Fotografija: Svih 45 malih velikogrđevčana u listopadu vrtić pohađaju potpuno besplatno/Foto: DV Slatki potok Veliki Grđevac
Galerija
Svih 45 malih velikogrđevčana u listopadu vrtić pohađaju potpuno besplatno/Foto: DV Slatki potok Veliki Grđevac

Roditelji mališana iz Velikog Grđevca ovaj mjesec neće morati platiti vrtić

"Neki roditelji još niti ne znaju. Oni koji znaju veoma su sretni, a ovi ostali će se obradovati tek kada ne dobiju račun za listopad", kazao je načelnik Tomislav PavlečićVELIKI GRĐEVAC – Divne vijesti saznali su ovih dana roditelji vrtićke djece s područja općine Veliki Grđevac. Potpuno nenadano, dobili su svojevrsnu božićnicu prije Božića.

Naime, temeljem Ugovora o dodjeli financijskih sredstava općinama Republike Hrvatske za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021. godini koji je Općina Veliki Grđevac potpisala sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, Općinski načelnik donio je Odluku kojom se roditelji ili skrbnici djece koja pohađaju dječji vrtić "Slatki potok" Veliki Grđevac u mjesecu listopadu 2021. godine oslobađaju od plaćanja udjela u cijeni boravka djece u vrtiću.

Demografska mjera

Kako je uopće došlo do toga, pojasnio nam je općinski načelnik Tomislav Pavlečić.

Načelnik Općine Veliki Grđevac, Tomislav Pavlečić/Foto: Martina Čapo
Načelnik Općine Veliki Grđevac, Tomislav Pavlečić/Foto: Martina Čapo

- Natječajem na kojem smo prošli odobreno nam je 220 tisuća kuna. Riječ je o sredstvima namijenjenim subvencioniranju plaća zaposlenih u vrtiću, nove opreme te jednog mjeseca besplatnog vrtića zahvaljujući čemu smo roditelje oslobodili plaćanja vrtića za listopad – kazao nam je načelnik dodavši kako je riječ o pravoj demografskoj mjeri.

Dodajmo kako je projekt još prije više od godinu dana radila JURA- Javna ustanova Razvoja agencija BBŽ, a rezultat i to pozitivan, stigao je ovih dana.

- Svih 45 mališana listopad će ići gratis u vrtić, a zanimljivo je da svi roditelji još niti ne znaju. Oni koji znaju veoma su sretni, a ovi ostali će se obradovati tek kada ne dobiju uplatnice, odnosno račun za listopad – kazao je načelnik Pavlečić dodavši kako projekt izgradnje potpuno novog dječjeg vrtića u Velikom Grđevcu ide prema planu.

Novi vrtić

Zgrada bi se gradila na novoj lokaciji, projekt je vrijedan 12 milijuna kuna, a sva projektna dokumentacija je već spremna.

Iako je nedavno proširen, kapacitet DV Slatki potok u V. Grđevcu postao je pretijesan za brojne mališane/Foto: DV Slatki potok Veliki Grđevac
Iako je nedavno proširen, kapacitet DV Slatki potok u V. Grđevcu postao je pretijesan za brojne mališane/Foto: DV Slatki potok Veliki Grđevac

- Čekamo da se otvore natječaji da se možemo prijaviti, a najznačajniji nam je mehanizam za Nacionalni oporavak i otpornost gdje vidimo svoju priliku. Nama u Velikom Grđevcu zaista treba novi dječji vrtić, a mnogi se iznenade kada čuju da smo projektom predvidjeli kapacitet za stotinu vrtićaraca. Zašto je to tako? Pa naprosto zato što imamo puno djece, a interes pokazuju i roditelji iz okolnih naselja koji su zaposleni u Velikom Grđevcu. Već smo se jednom susreli sa situacijom da na postojeći kapacitet nije bio dovoljan, pa sada mudrije razmišljamo. Najprije smo imali mjesta za 25 mališana, pa smo dogradnjom povećali prostor i osigurali 45 mjesta u vrtiću, no sada nam i to nije dovoljno. Trenutno imamo sigurnih 15 mališana jasličke djece koji čekaju mjesto, a tu su i djeca starije grupe kojih je najmanje 20-ak na čekanju. Ovim zbrojem već smo na 80-ak klinaca – pojašnjava načelnik i dodaje kako tu nije računao djecu iz okolnih naselja koja bi im se pridružila.

Veliki Grđevac općina je iz koje mladi ne iseljavaju, a potreba za smještajem djece u vrtić iz godine u godinu sve je veća/Foto: Martina Čapo
Veliki Grđevac općina je iz koje mladi ne iseljavaju, a potreba za smještajem djece u vrtić iz godine u godinu sve je veća/Foto: Martina Čapo

Sve je to jedna pozitivna priča zbog čega, uvjeren je Pavlečić, moraju razmišljati unaprijed, što su projektom nove zgrade vrtića i učinili.