Fotografija: Vjekoslav Prebeg/Foto: RT Screenshot
Vjekoslav Prebeg/Foto: RT Screenshot

Ruska državna televizija objavila razgovor s Hrvatom, tvrde da je zarobljen u Mariupolju

Sve što im je izjavio treba uzeti s rezervom, budući da je teško vjerovati da je smio slobodno iznositi vlastita mišljenja..Ruska državna televizija RT, propagandni servis u službi Kremlja, objavila je da je njezin novinar Roman Kosarev razgovarao s Vjekoslavom Prebegom, za kojeg navode da je hrvatski državljanin koji se, kako tvrde, borio u redovima ukrajinske vojske. Hrvat im je, kažu, rekao da je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u Mariupolju te tvrdi kako su njega i još nekoliko drugih boraca Rusi zarobili tijekom pokušaja bijega iz opkoljenoga grada, prenosi Jutarnji list.

RT je objavio i njegovu fotografiju na kojoj je prikazan kako sjedi u prostoriji na nepoznatoj lokaciji. Sve što im je izjavio treba uzeti s rezervom, budući da je teško vjerovati da je smio slobodno iznositi vlastita mišljenja.

- Napuštali smo Mariupolj, hodali noću pješice 260 kilometara, skrivali se, izbjegavali svaki mogući kontakt... No plan nam je propao kad smo naletjeli na rusku topničku jedinicu, morali smo se predati - izjavio je.

U Prebegovoj postrojbi bilo je, navodi RT, više stranaca, uključujući i tri britanska državljana. Nekoliko drugih stranaca napustilo je brigadu nedugo nakon što je krajem veljače izbio sukob, tvrdi ruski državni medij.

Hrvat kaže kako se redovima ukrajinske vojske pridružio još 2020. godine. Htio je, navodi, dobiti ukrajinsko državljanstvo nakon što je ondje odslužio trogodišnji ugovor.

- Tad mi se to činilo kao dobra ideja, linija fronte u Donbasu bila je 'stacionarna', a ja u tom trenutku nisam ispalio skoro niti jedan metak - rekao je RT-u Prebeg objašnjavajući kako je htio dobiti ukrajinsko državljanstvo jer se zaljubio u Ukrajinku.

- Imala je bolesnu majku i nije htjela otići iz Ukrajine - dodao je, no nije precizirao kako je uopće završio u Ukrajini.

Svojedobno je pet godina služio i u hrvatskoj vojsci, ali tvrdi kako nema nikakvo pravo borbeno iskustvo.

Najsiromašnija zemlja Europe na korak do rata: ‘Mogla bi postati veća prijetnja od Ukrajine‘

Ruski tajkuni i elite sve glasnije negoduju, cure detalji njihova napetog sastanka s Putinom

Lavrov uvjerava da invazija ide ‘striktno prema planu‘: ‘Samo je jedan put do postizanja sporazuma s Kijevom‘

Kaos na bojištu: Rusi prisiljeni spajati dijelove desetkovanih postrojbi iz propalog napada na Kijev

- Bio sam pješak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve. Nisam bio uključen ni u kakve sukobe - rekao je.

Zarobljeni hrvatski državljanin ruskoj državnoj televiziji objasnio je kako je imao vrlo malo izravnog iskustva s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput pukovnije Azov. Iako je i spomenuta postrojba sudjelovala u bitci kod Mariupolja, Prebegova brigada, tvrdi on, s njom je imala malo komunikacije, a i zapovjedništvo im je bilo potpuno drugačije.

- Azov sudjeluje u obrani, ali mi imamo odvojenu zapovjednu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu dio ukrajinskih oružanih snaga - rekao je Vjekoslav Prebeg, kako ga citira RT.

- Čuo sam da su oni iz Azova vrlo fašistički nastrojeni i da su nacisti. Također sam čuo o groznim stvarima koje su napravili građanima koje su zatočili, čak su vjerojatno i na nas povremeno pucali. Čuo sam da je među njima mnogo kriminalaca i narkomana. Nisam tome osobno svjedočio, ali vidio sam snimke koje prikazuju grozote koje oni rade. Velika zvjerstva, citira RT Prebega.

- Više nikad ne bih uzeo oružje u ruke. Ako budem oslobođen, vjerojatno ću se pridružiti nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom Crvenom križu... Dobivanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci bila je pogrešna odluka. Želim preživjeti, želim živjeti... Želim opet biti sa ženom koju sam upoznao u Ukrajini, želim govoriti o istini, o tome kako su se prema meni odnosili moji otmičari... U pritvoru me liječe, dobivam hranu i pružena mi je potrebna medicinska pomoć - rekao je.

Prebegova sudbina i dalje ostaje neizvjesna s obzirom na njegovo strano državljanstvo, tvrdi ruski državni medij. Naime, u Donjeckoj Narodnoj Republici, paradržavi čiju neovisnost priznaje samo Ruska Federacija, stranci se uglavnom smatraju plaćenicima, a oni mogu dobiti vrlo teške kazne, uključujući i smrtnu, piše RT.

- Bio sam legitiman borac i pripadnik ukrajinske vojske. Rusi me smatraju zarobljenikom, ali govore da sam plaćenik, da nisam službeno pripadnik ukrajinskih oružanih snaga - kaže Prebeg.

OGLAS

Prema međunarodnom pravu, borcima se smatraju strani dobrovoljci koji se, na osobnoj osnovi i na vlastitu inicijativu, pridruže oružanim snagama jedne od strana u oružanom sukobu.