Fotografija: Novo zdanje središta Čazme/ Foto: Grad Čazma
Galerija
Novo zdanje središta Čazme/ Foto: Grad Čazma

Sa "Zelenom tržnicom" centar Čazme dobio potpuno novi izgled

Novi izgled uključuje dodatno parkiralište, prostor za privremene štandove za vrijeme praznika ili posebnih priredbi, manji trg i zeleni park te informacijski i prodajni paviljonU sklopu europskog projekta Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kuna, uređen je informacijsko–prodajni centar naziva „Zelena tržnica““. Riječ je o rekonstrukciji područja u Ulici kralja Tomislava 3. Sve cjeline projekta Čazma Natura tematski su povezane pa je tako i uređenje ovog prostora inspirirano prirodom i biološkom raznolikošću.

Ono uključuje dodatno parkiralište, koje će biti u službi novog interpretacijskog centra, prostor za privremene štandove za vrijeme praznika ili posebnih priredbi, manji trg i zeleni park te informacijski i prodajni paviljon, uz motiv vode i hortikulturno uređenje.

Uređeno središte grada/ Grad Čazma
Uređeno središte grada/ Grad Čazma

Dizajn proizlazi iz postojećih prostornih obilježja. Izgled zgrade i vanjskog uređenja inspiriran je elementima iz prirode, dizajniranima na način da interpretiraju značajke zaštićenog krajolika, biljnog i životinjskog svijeta prostora grada Čazme.

To je otvoreni zeleni prostor s paviljonom, potrebnim parkiralištima i pješačkom vezom. Paviljon je osmišljen za trajne trgovačke aktivnosti. Otvoreni prostor je namijenjen za povremene trgovačke aktivnosti, dječje igralište, informiranje i obrazovanje, kao i veza između postojećih programa. Za pristup i parkiralište se koristi postojeća prometna infrastruktura i pružaju nova parkirna mjesta uz pješačku zonu.

Uređeno središte grada/ Grad Čazma
Uređeno središte grada/ Grad Čazma

Zelena tržnica napravljena je od različitih vrsta šumskog drveća i služi povremenoj prodaji. Park i dječje igralište su osmišljeni kao prirodni ambijent šume, s „gnijezdima“ ptica. Hortikulturno uređenje dopunjuje cijelu priču, a autohtone biljke iz prirode stvaraju poseban ugođaj u gradu.

U sklopu projekta Čazma Natura središte grada dobilo je novi izgled/ Foto: Grad Čazma
U sklopu projekta Čazma Natura središte grada dobilo je novi izgled/ Foto: Grad Čazma