Fotografija: Obitelj Marošević u Gudovcu promovira prave vrijednosti - selo, običaje i odanost/Foto: Martina Čapo
Galerija
Obitelj Marošević u Gudovcu promovira prave vrijednosti - selo, običaje i odanost/Foto: Martina Čapo

Ratni vojni invalid iz Prekopakre u Gudovac stigao sa ždrijebicom Vilmom: "Čast mi je biti tu"

"Pripala mi je čast da dođem ispred udruge "Vallis Aurea". Vilma je na županijskoj izložbi osvojila prvo mjesto i evo je sada ovdje, u Gudovcu", pohvalio se uspjehom svoje ždrijebice Dalibor MaroševićBJELOVAR – I dok je od samoga jutra na svakom kutku sajamskog prostora u Gudovcu danas vladala gužva, ona kao da se nimalo nije ticala Daliborke i Dalibora Marošević iz Prekopakre. U Gudovac su iz Požeško-slavonske županije došli zajedno sa sinom od prijatelja, 12-godišnjim Leonom Luketić.

A sve kako bi prezentirali svoj kraj, udrugu čiji su član i naravno, Vilmu, dvoipogodišnju ždrijebicu. Naišli smo na njih kako odmaraju u štali, tik do aukcijske dvorane taman uoči otvorenja jubilarnog Jesenskog sajma.

Opušteni, sretni, nasred štale Maroševići čuvaju Vilmu/Foto: Martina Čapo
Opušteni, sretni, nasred štale Maroševići čuvaju Vilmu/Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Opušteni, ležali su na improviziranom ležaju posred štalskog prostora. Odlično raspoloženi i sretni što su ponovno u Gudovcu – mjestu druženja, novih kontakata i sajmu koji pokazuje najbolje od najboljeg kada je stoka u pitanju.

Državna izložba

- Drugi smo put na samoj izložbi. Prvi put smo bili prije dvije godine sa pastuhom koji je tada osvojio treće mjesto. Ove godine imam čast ponovno biti ovdje, ovoga puta sa ždrijebicom Vilmom, kazao nam je Dalibor kojega smo pitali što ga je ponukalo da u Gudovac dođe čak iz druge županije.

- Savez hrvatskog hladnokrvnjaka ima udruge. Svaka ta udruga treba se pohvaliti nečim svojim, a meni je pripala čast da dođem ispred Požeško-slavonske županije, konkretno ispred Konjogojstvene udruga "Vallis Aurea". Vilma je na županijskoj izložbi osvojila prvo mjesto i evo je sada ovdje, u Gudovcu, pohvalio se uspjehom svoje ždrijebice stare 2.5 godine Marošević koji s obitelji na gudovačke sajmove kao posjetitelj dolazi redovito.

Dalibor je u vojnoj mirovini i obožava konje/Foto: Martina Čapo
Dalibor je u vojnoj mirovini i obožava konje/Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Lijepo je doći ovdje. Taman da ništa ne osvojimo, ipak je ovo državna izložba. Čim si pozvan, znači da nešto tvoje ima vrijednost. Čast mi je biti tu, sretan je Dalibor koji se konjima bavi otkako je u mirovini.

Ratni vojni invalid

- Ja sam hrvatski ratni vojni invalid. U vojnoj sam mirovini. Prvog konja kupio sam odlaskom u mirovinu pa vidio kako jedan nije dovoljan. Pa sam napravio pomladak i sada imam sve iz svojeg uzgoja. Da ne volimo to, ne bih se time bavili. Samo ljubav prema konjima i ništa drugo, iskren je Marošević.

A sretan što je u Gudovcu bio je i Leon, inače učenik 7. razreda.

- Volim konje, oni su zabavni. Volim i s prijateljima dolaziti i baviti se konjima. Kao manji sam znao jahati, ali sada nisam već dugo, kazao nam je Leon.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Lon obožava konje/Foto: Martina Čapo
Lon obožava konje/Foto: Martina Čapo

Inače, Dalibor Marošević sva će tri dana sajmovanja provesti uz Vilmu. Kako nam kaže, ne želi ju ostavljati samu. I dok će supruga otići kući pa se vratiti opet u Gudovac, Dalibor se s improviziranog ležaja neće maknuti. Za svoje konje, kaže, sve bih dao.

Ukoliko vas put nanese u Gudovac, svakako savjetujemo da obiđete i ovu vedru obitelj koja promovira prave vrijednosti – selo, običaje i odanost.

Maroševići i Leon s Vilmom/Foto: Martina Čapo
Maroševići i Leon s Vilmom/Foto: Martina Čapo

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!