Fotografija: S novim terencem Dacia Duster umirovljenici će brže i lakše stići do liječnika/Foto: Deni Marčinković
Galerija
S novim terencem Dacia Duster umirovljenici će brže i lakše stići do liječnika/Foto: Deni Marčinković

S 1,500.000 kn iz EU organizirani dnevni boravci za umirovljenike, a dobili su i terenac

Obveza svih nas koji radimo u javnom sektoru je da pomognemo našim sugrađanima treće dobi, koji su često sami i nemaju pomoć koju bi trebali imati, istaknuo je župan BajsSvaki peti stanovnik naše županije stariji je od 65 godina, stoga je svaki projekt koji ovoj skupini poboljšava kvalitetu življenja hvale vrijedan. Jedan od tih projekata je i Pletenica života-faza 2. Riječ je o milijun i pol kuna vrijednom projektu, u potpunosti financiranom iz Europskog socijalnog fonda te državnog proračuna, u sklopu kojeg su organizirani dnevni boravci u kojima se održavaju razne aktivnosti za osobe treće životne dobi. Nositelj Pletenice života je Bjelovarsko-bilogorska županija, a provode ga Centar za pomoć i njegu u Općini Veliko Trojstvo te Pomoć u kući starijim Osobama Općine Veliko Trojstvo. 

Osobe s invaliditetom

- Ovim projektom obuhvaćeno je 110 korisnika, odnosno osoba starije životne dobi. U dnevnom boravku koji djeluje u sklopu našeg centra, osim samog druženja, zahvaljujući Pletenici života moći će se organizirati i razne radionice. Također, raduje nas što smo u sklopu projekta dobili i službeno vozilo. Naime, većina naših korisnika je dislocirana, a od sada će im biti olakšan odlazak kod doktora ili obavljanje nekih drugih potreba. Pored toga, više od deset korisnika u svakoj općini su osobe s invaliditetom i zato je dobro da što je ovaj automobil koji smo dobili povišen, rekao je Željko Vincek, ravnatelj Centra za pomoć i njegu u Velikom Grđevcu te dodao da se nada nastavku dobre suradnje koju imaju sa Županijom kao i realizaciji još puno sličnih projekata. 

Provedba druge faze Pletenice života započela je u listopadu prošle godine, a osim društvene koristi za naše najstarije sugrađane, projekt je omogućio i nova radna mjesta. Naime, zaposleno je ukupno osam osoba, odnosno po četiri u svakoj općini. Četiri osobe zaposlene su za upravljanje projektom i administraciju, dok su druge četiri osobe zadužene za rad s korisnicima. 

Gerontodomaćica Dragica Karakaš/Foto: Deni Marčinković
Gerontodomaćica Dragica Karakaš/Foto: Deni Marčinković

- Kao gerontodomaćica radim već 13 godina, a trenutno radim u boravku u sklopu Centra. Osjećam se predivno što ovi ljudi nisu zaboravljeni, što se možemo družiti s njima i tako im uljepšati stare dane. Susreti u boravku održavaju se tri puta tjedno u manjim grupama zbog prostora i korone. Veliko je zadovoljstvo raditi s ovim ljudima, rekla je Dragica Karakaš, djelatnica u Centru za pomoć i njegu te dodala da kroz tri projekta koji se trenutno provode sudjeluje oko 170 starijih osoba s područja ove općine. 

Jača od korone

Druženjem u dnevnim boravcima umirovljenicima se omogućava kvalitetniji i zdraviji način ispunjavanja svakodnevice, a zadovoljstvo što sudjeluje u projektu iskazala je i jedna od korisnica, osamdesetjednogodišnja Anđelka Maljak i Velikog Grđevca. - Volim ovdje doći jer se družimo i lijepo nam je, puno mi to znači jer sam već u godinama. U boravak dolazim svaki tjedan, a vrijeme uglavnom provedemo u priči i ponekim aktivnostima poput štikanja. Često me ovdje doveze naša gerontodomaćica Dragica, a ponekad dođem i biciklom, rekla je gospođa Anđelka i kroz smijeh dodala da se korone ne boji jer je ona jača od nje.

Anđelka Maljak/Foto: Deni Marčinković
Anđelka Maljak/Foto: Deni Marčinković
 

Kao što smo već rekli u sklopu projekta osigurani su i automobili i to po jedan za svaku općinu. Ključeve jednog od njih domaćinima je u srijedu je u Velikom Grđevcu uručio župan Damir Bajs.

 - Obveza svih nas koji radimo u javnom sektoru je da pomognemo našim sugrađanima treće dobi, koji su često sami i nemaju pomoć koju bi trebali imati. Zahvaljujući ovom i sličnim projektima pored pomoći u obavljanju dnevnih potreba, naši stariji sugrađani moći će se i socijalno uključiti u društvo. Drago mi je što su i dnevni boravci uključeni u programe, jer se uz pridržavanje epidemioloških mjera, oni mogu koristiti za ljepši život u vrijeme korone naših umirovljenika. Najvažnija svrha ovog programa je omogućiti ljudima da što duže žive u svojim kućama, ukoliko to žele, jer nije rješenje preseliti te osobe u domove za starije, rekao je župan Damir Bajs i dodao da je naša Županija prije sedam godina bila zadnja po povlačenju europskih sredstava, a danas se nalazi na trećem mjestu. 

Boravak u sklopu Centra za pomoć i njegu u Općini Veliki Grđevac/Foto: Deni Marčinković
Boravak u sklopu Centra za pomoć i njegu u Općini Veliki Grđevac/Foto: Deni Marčinković

Dobru suradnji Općine Veliki Grđevac i Bjelovarsko-bilogorske županije potvrdio je i općinski načelnik Tomislav Pavlečić. - Zahvaljujem se svim djelatnicima Županije što nam pomažu u realizaciji ovih projekata. Općina Veliki Grđevac dugi niz godina surađuje sa Županijom na raznim projektima. U našoj općini postoji potreba za ovakvim projektima jer smo kraj u kojem živi veliki broj stanovnika starije životne dobi kojima je pomoć potrebna, kazao je načelnik Općine Veliki Grđevac Tomislav Pavlečić.