Fotografija: Sudionici konferencije Rame uz Rame/Foto: RADA
Galerija
Sudionici konferencije Rame uz Rame/Foto: RADA

Razvojna agencija Daruvar: Kako smo s Gradom pripremili 340 projekata vrijednih 149 mil. kn

Povodom Dana Grada Razvojnoj agenciji Daruvar dodijeljeno je kolektivno priznanje za pružanje pomoći obrtnicima, poduzetnicima i udrugama u pisanju i provedbi projekataGrad Daruvar osnivač je Razvojne agencije Daruvar (RADA). Upravo na inicijativu aktualnog gradonačelnika Damira Lneničeka, 01. 08. 2017. godine ponovno je pokrenuta Razvojna agencija Daruvar, ustanova za koordinaciju Grada Daruvara. 

Povodom Dana Grada Daruvara Razvojnoj agenciji Daruvar dodijeljeno je kolektivno priznanje za pružanje pomoći obrtnicima, poduzetnicima i udrugama u pisanju i provedbi projekata te za ostvarenje ogromnog iskoraka u povlačenju sredstava Europske Unije u Grad Daruvar. 

Vrijedi istaknuti kako je Grad do danas proveo 8 projekata u vrijednosti 31.484.749,06 kn. U provedbi su 12 projekata u vrijednosti 27.959.145,85 kn te je u evaluaciji još 6 projekata u vrijednosti 5.157.916,25 kn, a bit će ih još.

Od 12 projekata u provedbi koje provodi Grad Daruvar a koje je izradila Razvojna agencija Daruvar možemo istaknuti:

Safe Together  

Grad Daruvar je turistički grad i ima potrebu te nedostatak za ljudskim i materijalnim resursima za brzom reakcijom u hitnim situacijama. Najbliža ispostava HGSS-a je udaljena 61 kilometar, u Bjelovaru. Ovim projektom osigurat će materijalni te ljudski preduvjeti za uspostavu Edukacijskog centra HGSS-a te za Ispostavu HGSS-a Daruvar. Rekonstruirat će se zgrada „starih jaslica“, nabavit će se oprema za trening i spašavanje te terensko vozilo. Održat će se obuka za spašavanje na brzim vodama i tijekom poplave te pokazne vježbe. Vodeći partner je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore – Direktorat za vanredne situacije (Crna Gora), a partneri na projektu su Grad Gradiška  (Bosna i Hercegovina) i Grad Daruvar. Vrijednost projekta je 1.276.113,89 EUR, a projektni iznos za Grad Daruvar je 286.268,79 EUR.  Kroz projekt sufinanciraju se plaće četvero djelatnika gradske uprave, jedna 100% te tri 50%. 

Zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi, ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Danica Cetin Pajer i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Grad Daruvar
Zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi, ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Danica Cetin Pajer i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Grad Daruvar

Digitalni inovacijski hub

Grad Daruvar će provedbom navedenog projekta uspostaviti digitalni inovacijski centar u bivšoj zgradi „Radio Daruvar-a“. Development through Digital Innovative Hubs in Gradiška, Daruvar, Lipik and Kotor (DIH) je ujedno i poduzetnički inkubator u kojemu će se stvoriti preduvjeti za rad za minimalno 10 poduzetnika u cooworking prostoru, osigurat će se prostor za edukacije, prezentacije, konferencije te će se ugraditi dizalo. U sklopu prostora DIH-a nalaziti će se specijalizirane prostorije ispunjene profesionalnom opremom koja će omogućiti izradu kompetitivnog sadržaja za različita tržišta. Od audio studija za kreiranje muzičkih spotova i emisija, video studija za snimanje video sadržaja i obrade sa specijalnim efektima, elektrotehničke radionice sve do računala za izradu realnih digitalnih modela i izrade istih pomoću industrijskog 3D printera.

Kroz projekt će se nabaviti i potrebna tehnologija, software-i i informatička oprema, a organizirat će se i edukacije na temu programiranja Internet aplikacija. Također, osnovat će se klaster kako bi osigurao kontinuirani razvoj DIH-ova. Vodeći partner je Grad Gradiška (BiH) , a partneri su Grad Daruvar, Grad Lipik i Općina Kotor (Crna Gora). Vrijednost projekta je 1.487.785,32 EUR, a iznos namijenjen za Grad je 530.554,32 EUR. Kroz projekt sufinanciraju se tri plaće djelatnika gradske uprave, jedna 100% te druge dvije 50%.

DIH će biti dio jedne šire cjeline, a to je Daruvar kao centar programiranja i robotike
DIH će biti dio jedne šire cjeline, a to je Daruvar kao centar programiranja i robotike

Bitno je naglasiti da će DIH biti dio jedne šire cjeline, a to je Daruvar centar programiranja i robotike. Daruvar centar programiranja i robotike omogućit će vrhunsku edukaciju te stručno osposobljavanje u trajanju od 6 mjeseci nakon koje osobe mogu pokrenuti svoj start up te ostvariti poticaj za pokretanje svog start up-a u iznosu od 165.000,00 do 265.000,00 kn. Sredstva koja se mogu ostvariti su iz nekoliko izvora, od HZZ-a 130.000,00kn, poticaj grada za sektor robotike i programiranja 35.000,00kn te ukoliko dođe do promjena u vodstvu županije, može se očekivati poticaj do 100.000,00kn  za start up-ove u sektoru programiranja, robotike te mehatronike.

DIH će biti preteča Daruvarskog inkubatora industrijske robotike i programiranja na lokaciji Dalit.

Zaželi dostojanstven život u Daruvaru

Nositelj projekta je Grad Daruvar, a partneri su HZZ PU Bjelovar te Centar za socijalnu skrb Daruvar. Vrijednost projekta je 2.236.950,00 kn. Kroz projekt se zaposlilo se 25 žena u svrhu potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju te se vodi briga o 150 krajnjih korisnika. Kroz projekt su zaposleni koordinator te voditelj projekta na puno radno vrijeme. Grad Daruvar je i partner na projektu Zaželi pod nazivom Učim-Radim-Pomažem II, čiji je nositelj Udruga osoba sa invaliditetom Daruvar, a ukupna vrijednost projekta je 3.498.500,00 kn. Kroz navedeni projekt zaposlilo se je 40 žena te voditelj i koordinator projekta.

Razvojna agencija Daruvar također je pripremila projektnu prijavu za Općinu Končanica za „Zaželi – Program zapošljavanja žena – Faza II , pod nazivom „Zaželi bolje sutra“. Projekt se provodi na području Općine Končanica i Općine Dežanovac. Uz koordinatora i voditelja projekta zaposlilo se je i 20 žena koje brinu o 120 krajnjih korisnika.

Kroz tri projekta „Zaželi – Program zapošljavanja žena – Faza II“ zaposlena je 91 osoba. Osigurana je briga za više od 500 korisnika. Ukupna vrijednost projekata je 7.564.200,00 kn

Kroz tri projekta "Zaželi – Program zapošljavanja žena – Faza II" zaposlena je 91 osoba te osigurana briga za više od 500 korisnika.
Kroz tri projekta "Zaželi – Program zapošljavanja žena – Faza II" zaposlena je 91 osoba te osigurana briga za više od 500 korisnika.

Iskoristi svaki dan – živi život aktivan

Kroz ovaj projekt provode  se razne aktivnosti u cilju omogućavanja umirovljenicima aktivno starenje i povećavanja kvalitete života. Organizirane su 5 grupa aktivnosti: aktivnosti za poticanje tjelesne i psihičke aktivnosti (vježbanje, kuglanje, pikado i sl.) , aktivnosti za poticanje cjeloživotnog učenja i stjecanja novih znanja i vještina (digitalna pismenost, edukacija o ljekovitom bilju, financijskoj pismenosti ...) , radionice o očuvanju zdravlja i prevencije bolesti, kulturno-umjetničke aktivnosti (zborno pjevanje i plesni tečaj) te aktivnosti koje sprječavaju usamljenost (održavanje plesnih večeri, izleti umirovljenika). Prijavitelj je Matica umirovljenika Daruvar, a Grad Daruvar je partner. Projekt traje od studenog 2020. do listopada 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.140.927,51 kn.  Kroz projekt se je zaposlila jedna nova osoba na 100% radnog vremena te se sufinancira plaća djelatnika gradske uprave s 15%.

Matica umirovljenika Daruvar prijavitelj je projekta Iskoristi svaki dan – živi život aktivan
Matica umirovljenika Daruvar prijavitelj je projekta Iskoristi svaki dan – živi život aktivan

Mirovina nije za mirovanje

Kroz projekt organiziraju se aktivnosti namijenjene starijim osobama:  akcije za poticanje tjelesne i psihičke aktivnosti; sportski programi i rekreacija, poludnevni boravci, predavanja o temama koje zanimaju ovu populaciju (npr. zdravlje, prevencije ovisnosti, poljoprivreda i sl.), rekreativni izleti, radionice informatičke/digitalne pismenosti i dr. Također, kroz projekt će se urediti izletište Toplica na Batinjskoj rijeci. Izletište će se opremiti vanjskim klupama te pečenjarama, a uredit će se i igralište. Nositelj projekta je Udruga HVIDR-a Daruvar, a partneri na projektu su Grad Daruvar, Grad Lipik, Udruga hrvatskih branitelja. Projekt traje od 15.10.2020. godine do 15.10.2022. godine. Vrijednost projekta je 942.155,58 kn. Kroz projekt su se zaposlile dvije nove osobe, jedna na 100% radnog vremena, a druga na 50% radnog vremena. Također, sufinancira se 15% plaće djelatnika gradske uprave te 25% plaća djelatnica HVIDR-a Daruvar.

