Fotografija: Djeca su vam prečesto na digitalnim uređajima? Dođite u pakračku knjižnicu i doznajte sve o negativnim utjecajima i kako ih prevenirati/Foto: Neja Markicevic/CROPIX (Ilustracija)
Galerija
Djeca su vam prečesto na digitalnim uređajima? Dođite u pakračku knjižnicu i doznajte sve o negativnim utjecajima i kako ih prevenirati/Foto: Neja Markicevic/CROPIX (Ilustracija)

Radionica u pakračkoj knjižnici: "Utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje djece"

Na predavanju će se govoriti o tome kakav utjecaj prekomjerna upotreba digitalnih uređaja ima na svakodnevno funkcioniranje djece i kako mi kao roditelji možemo učiniti promjene, kažu iz pakračke knjižnice



PAKRAC – Gradska knjižnica Pakrac započinje s realizacijom projekta Sam svoj influencer, koji se financira sredstvima Agencije za elektroničke medije kao jedan od odobrenih projekata Javnog poziva za prijavu projekata i aktivnosti na temu poticanja medijske pismenosti u 2022. godini.

Projekt su osmislile i realiziraju Katarina Ruškan Simić i Ivana Širac, obje pakračke socijalne pedagoginje s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Utjecaj na zdravlje djece

-Kroz projekt Sam svoj influencer održat će se predavanja/radionice za roditelje učenika od 5. – 8. razreda OŠ, te radionice za djecu istog uzrasta vezane uz pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na Internetu, zaštitu osobnih podataka, elektroničko nasilje, dezinformacije, prikriveno oglašavanje i temu koja je posebno važna – digitalne medije i njihov utjecaj na mentalno zdravlje naše djece. Osim predavanja i radionica, planirana je i priprema i tiskanje brošure Budi sam svoj influencer, te snimanje kratkog video-materijala na temu koju će izabrati sami učenici, poručuju iz pakračke knjižnice.

Plakat sa svim informacijama o predstojećoj radionici u pakračkoj knjižnici/Foto: Gradska knjižnica Pakrac
Plakat sa svim informacijama o predstojećoj radionici u pakračkoj knjižnici/Foto: Gradska knjižnica Pakrac

Prva aktivnost projekta upravo je predavanje/radionica za roditelje učenika 5. – 8. razreda, pod nazivom Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana, a održat će se 12. travnja u 18 sati, u prostoru knjižnice.

Mentalno zdravlje djece

- Na predavanju/radionici govorit će se najviše o tome kakav utjecaj prekomjerna upotreba digitalnih uređaja ima na svakodnevno funkcioniranje djece i kako mi kao roditelji možemo učiniti neke promjene i djelovati preventivno u tom smjeru. Jako nam je važno da informacija dođe do što većeg broja roditelja, budući da je tema izuzetno važna i korisna i cilj nam je pomoći svima koji su često nesvjesni ogromnog utjecaja društvenih mreža i digitalnih medija na mentalno zdravlje djece, upozoravaju iz pakračke knjižnice i pozivaju roditelje da im se pridruže.