Fotografija: Primjer dobre prakse kako zadržati mlade liječnike u obiteljskoj medicini je projekt „Specijalizacija doktora medicine Doma zdravlja BBŽ“ koji se provodio zahvaljujući Ministarstvu zdravstva i Europskog socijalnog fonda /Foto: Promo, Martina Čapo
Galerija
Primjer dobre prakse kako zadržati mlade liječnike u obiteljskoj medicini je projekt „Specijalizacija doktora medicine Doma zdravlja BBŽ“ koji se provodio zahvaljujući Ministarstvu zdravstva i Europskog socijalnog fonda /Foto: Promo, Martina Čapo

Ravnatelj Doma zdravlja BBŽ: "Zahvaljujući specijalizaciji, liječnik brže pacijentu otkriva bolesti"

Novi projekt financiran EU sredstvima krenut će u siječnju 2023. godine. Svakako ćemo se prijaviti, a dobre vijesti su da je interes pokazalo već nekoliko liječnika koji žele specijalizirati obiteljsku medicinu, ističe RajkovićBJELOVAR – Već duži niz godina manjak je liječnika obiteljske medicine. Iznimka nije niti Bjelovarsko – bilogorska županija u kojoj često posao liječnika obavljaju oni koji su već godinama u mirovini. Zato je kao nikada ranije važna borba za svaku mladu osobu koja bi mogla raditi upravo u obiteljskoj medicini.

Foto: Promo
Foto: Promo

Primjer dobre prakse kako zadržati mlade liječnike u obiteljskoj medicini i pružiti im najvišu razinu znanja u toj grani je projekt „Specijalizacija doktora medicine Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije“ koji se provodio zahvaljujući Ministarstvu zdravstva i Europskog socijalnog fonda i koji je došao svome kraju.

Doktorica Kožul vratila se pacijentima

Naime, spomenuti projekt od 15. veljače 2018. godine provodi Županijska ustanova Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije. Konkretno, Dom zdravlja BBŽ prijavio je na projektni prijedlog “Specijalističko usavršavanje doktora medicine”, a radilo se o Pozivu Ministarstva zdravstva. Razdoblje završetka provedbe je 15. kolovoza 2022. godine, a ciljana skupina projekta su doktori medicine – specijalizanti iz obiteljske medicine.

Ono najvažnije, u sklopu projekta specijalizaciju je prošla liječnica obiteljske medicine Antonija Kožul koja se nakon završetka specijalizacije vratila na svoje radno mjesto s kojeg je otišla na specijalizaciju.

U razgovoru s v.d. ravnateljem Doma zdravlja BBŽ-a Josipom Rajkovićem saznajemo više informacija o projektu.

V.d. ravnatelja Doma Zdravlja BBŽ, Josip Rajković/Foto: Martina Čapo
V.d. ravnatelja Doma Zdravlja BBŽ, Josip Rajković/Foto: Martina Čapo

Projekt „Specijalizacija doktora medicine Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije“ privodi se samome kraju. Znamo kako je riječ o projektu koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a ukupne je vrijednosti 1,011.785,86 kuna, kao i da je njime liječnici Doma zdravlja Antoniji Kožul omogućena specijalizacija iz obiteljske medicine. Koliko ste zadovoljni provedbom?

Veoma smo zadovoljni iz razloga što su svi naši zahtjevi za nadoknadom sredstava odobreni i isplaćeni tako da je projekt uspješno realiziran. Isto tako, doktorica Kožul je uspješno položila ispit 05. svibnja i već je idućega dana počela raditi u svojoj ordinaciji koja ju je čekala kroz cijelo vrijeme njezine specijalizacije.

Koji će biti krajnji rezultati ovoga projekta? Što će pacijenti dobiti?

Pacijenti sada imaju doktoricu opće medicine koja je specijalizirala opću medicinu i specijalist je iz područje te grane medicine za koju svi kažu da je veoma zahtjevna jer obuhvaća široko znanje. Ona mora prepoznati tegobe koje upućuju na određene bolesti i na taj način, ako na vrijeme nešto prepozna, može uštedjeti na vremenu samom pacijentu, ali i smanjiti na taj način gužve u bolnicama. Svojim širokim znanjem može bolje i brže pomoći pacijentu, jer je kroz specijalizaciju prošla kompletnu primarnu zaštitu.

U Domu zdravlja BBŽ zadovoljni su provedbom projekta/Foto: Martina Čapo
U Domu zdravlja BBŽ zadovoljni su provedbom projekta/Foto: Martina Čapo

Koliko liječnika obiteljske medicine trenutno nedostaje Domu zdravlja BBŽ? Znamo da su zaposleni liječnici koji su u mirovini i koji na taj način spašavaju pacijente.

Što se tiče same specijalizacije, napomenut ću kako ona nije nužna za obiteljsku medicinu, no dobrodošla je iz ranije navedenih razloga. Liječnik ima više znanja i može pružiti kvalitetniju uslugu pacijentu. U ovome trenutku nedostaje nam 11 liječnika iz razloga što ta grana nije liječnicima toliko privlačna. Dosta je zahtjevna, to je došlo do izražaja i u vrijeme korone kada su liječnici bili na udaru.

Imate li plan za naredno razdoblje, odnosno hoćete li se javiti na neke slične natječaje kako bi omogućili specijalizaciju nekim novim liječnicima?

Da, prema najavama, novi četverogodišnji projekt EU krenuti će ponovno u siječnju 2023. godine. Svakako ćemo se prijaviti, a dobre vijesti su da je interes pokazalo već nekoliko liječnika. Spomenuti ću kako smo u lipnju imali sličan natječaj za specijalizaciju obiteljskih liječnika, no on nije bio europski već ga je raspisalo Ministarstvo zdravstva.

Foto: DZ BBŽ
Foto: DZ BBŽ

Je li netko od liječnika pokazao interes za taj projekt?

Javilo se dvoje liječnika, a još su neki u razmišljanju. Kada sam im rekao da će u siječnju ići novi ciklus specijalizacija koja će se financirati iz Europskih fondova, ostavili su si vremena za odluku. Mi se nadamo da će ona biti pozitivna i da ćemo imati više zainteresiranih liječnika za specijalizaciju. Prisjetimo se, prije četiri godine, javila nam se samo doktorica Antonija Kožul.

To su pozitivne vijesti, sada je ipak znatno povoljnija situacija nego prije četiri godine?

To je istina. Od ovih dvoje liječnika koji su se javili u lipnju, jedna nam liječnica stiže iz Solina. Ona će postati zaposlenik Doma zdravlja BBŽ-a, a nakon specijalizacije, isto toliko vremena koliko je provela na specijalizaciji morat će provesti radeći kod nas.

To su sjajne vijesti.

Tako je, veseli nas što se jednoj liječnici Bjelovar svidio do te mjere da dođe ovdje živjeti. Upoznata je i s pomoći koju mladim liječnicima pruža Bjelovarsko – bilogorska županija tako da je to za sve vrlo pozitivno.

Naposljetku, čime ste najviše zadovoljni iz uskoro minulog projekta?

Ovaj nam projekt iznimno puno znači jer mi iz vlastitih sredstava nikako ne bismo mogli financirati plaću liječnici koja je na specijalizaciji. To je projekt koji košta više od milijun kuna i mi taj izdatak ne bismo mogli podnijeti. Zato nam je ovaj projekt od iznimne važnosti.

--------------------------------------------

Partneri projekta
Partneri projekta

(Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovog promotivnog članaka isključiva je odgovornost Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije)