Fotografija: Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, župan BBŽ-a Marko Marušić i ravnatelj Daruvarskih toplica Ratko Vuković/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Galerija
Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, župan BBŽ-a Marko Marušić i ravnatelj Daruvarskih toplica Ratko Vuković/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal

Radovi na Daruvarskim toplicama kreću najesen: "Javljaju se tvrtke iz cijelog svijeta, čak i Kine"

Župan Marko Marušić, gradonačelnik Damir Lneniček i ravnatelj Daruvarskih toplica Ratko Vuković u Daruvaru su predstavili megaprojekt, najveće ulaganje u toplice od njihovog osnivanja"U idealnom scenariju radovi na Daruvarskim toplicama mogli bi početi u srpnju ove godine, ali bio bih sretan da krenu i u rujnu", rekao je ravnatelj Daruvarskih Toplica Ratko Vuković na jutrošnjoj tiskovnoj konferenciji povodom odobravanja 13.2 milijuna eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO) Daruvarskim toplicama. 

Podsjetimo, prošlog je tjedna Toplicama uručen poziv za dodjelu ugovora s Ministarstvom turizma, a očekuje se da će ugovor biti potpisan u idućih dvadesetak dana.

"Ovo je uspjeh svih zaposlenika"

- Ulaganje od 13.196 milijuna eura najveće je od 1980. godine, otkako Toplice postoje i zato je za nas ovo povijesan dan. Ponajviše sam zahvalan svima koji su predano radili na ovom projektu, pripremali dokumentaciju, radili studije i to dok još nismo znali hoćemo li ta sredstva i dobiti. Ovo je velik uspjeh svih 260 zaposlenika Druvarskih toplica - kazao je Vuković. 

Na tiskovnoj konferenciji sudjelovali su i župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić te daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček. Obojica su istaknula kako je ovo golema financijska injekcija za Daruvar, ali i cijelu Županiju jer je u sklopu NPOO-a, podsjetimo, BBŽ dobila čak 60 milijuna eura, odnosno najviše od svih županija u Hrvatskoj, a financirana su dva kapitalna projekta - Daruvarske toplice i Terme Bjelovar. 

Slijeva nadesno: Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, župan BBŽ Marko Marušić i ravnatelj Daruvarskih toplica Ratko Vuković/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Slijeva nadesno: Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, župan BBŽ Marko Marušić i ravnatelj Daruvarskih toplica Ratko Vuković/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal

- Ovime ne samo da se podiže razina i kvaliteta usluge u Daruvarskim toplicama, nego i čitavog zdravstvenog turizma u Daruvaru, Županiji, pa i šire, u čitavoj regiji. Time ćemo potaknuti razvoj gospodarstva. Očekujemo veći priljev gostiju, samim time i veću potrošnju. Očekuje nas jedno veliko gradilište. Čestitam svima koji su radili na projektu od kojeg će koristi imati cijela zajednica. Hvala Vladi RH na dodatnih šezdeset milijuna eura koji su "u zadnji čas" dodani u NPOO-u, zbog čega smo uspjeli povući ta sredstva - rekao je župan Marušić. 

Maksimalno ubrzati proceduru

Iako je jedna bitka dobivena, pravi posao tek počinje. Nakon potpisivanja ugovora treba ući u postupak javne nabave. Zbog toga je, istaknuli su govornici, teško govoriti o točnom roku početka radova jer uvijek postoje instrumenti žalbe koji bi mogli usporiti proces. No, u Gradu i u Toplicama već pripremaju sve kako bi, praktički čim ugovor bude potpisan, počela procedura i sve se maksimalno ubrzalo. Javljaju se već i zainteresirane tvrtke. 

- Bit će zahtjevno naći kvalitetne izvođače jer će paralelno krenuti projekti u cijeloj Županiji, ali i svi projekti iz NPOO-a u Hrvatskoj s obzirom na to da je svima rok za iskorištavanje sredstava isti, iako se nadamo i produljenjima ako bude potrebno. No, već ima tvrtki koje su iskazale interes, raspituju se o projektu. Javljaju nam se čak i iz Turske i Kine - rekli su nam nakon konferencije Lneniček i Marušić. 

Budući turističko-rekreacijski centar/Foto: Planum projket d.o.o.
Budući turističko-rekreacijski centar/Foto: Planum projket d.o.o.

Lneniček je izrazio zadovoljstvo što još jedna investicija stiže u Daruvar, ali i nadu da će uskoro zeleno svjetlo dobiti i projekt na Petrovom Vrhu gdje bi niknuli novi, atraktivni sadržaji od kojih se svakako izdvaja zvjezdarnica. 

Inovativno, digitalno, zeleno

Vuković je sažeto ponovio što će se sve raditi. Postojećih 77 smještajnih kapaciteta bit će obnovljeno, a gradit će se trinaest novih, kao i novi bazen, te čitav objekt turističko-rekreacijskog centra u kojem će Toplice, jedine u Hrvatskoj, imati pivsku i hrastovu kupku. 

- Inovativno, digitalno i zeleno - to je bio cilj kojeg se držimo - rekao je Vuković. Kaže kako je važno što su prihodi Daruvarskih toplica u tri godine s 40 porasli na 67 milijuna kuna (ne eura, op.a., još se računalo u kunama). 

- To nam je omogućilo da akumuliramo novac i da ostatak 17 milijuna eura vrijednog projekta financiramo sami, a moramo računati i na pad prihoda tijekom radova. Naime, objekt s hotelom će raditi, a radovi će se odvijati u fazama, ali ćemo svakako imati manje gostiju - objasnio je Vuković dodavši kako je blagodat akumuliranog novca koji je na računu to što se neće morati ići u kreditno zaduživanje. 

BBŽ kao europska turistička destinacija

Naravno, kazali su naši sugovornici, bit će to izazovno razdoblje u kojem se mogu očekivati i prigovori onih koji su se došli odmoriti, jer radi se o vrlo temeljitim i zahtjevnim radovima. Stoga je želja svih uključenih da se većina teških i najbučnijih radova odradi što prije, kako bi se minimalno narušavao komfor gostiju, a opet što brže dovršio ovaj megaprojekt koji će, kažu, učvrstiti poziciju Daruvara i BBŽ-a na turističkoj karti Hrvatske, ali i Europe. Jer, podsjetio je Vuković, prošla godina obilovala je uspjesima pa su Daruvarske toplice proglašene najboljima u Hrvatskoj, ali i dobile međunarodnu nagradu za najbolje u regiji, što je ogroman poticaj daljnjem radu. 

Unatoč izazovnom razdoblju koje je pred Toplicama, sigurno će svi biti zadovoljni kada vide krajnji rezultat jer kako će Daruvarske toplice izgledati nakon obnove pogledajte OVDJE, a što sve će na raspolaganju imati Terme Bjelovar opisali smo OVDJE

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!