Fotografija: Daruvarske toplice napokon bi mogle dobiti ravnatelja ili ravnateljicu/ Foto: BBŽ
Daruvarske toplice napokon bi mogle dobiti ravnatelja ili ravnateljicu/ Foto: BBŽ

Ratko Vuković: "Javit ću se na natječaj"! Stojanka Lukačin: "Još ću vas malo držati u neizvjesnosti..."

Potraga za ravnateljem Daruvarskih toplica trajala je i prošle godine u ovo doba. Tadašnje Upravno vijeće raspisalo je natječaj, a iako se javilo čak pet osoba, nitko nije izabran već se natječaj bez obrazloženja poništio.
DARUVAR – Daruvarske toplice ovih su dana predmet razgovora u mnogim krugovima. Novo Upravno vijeće koje je imenovao župan Marko Marušić raspisalo je natječaj za ravnateljem Daruvarskih toplica, pa bi tako ta važna zdravstvena ustanova u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji mogla nakon dugo vremena dobiti ravnatelja ili ravnateljicu.

Prije svega liječnica

Podsjetimo, prošle, 2020. godine s pozicije ravnateljice naprasno je smijenjena Mira Zakora i to usred početka pandemije koronakrize. Na njezino je mjesto kao vršiteljica dužnosti došla Stojanka Lukačin koja ustanovu vodi već godinu i četiri mjeseca. Riječ je o liječnici koja je odmah na početku, prilikom preuzimanja dužnosti v.d ravnateljice, medijima jasno dala do znanja kako je ona prije svega liječnica. Priznala je tada kako se jedva čeka ponovno u potpunosti posvetiti svojim pacijentima, pa se moglo naslutiti kako ju čelno mjesto na dugoročne staze pretjerano ne zanima.

Stoga smo ju upitali planira li se javiti na raspisan natječaj i nadmetati se za čelno mjesto Daruvarskih toplica.

-Budući da ste vi kao medij veoma čitani, ja ću taj podatak zasad ostaviti za sebe i još vas malo držati u neizvjesnosti – kazala nam je v.d. ravnateljice Stojanka Lukačin i pojasnila kako je njoj taj posao došao iznenada. Uz njega, nastavila je raditi i svoj posao kao liječnica.

Nije opovrgnula

-Posao rukovoditelja je prilično kompleksan, a ja ga u tom trenutku nisam znala obavljati. U početku mi je stoga bilo veoma teško, no uz osobni trud i dobre suradnike uvidjela sam kako posao ravnateljice nije toliko šokantan kakvim sam ga u početku smatrala – priznala nam je doktorica Lukačin koja inače radi na prijemu pacijenata. Pregledava pacijente, koordinira terapije, te sudjeluje u pripravnosti, no u manjem obujmu nego prije preuzimanja v.d. dužnosti ravnateljice.

Budući da nam nije odrješito kazala da se neće javiti na raspisani natječaj, za očekivati je da se i doktorica Lukačin namjerava nadmetati za čelno mjesto Daruvarskih toplica.

A jedan od kandidata za tu funkciju bit će i Ratko Vuković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti pri Gradu Daruvaru. Upravo se njegovo ime već danima spominje u kuloarima kao ime budućeg ravnatelja, što Vukovića pretjerano ne usrećuje.

Poništen natječaj

-Nije korektno prema meni da se o tome priča na taj način dok natječaj još uvijek traje. Istina je da se namjeravam javiti za mjesto ravnatelja, no ništa više o tome ne bih zasad komentirao – kazao nam je u kratkom telefonskom razgovoru Vuković.

Potraga za ravnateljem Daruvarskih toplica - specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, valja spomenuti, trajala je i prošle godine u ovo doba. Tadašnje Upravno vijeće Toplica također je raspisalo natječaj, na isti se javilo pet osoba, od kojih su čak četiri osobe udovoljavale svim uvjetima iz natječaja, no on je poništen bez izbora ravnatelja. Budući da u tekstu natječaja stoji kako se to može napraviti bez dodatnih obrazloženja, nikada se nije saznalo zašto su Daruvarske toplice tada ostale bez izbora rukovodećeg čovjeka, iako je kandidata koji su udovoljili uvjetima bilo.

Kakav će biti ovoljetni epilog, ostaje nam tek za vidjeti. U svakom slučaju, tko god se uhvati tog „vrućeg krumpira“ imat će pune ruke posla. Jer ako je za vjerovati pričama, financijska situacija u zdravstvenoj ustanovi nije ni blizu idilične.