti vezanih uz poveznicu gdje županija, Grad Daruvar i država mogu nešto napraviti. Županija je osnivač niza ustanova na ovom području, osnovnih i srednjih škola, a ovog trenutka u tijeku su vrlo veliki projekti, među najvećima u Republici Hrvatskoj, koji se vežu uz energetsku obnovu i ovu dogradnju koja je završena - rekao je Damir Bajs.

Spriječili stečaj

Time se pruža mogućnost da djeca i odrasli, učitelji i profesori imaju standarde koje trebaju imati i to ne samo u matičnim nego i područnim školama. Niz će osnovnih škola preći na jednosmjenski rad. Kako kaže, bilo je i puno problema. Sve su zdravstvene ustanove bile pogođene kao i Daruvarske toplice, a županija je kroz niz mogućnosti i projekata pomogla podići standarde.

- Neću se samo osvrnuti na Ribnjačarstvo Končanica i Vodoprivredu kao vlasnika gdje je županija omogućila da spriječi stečaj gotovo dvije stotine ljudi koji tamo rade, ali i tradiciju koja seže preko 70 godina. Uspjeli smo napraviti da jedna i druga tvrtka rade i da Vodoprivreda ne ide u stečaj kao i Ribnjačarstvo u pred stečaj. Time se nadamo da ćemo napraviti iskorak - dodao je Damir Bajs, kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije.

Odmaralište na Tkonu

Ovog trenutka, umjesto 85 ljudi, u Vodoprivredi sada radi preko 120 ljudi. To pokazuje da se može. Prema riječima Damira Bajsa, potpis sporazuma s Bilekom mu je iznimno bitan. To potvrđuje da se suradnja i partnerstvo mogu provesti upravo na ovaj način koji im je i potreban.

- Vladimir Bilek je i predsjednik Kluba nacionalnih manjina pri Hrvatskom Saboru, a osim što predstavlja češku i slovačku manjinu, predstavlja i većinu građana koji ovdje žive. Imamo europske projekte kao što je izrada odmarališta na Tkonu sa dvije Češke županije. Očekujemo potpisivanje raznih sporazuma Sjevera i Središnje Hrvatske sa pet županija koje se pridružuju tom programu. Predložili smo i za Fond za obnovu i solidarnost te želimo napraviti iskorak - ističe Damir Bajs.

Mogu, znaju i hoće

To će biti impuls, kako kaže, da Daruvar krene naprijed. Bjelovarsko-bilogorska županija bila je zadnja po plaćanju novaca Europske Unije, sada je treća. U školstvu je po investicijama bila zadnja, a sada je na drugom mjestu.

- Očito možemo, znamo i hoćemo kroz zajednički nastup, partnerstvo i konkretne aktivnosti. Zahvaljujem Vladimiru Bileku na podršci i nadam se zajedničkom radu u budućnosti - za kraj je poručio Damir Bajs, aktualni župan Bjelovarsko-bilogorske županije.