HVIDR-a je nositelj projekta Mirovina nije za mirovanje
HVIDR-a je nositelj projekta Mirovina nije za mirovanje

Upravo kroz projekte namijenjene umirovljenicima, omogućeni su BESPLATNI sadržaji te aktivnosti za naše sugrađane treće životne dobi. 

Revitalizacija Društveno-kulturnog centra Daruvar

Revitalizacijom Društveno – kulturnog centra Daruvar (Hrvatski dom) osigurao se je adekvatan prostor za održavanje društvenih i kulturnih aktivnosti. Svaki mjesec u Društveno – kulturnom centru za građane se održava minimalno 10 aktivnosti od Astro radionica, radionica puhačkog orkestra, plesnih radionica, radionica klapskog pjevanja i foto radionica do Kazališnih igra. Prijavitelj je Astronomsko društvo Kumova slama, a partneri su Grad Daruvar, Razvojna agencija Daruvar,  Ženska klapa Stentoria, Pučko otvoreno učilište Daruvar, Foto film klub Daruvar. Trajanje projekta je 24 mjeseca od 29.05.2020. do 29.05.2022. Vrijednost projekta je 1.014.859,09 kn. Kroz projekt zaposlila se je jedna nova osoba na 100% te jedna osoba na 50% radnog vremena. Također, kroz projekt se sufinanciraju dvije plaće djelatnica Razvojne agencije Daruvar sa 50% te 30%. U Društveno – kulturnom centru Daruvar do sada održane su 43 različite aktivnosti od interesa za opće dobro , a tek je početak.

Natjecanje djece u izradi i bacanju papirnatih aviončića
Natjecanje djece u izradi i bacanju papirnatih aviončića

Svrha Razvojne agencije Daruvar je postati centralno mjesto za pripremu i provedbu EU projekata te imati vodeću ulogu u gospodarskom razvoju i poticanju poduzetništva na području grada Daruvara. Danas, Razvojna agencija broji 9 djelatnika uključujući ravnateljicu Danicu Cetin Pajer. Djelatnici predano rade i kontinuirano se usavršavaju, a rezultati su očigledni. 

Od 2017. godine do danas RADA je u suradnji s Gradom Daruvarom, općinama, poduzetnicima i gospodarstvenicima te poljoprivrednicima pripremila preko 340 projekata u vrijednosti 149.248.151,00 kn. 

Broj odobrenih projekata je 194 u ukupnoj vrijednosti 74.896.379,78 kn. 

U evaluaciji su još 55 projektna prijedloga. RADA provodi projekte u vrijednosti više od 13 milijuna kuna.

Možemo istaknuti sljedeće projekte Razvojne agencije Daruvar u provedbi :

Poboljšanje kvalitete života branitelja Daruvara - nositelj projekta je HVIDR-a Daruvar. Vrijednost projekta je 1.633.843,50 kn. Kroz projekt zaposlilo se je devet novih osoba na 100% radnog vremena te 2 osobe na 50% radnog vremena.

Poboljšanje usluga za MSP-ove na području grada Daruvara i općina Dežanovac, Končanica i Sirač. Nositelj projekta je Razvojna agencija Daruvar. Kroz projekt zaposlio se jedan novi djelatnik u Razvojnu agenciju Daruvar (100% sufinancirana plaća) te su četiri plaće djelatnica Razvojne agencije Daruvar sufinancirane.

RADA je u suradnji s Gradom pomagala i poticala razvoj ženskog poduzetništva
RADA je u suradnji s Gradom pomagala i poticala razvoj ženskog poduzetništva

Ždralice pokreću – nositelj projekta je Udruga Ždralice Daruvar. Vrijednost projekta je 1.040.277,74 kn. Kroz projekt će se zaposliti 9 osoba te će se sufinancirati s 20% plaće dviju zaposlenica Razvojne agencije Daruvar.

Kroz projekt će se zaposliti 9 osoba

Za još dva projekta očekuje se i potpisivanje Ugovora:

Imam povjerenja – nositelj projekta je Grad Daruvar. Vrijednost projekta je 1.043.599,80 kn. Kroz projekt će se zaposliti jedna nova osoba na 100% radnog vremena te će se sufinancirati 4 plaće djelatnika gradske uprave.

Gradimo povjerenje zajedno – nositelj projekta je HVIDR-a Daruvar. Vrijednost projekta je 1.097.666,29 kn. Kroz projekt će se zaposliti jedna nova osoba na 100% radnog vremena.

Od osnivanja RADE postignut je veliki uspjeh. Odobreni su projekti u vrijednosti većoj od 74.000.000,00 kn. Zaposlit će se više od 150 novih osoba. Sufinancirati će se 25 plaća te će se sklopiti 253 ugovora o djelu. Bitno je napomenuti da će koristi biti višestruke, jer dionika i korisnika projekta je puno od fizičkih osoba, udruga do poduzetnika i obrtnika.

Razvojna agencija Daruvar je dokazala da je ponovno pokretanje Agencije od strane gradonačelnika Damira Lneničeka u kolovozu 2017., na samom početku svog mandata, značilo i novi početak za Grad Daruvar.