Fotografija: Zamjenik Igor Brajdić s bjelovarskim ugostiteljima/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Zamjenik Igor Brajdić s bjelovarskim ugostiteljima/ Foto: Deni Marčinković

Prvog dana otvaranja terasa, Bjelovar raspisao natječaj za sufinanciranje grijalica

Grad će subvencionirati 50 posto od ukupnog troška nabave grijalica, a najviše do tri tisuće kuna po ugostitelju. U proračunu je u tu svrhu predviđen iznos od 80 tisuća kuna, rekao je Igor BrajdićS prvim danom otvaranja terasa kafića, Grad Bjelovara ponovno je raspisao natječaj za sufinanciranje grijalica za ugostiteljske objekte. Podsjetimo, prošle godine na spomenuti natječaj javilo se pet ugostitelja, međutim zatvaranje kafića i restorana radi pandemije onemogućilo je daljnje poteze oko nabavke grijalica.

Financijska potpora

- U posljednje dvije Grad je u suradnji s gospodarstvenicima osmislio mjere vrijede oko 12 milijuna kuna, među kojima su najznačajnije ukidanje prireza, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za vrijeme lockdowna, financijske potpore zatvorenim obrtima i mnoge druge - rekao je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić te se osvrnuo na konkretne mjere za pomoć ugostiteljima.

Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika/ Foto: Deni Marčinković
Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika/ Foto: Deni Marčinković

- Njima je vjerojatno bile i najteže u ovim vremenima. Stoga smo ukinuli porez na potrošnju, a također u suradnji s njima osmislili smo i mjeru za sufinanciranje grijalica. U proračunu je u tu svrhu predviđen iznos od 80 tisuća kuna, a ukoliko bude potrebe iznos se može rebalansom i povećati. Grad će subvencionirati 50 posto od ukupnog troška nabave grijalica, a najviše do tri tisuće kuna po ugostitelju - dodaje Brajdić. 

Jedna od onih koji su se na spomenuti natječaj javili još prošle godine je i Željka Abdić, vlasnica caffe bara Galerija , ispred kojeg je danas i održana konferencija za novinare. 

Željka Abdić, vlasnika caffe bara Galerija/ Foto: Deni Marčinković
Željka Abdić, vlasnika caffe bara Galerija/ Foto: Deni Marčinković

- Da nije bilo Grada i najavljenih povratnih sredstava za nabavku grijalica, u tu investiciju ne bih se niti upuštala u ova teška vremena. Terasa mi se proteže na 50 kvadratnih metara i puno mi znači mogućnost zagrijavanja tog prostora. Drago mi je da će nas država i dalje potpomagati, jer ne vjerujem da ćemo se u ožujku i travnju moći sami pokriti, ali nadam se da ćemo od svibnja krenuti raditi 100 posto, na terasi i u unutrašnjem dijelu objekata - kazala je vlasnica Željka Abdić, koja zapošljava četiri djelatnika i nema namjeru davati otkaz nikome. 

Obavezan razmak

Franjo Božić, vlasnik bjelovarskog Oka bara prošle godine nije se javio na natječaj, međutim sada će to svakako učiniti. – U kriznom razdoblju ovakva pomoć svakako je dobrodošla. Prošle godine nisam se prijavio jer su nas zatvorili, no sada to ću to svakako napraviti. Planiram nabavku najmanje tri grijalice. Zbog obveznih razmaka terasu smo morali smanjiti za 50 posto, ali bez obzira na to svi konobari ostat će i dalje zaposleni. Pozdravljam odluku Vlade o daljnjem sufinanciranju plaća za radnike, a nadam se da će nam sufinancirati i ostale troškove - zaključio je Božić. 

Franjo Božić, vlasnik Oka bara/ Foto: Deni Marčinković
Franjo Božić, vlasnik Oka bara/ Foto: Deni Marčinković

Zajednički stav svih ugostitelja je takav da ukoliko država nastavi sufinancirati troškove sigurno će uspjeti premostiti ovo itekako teško razdoblje za njih.

Terasa caffe bara Galerija na kojok su postavljene grijalice koje će sufinancirati Grad Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Terasa caffe bara Galerija na kojok su postavljene grijalice koje će sufinancirati Grad Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković