Fotografija: Danas su izrečeni svi detalji o aglomeraciji, ali i posljednjem ugovoru u sklopu nju, rekonstrukciji pročistača u V. Korenovu/Foto: MojPortal
Galerija
Danas su izrečeni svi detalji o aglomeraciji, ali i posljednjem ugovoru u sklopu nju, rekonstrukciji pročistača u V. Korenovu/Foto: MojPortal

Rekonstrukcija pročistača otpadnih voda u Velikom Korenovu posljednji je korak aglomeracije

Ugovor o pročistaču otpadnih voda vrijedan je 122.331.634,41 kuna i obuhvaća projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju te probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i dispozicije muljaBJELOVAR – U Gradu Bjelovaru danas je održana press konferencija na temu trenutnog stanja radova projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Bjelovar“ nakon kojeg je organiziran posjet gradilištu u Velikom Korenovu na kojem kreću radovi rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Predstavljanje detalja o projektu u Velikoj viječnici/Foto: MojPortal
Predstavljanje detalja o projektu u Velikoj viječnici/Foto: MojPortal
Aglomeracija u Bjelovaru se privodi kraju/Foto: MojPortal
Aglomeracija u Bjelovaru se privodi kraju/Foto: MojPortal

Konferenciji, ali i obilasku gradilišta pročistača otpadnih voda nazočili su zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, pročelnik iz BBŽ-a Dragan Lučić, zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić, te predstavnik slovenske tvrtke Riko koja je dobila posao rekonstrukcije pročistača Janez Škrabec. Svi su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom provedbom projekta, ali i kvalitetnom pripremom Vodnih usluga i Grada Bjelovara na tako opsežan projekt.

Posljednji i najvrjedniji ugovor

Podsjetimo, Grad Bjelovar nedavno je s izvođačem radova potpisao ugovor o rekonstrukciji pročistača otpadnih voda u Velikom Korenovu. Isti je izgrađen u naselju Veliko Korenovo, udaljenom od Bjelovara tek dva kilometra, još 1980. godine. Grad je s izvođačem radova potpisao rekonstrukciju, ali i izgradnju novih objekata na postojećoj lokaciji. Riječ je o posljednjem i najvrjednijem Ugovoru unutar projekta aglomeracije, odnosno rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže, koju Vodne usluge provode po bjelovarskim ulicama, a sufinancirana je europskim novcem.

Obilazak terena/Foto: MojPortal
Obilazak terena/Foto: MojPortal
Pročistač iz 1980. godine u Velikom Krorenovu koji će u rekonstrukciju/Foto: MojPortal
Pročistač iz 1980. godine u Velikom Krorenovu koji će u rekonstrukciju/Foto: MojPortal
Obilazak terena u Velikom Korenovu/Foto: MojPortal
Obilazak terena u Velikom Korenovu/Foto: MojPortal

Inače, ugovor o rekonstrukciji pročistača otpadnih voda vrijedan je 122.331.634,41 kuna, a odnosi se na projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju te probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i dispozicije mulja.

Što se tiče Aglomeracije, na današnjoj press konferenciji predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić podsjetio je kako projekt ukupno košta 257.472.888.75 kuna, od čega je bespovratnih EU sredstva 147.681.299,53 kuna. Razdoblje provedbe projekta je od 01.05.2020. do 31.03.2023. godine.

Rok 34 mjeseca

Dodajmo kako je ugovor o početku radova rekonsrukcije pročistača otpadnih voda potpisan 28. lipnja, a projektiranje, izgradnja i opremanje potrajat će 21 mjesec. Probni rad predviđen je u duljini od 12 mjeseci, a predaja uređaja naručitelju trajat će dodanih mjesec dana. Ukupni rok za završetak projekta tako će iznositi 34 mjeseca.

Ivan Ivančić/Foto: MojPortal
Ivan Ivančić/Foto: MojPortal
Slovenac Janez Škrabec/Foto: MojPortal
Slovenac Janez Škrabec/Foto: MojPortal
Igor Braajdić/Foto: MojPortal
Igor Braajdić/Foto: MojPortal

Riječ je o izgradnji pročistača s novim tlačnim cjevovodom - ispustom u Česmu, izgradnji polja za ozemljavanje te izgradnji/instalaciji automatiziranog upravljačkog sustava (NUS-a) za sustav vodoopskrbe i odvodnje.

Radovi unutar ovog ugovora se sastoje od projektiranja, dobivanja odobrenja i dozvola, izgradnje postrojenja, ugradnji opreme, puštanju postrojenja u pogon i obuke osoblja naručitelja.

Predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić osvrnuo je na cjelokupni projekt aglomeracije te sve dosadašnje obavljene radove.

- Izgrađeno je svih 15,8 km od predviđenih 15,8 km novih gravitacijskih i tlačnih cjevovoda, 362 revizijska okna i 812 novih kućnih priključaka te je time omogućeno priključenje na mrežu novih 2.550 stanovnika u naseljima Gudovac, Ždralovi, Prokljuvani i Letičani/Puričani. Asfaltirano je 11,5 km trase cjevovoda. Izgrađeno je 10 crpnih stanica (građevinski dio) te se završavaju elektro-strojarski radovi na opremanju izgrađenih crpnih stanica.

Financiranje Vodnih usluga

Što se tiče rekonstrukcije odvodnje rekonstruirano je svih 2,6 km od predviđenih 2,6 km gravitacijskih cjevovoda, 72 revizijska okna i 204 kućna priključka na području grada Bjelovara. Rekonstruirano je 6,2/6,2 km vodoopskrbne mreže grada Bjelovara i 272 kućna priključka. Izgrađeno je 14,3/14,3 km nove vodoopskrbne mreže i 251 kućni priključak na području Općine Rovišće. Od ukupno ugovorenih 38,9 km rekonstrukcije i dogradnje cjevovoda odvodnje i vodoopskrbe na projektu aglomeracije Bjelovar izvedeno je svih 38,9 km, odnosno 100 posto linijskih objekata, pojasnio je Ivančić dodavši kako je nacionalna komponenta Ministarstva i hrvatskih voda u financiranju projekta 46,6 milijuna kuna, dok je lokalna komponenta Vodnih usluga 11,6 milijuna kuna.

-Mi smo jedan od rijetkih isporučitelja koji vlastitim sredstvima prate aglomeraciju. Sve smo odradili taman da Grad ne doživi kolaps. I sami ste vidjeli da samo bili taman na rubu da doživimo nezadovoljstvo građana zbog količine radova, prisjetio se Ivančić koji je zadovoljan dosadašnjim aktima i koji je još jednom ponovio da su svi ugovori potpisani, a radovi ili su realizirani ili su pred realizacijom.