Fotografija: 
Foto: Berislava Picek/ CROPIX (Ilustracija)
Foto: Berislava Picek/ CROPIX (Ilustracija)

RADA: "Evo kako do bespovratnih sredstava za tradicijske obrte, najmanji iznos 3000 eura"

Radi se o obrtima koji se pretežito obavljaju ručnim radom oslanjajući se na obrasce tradicijske kulture te o umjetničkim obrtima koji se odlikuju proizvodima i uslugama visoke estetske vrijednostiRazvojna agencija Daruvar objavila je kako kreće novi program Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih očuvanju i razvoju tradicijskih obrta. Navode kako se radi o obrtima koji se pretežito obavljaju ručnim radom i baštine posebne zanatske vještine i umijeća oslanjajući se na obrasce tradicijske kulture te umjetničkih obrta koji se odlikuju proizvodima i uslugama visoke estetske vrijednosti.

Ciljevi programa

Ciljevi ovog programa su očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta, jačanje konkurentnosti tradicijskih i umjetničkih obrta, povećanje prepoznatljivosti tradicijskih i umjetničkih proizvoda.

Korisnici bespovratnih sredstava temeljem ovog Programa mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća (isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge) sa statusom tradicijskog odnosno umjetničkog obrta.

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 3.000,00 eura, a najviši 7.000,00 eura.

Prijave od danas

Prihvatljivi troškovi su troškovi nabave strojeva, postrojenja i opreme isključivo za obavljanje poslovne djelatnosti, nabave alata i inventara, radova vezanih uz poboljšanje i prilagodbu poslovnog prostora, opremanje interijera poslovnog prostora (nabava inventara, troškovi pripreme, uvođenja i certificiranja sustava upravljanja kvalitetom i normi te troškove stjecanja prava uporabe znaka Hrvatska kvaliteta, Izvorno hrvatsko, Hrvatski otočni proizvod te Znaka tradicijskog odnosno umjetničkog obrta.

Financirat će se i troškovi vezani uz upravljanje i zaštitu intelektualnog vlasništva, troškovi usluga vezanih uz razvoj proizvoda (atestiranje opreme i instalacija, testiranje proizvoda), troškovi provedbe marketinških aktivnosti (zakup, opremanje izložbenog prostora u svrhu izlaganja na domaćim i inozemnim sajmovima, oblikovanje proizvoda/usluge (dizajn) i izrada web stranice), te troškovi edukacije/stručnog osposobljavanja vlasnika i zaposlenika

Prijava (Prijavni obrazac s propisanom dokumentacijom) se podnosi Ministarstvu neposredno ili putem pošte od 2. siječnja 2024. godine

Više informacija na linku Ministarstva.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!