Fotografija: Lista HSLS-a i nezavisnih načelnika/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Lista HSLS-a i nezavisnih načelnika/ Foto: Deni Marčinković

Razvoj poljoprivrede i turizma glavna okosnica HSLS-a u borbi za Županijsku skupštinu

"Podržali smo Marka Marušića kao kandidata za bjelovarsko-bilogorskog župana, međutim s listom idemo samostalno, zajedno s općinskim načelnicima", rekao je HrebakBit ćemo lista koja će nuditi rješenja, koja će biti za, a ne protiv, riječi su kojima je predsjednik HSLS-a i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak otvorio današnju konferenciju za medije na kojoj je predstavljena lista te stranke i nezavisnih načelnika za Županijsku skupštinu.

Podrška Marku Marušiću

- Podržali smo Marka Marušića kao kandidata za bjelovarsko-bilogorskog župana, međutim s listom idemo samostalno, zajedno s općinskim načelnicima. Za ovaj korak odlučili smo se iz želje da nas budući župan, tko god on bio, bolje čuje. Nudimo rješenja po kojima smo već prepoznati u Bjelovaru, ali i u Velikoj Pisanici i Dežanovcu. Naš fokus bit će na davno zaboravljenim stvarima, poljoprivredi i turizmu, stoga se na našoj listi nalaze uspješni poljoprivredni proizvođači, poput Marija Puškarića, jednog od najvećih hrvatskih poljoprivrednika, između ostalog kazao je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Bilogorski doručak

Što se konkretnih prijedloga tiče bjelovarski gradonačelnik istaknuo nekoliko njih, poput projekta Bilogorski doručak, koji se planira uspostaviti po uzoru na Bjelovarski doručak. Kako kaže, cilj u sve županijske škole i vrtiće, kao i bjelovarsku bolnicu, uvesti hranu domaćih proizvođača. Dodao je i to da se ne radi o obećanjima jer je taj projekt prije četiri godine već zaživio u Bjelovaru. U nastavku svog obraćanja Hrebak se osvrnuo i na pitanje toplica.

Razvoj toplica

-Treba nam osovina Bjelovar-Daruvar kao dva najveća grada koji će međusobno surađivati, što smo već pokazali po pitanju sortirnice. Upravo ta dva grada vidim kao nositelje turizma ovog kraja, a bjelovarske i daruvarske toplice nikako neće biti suprotstavljene, dapače bit će partneri, poručio se Hrebak dodavši i to da će ova lista zalagati da Bjelovarsko-bilogorska županija postane prva transparentna i digitalizirana županija u Hrvatskoj. 

Fredi Pali/ Foto: Deni Marčinković
Fredi Pali/ Foto: Deni Marčinković

Političko iskustvo

Jedan od nezavisnih načelnika s dugogodišnjih iskustvom, koji se priključio HSLS-ovoj listi je i prvi čovjek Velike Pisanice Fredi Pali. Uz političko, Pali ima i poljoprivredno iskustvo, jer je jedan od najvećih proizvođača prirodnih sokova i poljoprivrednih proizvoda u našoj županiji.  

- Više nisam, niti planiram biti u niti jednoj političkoj stranci, a jedino što me zanima je razvoj gospodarstva u našoj županiji, stoga sam se i odlučio priključiti ovoj listi. Radom u poljoprivredi na području cijele Hrvatske uvidio sam brojne nedostatke vezane za proizvodnju, a za njihovo otklanjanje zalagat ću se eventualnim ulaskom u Županijsku skupštinu, rekao je Pali.

Josip Stjepanović/ Foto: Deni Marčinković
Josip Stjepanović/ Foto: Deni Marčinković

Još jedan od nezavisnih načelnika koji će put do predstavničkog tijela naše županije potražiti kroz HSLS-ovu listu je i Josip Stjepanović, načelnik Općine Dežanovac.

- Želja nam je provesti što više i na što bolji način projekte vezane za naše sredine pomoću Županije, što do sada nije bio slučaj. Sada nam se ukazala prilika da se i naš glas čuje u Skupštini i nadam se da će se to i ostvariti, kratko je poručio Stjepanović.

Marijo Puškarić/ Foto: Deni Marčinković
Marijo Puškarić/ Foto: Deni Marčinković

Naglasak na poljoprivredu

Kao što smo već rekli, poljoprivreda će biti jedna od glavnih tema za koje će se ova lista zalagati, a svoj obol u njihovom rješavanju  uvelike će dati i jedan od najvećih proizvođača u Hrvatskoj, Marijo Puškarić. 

- Koliko god da poljoprivrednici dobro radili svoj posao, nikada neće stvoriti dovoljno vrijednosti koje će pokriti nesposobnost pojedinih loših političara. Naša lista bit će korektiv da nam se više ne dogode situacije da pojedini projekti koje Županija financira iznose 70 posto više od troškovnički predviđenih troškova. Stoga smatram da svaki natječaj koji Županija raspiše treba biti adekvatno pripremljen, između ostalog istaknuo je Puškarić.

Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković
Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković

Izgradnja hladnjače

Zamjenik bjelovarskog gradonačelnika za gospodarstvo te predsjednik županijskog HSLS-a Igor Brajdić predstavio je još neke projekte za koje će se spomenuta lista zalagati, poput izgradnje hladnjače. 

- Taj projekt podiže konkurentnost naših proizvođača u odnosu na uvoznu robu, što je vrlo bitno. Također, Bilogorski doručak bit će korak više u tom smjeru, a dodatan input u realizaciji tog projekta biti modernizacija tržnica u svih pet naših gradova. Želja nam je od malih nogu djecu učiti o važnosti poljoprivrede, stoga ćemo se zalagati da svaka naša škola i vrtić dobije svoj vrt, zaključio je Brajdić.

Recimo i to da će se na listi HSLS-a i nezavisnih načelnika naći i kandidati za načelnike poput Doroteje Moguš, Marka Kutanjca i Tomislava Flekovića, a prema riječima predsjednika te stranke, HSLS će u gotovo svakoj općini i gradu imati svoju listu za općinska i gradska vijeća.