Fotografija: Policija je provela veliku akciju kontrole prometa u BBŽ-u/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Policija je provela veliku akciju kontrole prometa u BBŽ-u/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

Sa 2,72 promila vozio bicikl u Grubišnom, drugi autom u Donjem Daruvaru jurio 104 km/h

Policajci su proteklog vikenda na području BBŽ-a utvrdili ukupno 119 prometna prekršaja od čega se njih čak 65 odnosilo na prekoračenje brzinePolicajci PU bjelovarsko-bilogorske i proteklog su vikenda imali akciju koja je bila usmjerena na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu, a to su alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama, nekorištenje sigurnosnog pojasa te uporaba mobitela tijekom vožnje.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Čak 119 prekršaja

Tako su policijski službenici proteklog vikenda utvrdili ukupno 119 prometna prekršaja od čega izdvajamo:

- 9 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,72 g/kg izmjerena kod 34-godišnjeg vozača bicikla u Grubišnom Polju

- 65 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u Donjem Daruvaru i ona je iznosila 104 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 70 km/h,

- 13 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

- 3 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom te

- 29 ostalih prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godina (4 takva prekršaja), dok je najviše izmjerenih koncentracija alkohola u organizmu bilo u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg.

Četiri recidivista

- U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene četiri osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivist“. Protiv trojice je proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalne kazne - kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Tijekom proteklog vikenda u BBŽ-u se dogodilo šest prometnih nesreća od kojih su dvije s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene. Ostale prometne nesreće su bile samo s materijalnom štetom.

Nova akcija

Policijski službenici su i jučer proveli preventivno-represivnu akciju u prometu na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

 - Na 19 lokacija kontrolirano je 43 vozilo, a budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na kontrolu korištenja sigurnosnih pojaseva te nedozvoljeno korištenje mobitela vozača za vrijeme upravljanja vozilom utvrđeno i sankcionirano je 14 takvih prekršaja - ističu u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Nadalje, kako kažu u policiji, deset ljudi nije bilo vezano sigurnosnim pojasom na prednjim sjedištima, dok su četiri vozača kažnjena zbog korištenja mobitela za vrijeme vožnje. Sedam sudionika je kažnjeno za ostale prometne prekršaje.