Fotografija: Foto: Goran Šebelić/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Goran Šebelić/CROPIX (ilustracija)

S tržišta se povlači trajna kobasica s domaćeg OPG-a zbog opasne bakterije

Ova bakterija može dovesti do veoma opasne bolesti listerioze, koja izaziva prerani porod i pobačaj, a može zahvatiti i središnji živčani sustavTrajna kobasica Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Trbušić Mario iz Bedekovčine povlači se s tržišta zbog utvrđene opasne bakterije Listeria monocytogenes. 

Izvijestia je to Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a kobasica s rokom trajanja do 19.09.2024., s LOT brojem 157064, povlači se po nalogu Državnog inspektorata Republike Hrvatske. 

Opozvana kobasica/ Foto: HAPIH
Opozvana kobasica/ Foto: HAPIH

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Opasna bolest

Ova bakterija inače može dovesti do veoma opasne bolesti listerioze, a izuzetno je otporna na niske i relativno visoke temperature. Listerioza je zarazna bolest koja često ostaje zanemarena, a može izazvati prerani porod i pobačaj u trudnoći, kao i zahvaćanje središnjeg živčanog sustava. Stoga primat u sprječavanju infekcije ima pravilno baratanje hranom te izbjegavanje nepasteriziranih mliječnih proizvoda.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!