Fotografija: Sudionici konferencije Rame uz Rame/Foto: RADA
Galerija
Sudionici konferencije Rame uz Rame/Foto: RADA

Rada, HAMAG-BICRO i HBOR poučavali poduzetnike o prilikama za lakše poslovanje

Želim zahvaliti poduzetnicima što koriste usluge Razvojne agencije, a nadam se da će uz usluge HAMAG-BICRO-a i HBOR-a još više naših građana bilo zaposleno, kazao je LneničekRazvojna agencija Daruvar održala je u petak prvu poduzetničku konferenciju „Rame uz rame“ u Društveno-kulturnom centru u sklopu projekta „Poboljšanje usluga za mikro, male i srednje poduzetnike na području grada Daruvara i općina Dežanovac, Končanica i Sirač“.

Vjeran Vrbanec predsjednik Uprave HAMAG-BICRO, Danica Cetin Pajer ravnateljica Razvojne agencije Daruvar, Ivana Bedi voditeljica projekta i Zvonimir Jurinić član HAMAG-BICRO/Foto: Daria Marković
Vjeran Vrbanec predsjednik Uprave HAMAG-BICRO, Danica Cetin Pajer ravnateljica Razvojne agencije Daruvar, Ivana Bedi voditeljica projekta i Zvonimir Jurinić član HAMAG-BICRO/Foto: Daria Marković

Na konferenciji su gostovali Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Tomislav Marković, voditelj Područnog ureda za Sjeverozapadnu Hrvatsku (HBOR) koji se javljao online te Zvonimir Jurinić, član HAMAG-BICRO-a. Osim njih, prisutni su bili i poduzetnici s područja Daruvara i okolnih općina, a koje su predstavnici HAMAG-BICRO-a i HBOR-a upoznali s brojnim mogućnostima u poslovanju te dostupnim natječajima i programima.

Cilj projekta

Potom je voditeljica projekta Ivana Bedi istaknula ciljeve i aktivnosti projekta. Naime, cilj je stvaranje povoljne poslovne klime na području Daruvara i općina Dežanovac, Končanica i Sirač za razvoj poduzetništva. Ukupna vrijednost projekta iznosi 506 tisuća kuna, a iznos potpore 379.571 kuna. Projektom se omogućuje malim i srednjim poduzećima lakši pristup informacijama o njihovim mogućnostima te o infrastrukturi koju nude poduzetničke potporne institucije.

Djelatnice Razvojne agencije Daruvar/Foto: RADA
Djelatnice Razvojne agencije Daruvar/Foto: RADA

- Projekt je osmišljen kako bismo maksimalno privukli poduzetnike da shvate kakve su mogućnosti kod nas u Razvojnoj agenciji te da stvorimo povjerenje da odluče doći k nama i tražiti nas za savjet - kaže Ivana Bedi.

Aktivnosti projekta

Provedbom projekta kroz organizaciju i suradnju gospodarskih subjekata potiče se gospodarska aktivnost kroz razvoj poduzetništva, stvaranje novih radnih mjesta i povećanje prihoda u proračunu.

Na konferenciji su bili prisutni i poduzetnici s područja Daruvara i okolnih općina/Foto: Grad Daruvar
Na konferenciji su bili prisutni i poduzetnici s područja Daruvara i okolnih općina/Foto: Grad Daruvar

- Projektom su predviđene aktivnosti informiranja MSP-ova (mikro, mala i srednja poduzeća), konzultacija, savjeta, a predviđeno je i dvanaest informativnih radionica. Uz to, postojeća web stranice nadograđuje se s tri nova web alata, a poduzetnici se povezuju putem konferencija i  okruglih stolova na području djelovanja Razvojne agencije i potpornih institucija - dodaje Ivana Bedi.

Iskoristila je i priliku poduzetnicima napomenuti da je već otvoren natječaj Jačanja konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju na kojem je HAMAG-BICRO posredničko tijelo razine dva. 

Poziv poduzetnicima

Također, konferenciji je nazočio i gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček sa svojom zamjenicom Vandom Cegledi te pročelnikom upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, prostorno uređenje i komunalne djelatnosti Ratkom Vukovićem.

- Želim zahvaliti poduzetnicima što koriste usluge Razvojne agencije, a nadam se, ako već nisu, da će koristiti usluge HAMAG-BICRO i HBOR-a na tragu da bi što više naših građana bilo zaposleno - kazao je Damir Lneniček.

Ispred Udruženja obrtnika grada Daruvara obratila se i Katica Ježinec, ujedno i potpredsjednica Udruženja obrtnika.

Katica Ježinec, potpredsjednica Udruženja obrtnika Daruvara/Foto: Grad Daruvar
Katica Ježinec, potpredsjednica Udruženja obrtnika Daruvara/Foto: Grad Daruvar

- Jedna smo uska poveznica između poduzetnika i Razvojne agencije. Zahvaljujemo na pozivu i nadamo se da ćemo dobro surađivati kao i do sada - istaknula je Katica Ježinec.

Mjere za poduzetnike

Nešto više o mjerama koje Grad Daruvar ima za poduzetnike rekla je ravnateljica Razvojne agencije Daruvar, Danica Cetin Pajer. Mjere se kontinuirano provode i nude poduzetnicima kako bi im se skrenula pozornost na povoljne mogućnosti koje mogu iskoristiti uz pomoć Grada.

- Grad Daruvar ima natječaj koji raspisuje svake godine, a radi se o Programu poticanja poduzetništva Grada Daruvara na koji se mogu prijaviti već postojeći poduzetnici ili novi. Poduzetnici se mogu javiti za poticaje za svaku novu zaposlenu osobu gdje mogu ostvariti 15 tisuća kuna, a drugi je poticaj u iznosu pet tisuća kuna za otvaranje nove tvrtke. Razvojna agencija tom prilikom besplatno izrađuje planove za samozapošljavanje - istaknula je Danica Cetin Pajer.

Veliki interes

Naglasila je kako za ovakve potpore, na koje je Grad Daruvar prošle godine utrošio pola milijuna kuna, vlada veliki interes poduzetnicima. Ove godine je također u planu kroz potpore podijeliti pola milijuna kuna, a kako kaže, već je do danas potrošeno pola tog iznosa.

- Razvojna agencija pomaže poduzetnicima kroz konzultantske usluge, izradu i prijavu projekata. Prvi je projekt u agenciji besplatan te je isto tako besplatna i projektna prijava za sve poduzetnike s područja Daruvara. Poduzetnici koji imaju sjedište u okolnim općinama prijave plaćaju 50 posto tržišne cijene. Za poduzetnike s područja Daruvara imamo povlašteni cjenik, za svaku drugu uslugu cijena je 70 posto manja. Drago nam je da smo potpisali prošle godine ugovor za ovaj projekt u vrijeme najveće korona krize, a omogućeno je sufinanciranje naših plaća te zaposlenje nove mlade osobe čija je plaća u stopostotnom iznosu financirana iz ovog projekta - kazala je Danica Cetin Pajer.

Istaknula je i kako izrađuju COVID zajmove te ruralne zajmove. Naime, ukupno su prijavili 5,5 milijuna kuna, a odobrenih zajmova je 4300, odbijenih 900 te evaluacija iznosi 192 tisuće kroz sredstva HAMAG-BICRO-a koji je ujedno i provedbeno tijelo razine dva za ovaj projekt.