Fotografija: Škola u Kapeli prava je ljepotica nakon završene energetske obnove/Foto: BBŽ
Galerija
Škola u Kapeli prava je ljepotica nakon završene energetske obnove/Foto: BBŽ

Ravnateljica Tuškan: "Energetskom obnovom škole u Kapeli postigli smo uštede od 51 posto"

Bojana Hribljan obišla je nekoliko školskih objekata u BBŽ, dok je pročelnik Dalibor Jurina potpisao novi set ugovora za obrtnike i gospodarstvenikeU okviru Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj gospodarstva i obrtništva potpisan je novi set ugovora s gospodarstvenicima i obrtnicima s područja grada Čazme.

Riječ je o troje korisnika koji su se prijavili za potporu tvrtkama i obrtima kojima je Odlukama Stožera civilne zaštite RH  privremeno obustavljeno poslovanje.

Novi set ugovora

Bjelovarsko-bilogorska županija ove godine raspisala je 13 bespovratnih potpornih mjera za razvoj gospodarstva i obrtništva. Do sada su odobrene 203 potpore u iznosu preko 2.2 milijuna kuna. Ugovore je s gospodarstevnicima i obrtnicima potpisivao pročelnik Dalibor Jurina.

Potpis ugovora u Čazmi/Foto: BBŽ
Potpis ugovora u Čazmi/Foto: BBŽ

Nastavljaju se ujedno i ulaganja na području školstva. Naime, Osnovna škola "Mirka Pereša" Kapela 36. je školski objekt u županiji koji je temeljito obnovljen.

-Provedbom projekta, osim što je estetski zgrada dobila novu dimenziju, jako nam je važna i energetska ušteda od 51 posto. Mislim da i moji zaposlenici mogu reći da se ušteda već ove godine osjetila u zimskom razdoblju. Zahvalila bih se Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu sa županom jer ćemo sada moći sredstva koja smo ranije utrošili na energente usmjeriti na nastavu i ostalo što je potrebno, rekla je ravnateljica OŠ „Mirka Pereša“ Kapela Anamarija Tuškan.

Završna konferencija projekta energetske obnove škole u Kapeli/Foto: BBŽ
Završna konferencija projekta energetske obnove škole u Kapeli/Foto: BBŽ

Ugodniji uvjeti rada

Učenici i zaposlenici škole time su dobili potpuno novi standard, ljepše i ugodnije uvjete za rad i održavanje nastave.

-Kada obiđemo škole koje smo obnovili, kako matične tako i područne, sve su biseri i ukras općine ili mjesta gdje se nalaze. One daju optimizam i razlog su ostanka u malim mjestima, općinama, ali i u cijeloj županiji. Mogu najaviti i da je gotova projektna dokumentacija za dvoranu, a dogovori su i za uređenje vanjskog igrališta oko Osnovne škole „Mirka Pereša“ Kapela, rekla je zamjenica župana Bojana Hribljan.

Obilazak škole u Kapeli/Foto: BBŽ
Obilazak škole u Kapeli/Foto: BBŽ

Ulaganje u školstvo jedan je od prioriteta Bjelovarsko-bilogorske županije koja ukupno u tom segmentu ima investicije veće od 250 milijuna kuna uspješno koristeći europska sredstva.

Viša razina standarda

Škole se obnavljaju i u drugom dijelu županije. Naime, radovi na obnovi Osnovne škole Đulovac i pripadajuće školsko-sportske dvorane u punom su jeku.

Škola u Đulovcu u energetskoj je obnovi/Foto: BBŽ
Škola u Đulovcu u energetskoj je obnovi/Foto: BBŽ

Investicija je to Bjelovarsko-bilogorske županije vrijedna 3.6 milijuna kuna koja će dovesti do smanjenja potrošnje energije za grijanje kao i stvaranje ugodnijih uvjeta za rad te podizanja kvalitete nastave na višu razinu za učenike i zaposlenike škole.

Također, u tijeku su i radovi na obnovi Područne škole Veliki Zdenci. Na području grada Grubišnog Polja do sada su kompletno obnovljene matična škola Ivana Nepomuka Jemeršića, Srednja škola Bartola Kašića i školsko-sportska dvorana te Područna škola Ivanovo Selo, a uz obnovu Područne škole Veliki Zdenci ulaganja Bjelovarsko-bilogorske županije u školstvo na području grada Grubišnog Polja dosežu iznos od 20 milijuna kuna.