Fotografija: Darko Rundek/Foto: Danijel Bartolić/CROPIX
Galerija
Darko Rundek/Foto: Danijel Bartolić/CROPIX

Rundek stiže na Omanovac i poručuje: "Dođite, bit će muzike, poezije, fine cuge, slasne klope..."

U vrlo atraktivnom šumskom dijelu bit će postavljena pozornica na kojoj će osim Rundeka, nastupiti Sara Renar, "Cherrypop" te Antonio Zuza, a održat će se i večer poezije"Ne moš omanut na Omanovcu" naziv je kulturnog, ljetnog događanja koje će 24. lipnja, u sklopu Pakračkog ljeta biti održano na Omanovcu iznad Pakraca, a na kojem će središnji koncert večeri održati legenda hrvatske glazbene scene - Darko Rundek.

Organizirana i večer poezije

Program počinje već od 15 sati, a za ovo događanje će u vrlo atraktivnom šumskom dijelu neposredno uz planinarski dom na Omanovcu biti postavljena pozornica na kojoj će, uz Rundeka, svirati i pjevati Sara Renar, koja je 2015. dobila Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu.

Sara Renar/Foto: Marijana Banko/CROPIX
Sara Renar/Foto: Marijana Banko/CROPIX

Posjetitelje će rasplesati i raspjevati šesteročlani bend „Cherrypop“ koji se na Omanovcu predstavio i lani. Oni su jedinstveni spoj funka, popa i rocka te najavljuju da će vas odvesti na putovanje prepuno pozitivne energije i plesa.

Foto: FOTOimago
Foto: FOTOimago

Na Omanovcu će zasvirati i house majstor Antonio Zuza, poznati DJ koji je zajedno s Ilijom Rudmanom 2015. godine osnovao „Imogen Recordings“, a 2022. otvorio vlastiti klub „Peti Kupe“ koji je postao kultno mjesto zagrebačke plesne scene.

DJ Antonio Zuza/Foto: Ranko Šuvar/CROPIX
DJ Antonio Zuza/Foto: Ranko Šuvar/CROPIX

S obzirom na to da je "Ne moš omanut na Omanovcu" kulturno, ljetno događanje, bit će održana i večer poezije uz čitanje stihova najpoznatijih svjetskih pjesnika.

Razgovor s Rundekom

Prije velikog koncerta koji će biti održan na Omanovcu razgovarali smo s Darkom Rundekom, sada već legendarnim glazbenikom koji je karijeru započeo 70-tih godina u „novovalnom“ zagrebačkom bendu Haustor s kojim je objavio četiri albuma. Godine 1997. godine izdaje svoj prvi solo album "Apokalipso", a nakon njega još pet albuma. Posljednji, "Za vašu popodnevnu razonodu" izdao je 2022. s jazz orkestrom HRT-a.

Od kuda i danas, nakon gotovo pola stoljeća karijere, pronalazite motivaciju, inspiraciju i energiju?

- Iz istog izvora kao i prije. Igre, ljubavi, slobode i čuda.

Poznati ste ekološki aktivist i zagovornik očuvanja i zaštite prirode. Što priroda znači za vas i koliko je važna u vašem životu?

- Osjećam se kao dio prirode. Kad je klima dobra, okoliš zdrav, sokovi teku kako treba - radost i snaga. Kad je loša, ili zemlja, voda ili zrak otrovani, ne valja. Žutimo, sahnemo, plačemo. Slično je i sa društvenom klimom...

Foto: Sandra Hržić
Foto: Sandra Hržić

Šire područje Pakraca obiluje netaknutom prirodom, brojnim šumama, izvorima pitke vode, kraj je čist i nezagađen. Kako komentirate činjenicu da se po današnjim standardima ovaj kraj tretira kao nerazvijen u odnosu na velike gradove u kojima dominira betonizacija i asfaltizacija?

- Ti su standardi izopačeni. Nema u njima ni pameti ni zdravlja ni veselja.

Kakva su vaša iskustva s Omanovcem i kako ga doživljavate?

- Moja su iskustva s Omanovcem su odlična. Proveo sam tamo popodne u mirnoj šetnji šumom, večer u ugodnom i nadahnutom društvu i svježu noć dok je u dolini bila zagušljiva.

Foto: Sandra Hržić
Foto: Sandra Hržić

„Ne moš omanut na Omanovcu“ će biti održan uz potporu Grada Pakraca i Turističke zajednice Grada Pakraca, a organiziraju ga Davor Nigović Lexy i Valentino Božić Crni, Pakračani s višegodišnjom privremenom adresom u Zagrebu.

- Unutar našeg „Funk cluba“ koji 20 godina djeluje u Zagrebu, godinama smo u Janjoj Gori kod Plitvičkih jezera organizirali neformalno, glazbeno druženje uz naše prijatelje, DJ-e i bandove. Htjeli smo sada napraviti osvježenje i nešto novo i u razgovoru s Dekijem zaključio sam da ima smisla ovdje na Omanovcu organizirati slično događanje. Jer, osim što smo mi Pakračani pa srce drugačije kuca, ovdje imamo odličnu infrastrukturu, prekrasnu prirodu i šume i u ovom događanju vidim veliki potencijal. Nadam se da će ovaj događaj naići na interes ljudi i da ćemo ga organizirati tradicionalno, svake godine u lipnju te da ćemo u budućnosti samo širiti sadržaje, primjerice na kazalište i slično. Zato pozivam ljude da 24. lipnja dođu na Omanovac, na dobro i kvalitetno druženje, da se dođu opustiti, uživati u sadržajima i prirodi i napuniti baterije -  poručio je Lexy

Lexy i Crni/Foto: Privatni album
Lexy i Crni/Foto: Privatni album

- Program počinje u 15 sati i traje do zauvijek, a ulaz je besplatan. Hrana i cuga su osigurani u planinarskom domu, a jelovnik će biti prilagođen vegetarijancima. Uz mjesta za spavanje u domu, za posjetitelje smo osigurali kamp, u slatkom šumarku tik do doma i uz nezaboravan pogleda vrijedan milijun nečega, najavljuje Crni.

Pogled s Omanovca/Foto: Dalija Čuljat Nagy
Pogled s Omanovca/Foto: Dalija Čuljat Nagy

Foto: Dalija Čuljat Nagy
Foto: Dalija Čuljat Nagy

Foto: Dalija Čuljat Nagy
Foto: Dalija Čuljat Nagy

Foto: Dalija Čuljat Nagy
Foto: Dalija Čuljat Nagy

Foto: Dalija Čuljat Nagy
Foto: Dalija Čuljat Nagy

Na kraju je i Darko Rundek u svom stilu pozivao posjetitelje da dođu na Omanovac u subotu 24. lipnja.

- Bit će muzike, poezije, dobrog društva, friškog zraka, fine cuge, slasne klope - za doć' opet! Dođite i nećete omanut.

Foto: Dalija Čuljat Nagy
Foto: Dalija Čuljat Nagy

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!