Fotografija: Foto: Ivo Ravlic/CROPIX (Ilustracija)
Galerija
Foto: Ivo Ravlic/CROPIX (Ilustracija)

Razredi desetkovani, bolesni đaci zatrpani zadaćama, škole umiruju roditelje: "Izaći ćemo u susret"

Prema riječima ravnateljice daruvarske Osnovne škole Vladimira Nazora, Kornelije Častek, proteklog je tjedna bolesna bila gotovo trećina svih učenikaIako još nije ni dosegla svoj vrhunac, epidemija gripe proteklih je tjedana desetkovala razrede u osnovnim i srednjim školama na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a tu su i druge zarazne bolesti poput šarlaha, hripavca...

Tako je, kako doznajemo od ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije mag. Vedrana Trupca, samo od gripe ove godine oboljelo 393 građana. U tjednu od 22,. do 28. siječnja oboljelo je njih 190, dok je tjedan ranije bolesnih bilo 98, što je jasan znak da je gripa u punom zamahu.

Prema riječima ravnateljice daruvarske Osnovne škole Vladimira Nazora, Kornelije Častek, proteklog je tjedna bolesna bila gotovo trećina svih učenika.

Boje se loših ocjena

Mnoga djeca razvila su teže slučajeve gripe, bilo je i odlazaka u bolnicu, a pod visokom temperaturom nisu bila u stanju pisati domaće zadaće koje su se nagomilale. Pojedini roditelji zabrinuti su zbog toga, a boje se i da djeca koja su desetak dana izvan sustava neće moći nadoknaditi novo gradivo, pa bi im se mogle srozati ocjene čak i u onim predmetima u kojima su inače bili odlični. 

- Samo danas mora napisati više od 15 stranica, a cijelu noć je pod visokom temperaturom - požalila nam se majka jednog djeteta. Roditelji se pitaju hoće li škole imati razumijevanja za djecu koja su ustinu bila bolesna te nisu mogla pisati zadaće, a ima i onih koji naposljetku zadaće pišu umjesto svoje djece, iako svjesni da time dugoročno ne postižu ništa. 

Daruvarske škole koje smo nazvali umiruju roditelje i kažu da im ovo nije prvi slučaj epidemije zaraznih bolesti, te će imati razumijevanja za sve one koji nisu na vrijeme stigli usvojiti gradivo ili napisati domaće radove. 

Pobolijevaju i nastavnici

- Imamo već mnogo iskustva s gripom i drugim zaraznim bolestima. Proteklih godina, tijekom pandemije, malo smo se odvikli od toga, a i prošle godine gotovo da nije bilo slučajeva. No, mi koji smo godinama u školskom sustavu znamo kako to izgleda tako da nam ovo nije novost. Osim djece, razbole se i nastavnici, tako da uvijek imamo spremna rješenja - kaže ravnateljica Častek. 

Ravnateljica OŠ Vladimir Nazor Kornelija Častek/ Foto: MojPortal.hr
Ravnateljica OŠ Vladimir Nazor Kornelija Častek/ Foto: MojPortal.hr

Ističe kako će i ove godine nastavno osoblje imati razumijevanja za učenike koji su bili bolesni. 

- Zdravlje je na prvom mjestu, a naravno da dijete nije u stanju učiti i pisati domaće zadaće kada je bolesno, to je svima jasno. Učitelji imaju mogućnost osmisliti kako će nadoknaditi propušteno. Često se i nama žale kako su im razredi doslovce desetkovani pa ne mogu naprijed s gradivom jer to nema smisla kada više od pola učenika nije bilo na satu pa će drugoj djeci ionako morati opet predavati to isto. Stoga u tim situacijama usporimo kurikulum na način da se, kada nema mnogo djece, rade uglavnom ponavljanja - objašnjava Častek. 

Ističe kako se škola trudi i pronaći adekvatnu zamjenu za profesore koji su na bolovanju, te je to u većini slučajeva stručna zamjena. 

Češka škola zasad pošteđena

- Roditelji se ne moraju brinuti da će djecu po povratku s bolovanja dočekati ispiti i testovi gradiva kojeg nisu učili. Naravno, potičemo i socijalizaciju, da prijatelji svom bolesnom kolegi ili kolegici ispričaju što je bilo na satu, pomognu oko zadaće - napominje. 

Ravnateljica Češke Osnovne škole Jana Amosa Komenskog u Daruvaru kaže kako njih epidemija zasad nije desetkovala. Bilježi se tek poneki slučaj među đacima. No, kako se vrhunac epidemije tek bliži i oni su spremni na to. 

- Često se događaju epdemije među učenicima tako da to nikada nije bio nerješiv problem. Profesori se uvijek stave na raspolaganje i za dodatne ili dopunske nastave kroz koje se onda može nadoknaditi propušteno gradivo, tako da nitko nema razloga za zabrinutost - kaže ravnateljica daruvarske ČOŠ Marija Valek. 

Vrhunac se tek očekuje

U Zavodu za javno zdravstvo doznajemo još kako je najveći broj oboljelih od gripe, bolesti koja je sada preuzela apsolutno vodstvo među zaraznim bolestima u BBŽ, bio u Bjelovaru gdje je registrirano 78 slučajeva. Slijedi Grubišno Polje s 37 te Čazma sa 36 oboljelih, u Daruvaru je službeno od gripe oboljelo 32 ljudi, a u Čazmi sedam. No, te su brojke uvijek manje od stvarnog stanja jer oni s blagim simptomima u pravilu ne idu liječniku nego gripu "preleže" ili se ona, pak, službeno potvrdi samo kod jednog člana obitelji iako od nje boluje više ukućana. Da se vrhunac tek očekuje pokazuje i podatak da je lani u ovom razdoblju bilo više od 250 bolesnih, pa je za očekivati da će brojka oboljelih rasti zbog čega se svi pozivaju na oprez. Osim cjepiva koje je dostupno u svim ambulantama i besplatno je za sve građane valja se pdiržavati mjera higijene i izbjegavati veća okupljanja kao i ostati doma u slučaju pojave čak i najblažih simptoma. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!