Fotografija: 
Radnik zbog loma noge ima trajne posljedice/Foto: Bruno Konjevic/CROPIX (Ilustracija)
Radnik zbog loma noge ima trajne posljedice/Foto: Bruno Konjevic/CROPIX (Ilustracija)

Radnik bivše bjelovarske Sirele slomio nogu prije 28 godina. Dukat mu sada mora platiti 8200 eura

Josipu je 2017. ugrađen umjetni kuk nakon snažne šepavosti i nekroze lijeve bedrene kosti. Nakon toga je podnio novu tužbu kojom traži naknadu štete zbog pogoršanja zdravstvenog stanjaPoznata tvrtka svojem bivšem radniku mora platiti 8200 eura odštete i troškova zbog ozljede na radu koja se dogodila prije gotovo 28 godina, piše Danica.hr.

Josip iz okolice Bjelovara početkom 1996. godine “stradao je na radu kada je izlazeći iz kamiona zadobio prijelom lijeve bedrene kosti”. Radio je u bjelovarskoj Sireli, današnjem Dukatu. Sud mu je još 2001. godine dosudio odštetu od 33.000 kuna (4400 eura) koja mu je potom isplaćena.

Iz tadašnje presude Općinskog suda u Bjelovaru “utvrđeno je da na strani Josipa ne postoji krivnja za štetni događaj”.

Trajne posljedice

“Naime utvrđeno je da je zbog konstrukcije kabine i nepostojanja rukohvata na vozilu na kojem je došlo do štetnog događaja, izlazak i ulazak u kabinu nesiguran, i to podjednako kod izlaženja licem prema unutrašnjosti kabine ili prema van”, navodi sud u novoj presudi u petak.

Radniku su tada “utvrđene trajne posljedice iza prijeloma lijeve natkoljenice uz napomenu da su prisutne artrotske promjene koje mogu progredirati do stupnja koji zahtijeva operativni zahvat u smislu endoproteze kuka”.

Umjetni kuk

Josipu je doista u svibnju 2017. ugrađen umjetni kuk nakon dugotrajnog bolnog stanja i snažne šepavosti te posttraumatske nekroze glavice lijeve bedrene kosti. Zato je nakon toga podnio novu tužbu kojom traži naknadu štete zbog pogoršanja zdravstvenog stanja i fizičkih bolova te straha od operacije.

Sud mu je ovaj tjedan u novoj presudi dao za pravo te dosudio novu odštetu i troškove u iznosu od 8200 eura plus kamate od podnošenja nove tužbe 2018. godine. U presudi se naglašava kako je “pogoršanje zdravstvenog stanja lijevog kuka isključivo posljedica prijeloma prije 28 godina“.

“Zbog toga je došlo do razvoja posttraumatske artroze i aseptične nekroze (odumiranja) glave bedrene kosti. Prema sadašnjem nalazu pri pregledu Josipa, nakon operacije ugradnje umjetnog kuka došlo je do subjektivnog i objektivnog poboljšanja njegova stanja”, zaključuje ovaj tjedan sutkinja u novoj presudi.

Presuda donesena prekjučer (petak) je nepravomoćna i Dukat se na nju može žaliti u zakonom predviđenom roku. Postane li pravomoćna, Josip bi s kamatama mogao dobiti oko 9000 eura. Plus onih ranijih 4400 eura, piše Danica.hr.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!