Fotografija: Ove godine Županija je za lovce izdvojila preko 77 tisuća eura/ Foto: BBŽ
Galerija
Ove godine Županija je za lovce izdvojila preko 77 tisuća eura/ Foto: BBŽ

Prvi čovjek lovačkog saveza: "Sve je manje srneće divljači u BBŽ-u, moramo nešto poduzeti"

Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor zadovoljan je izdvajanjem BBŽ-a za lovce koje je, tvrdi, među vodećima u državiBjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić potpisao je danas ugovore s lovačkim društvima, vezanim za razvoj i unapređenje lovstva na području županije. 

Županijske mjere kreirane su u suradnji slovačkim savezom/ Foto: BBŽ
Županijske mjere kreirane su u suradnji slovačkim savezom/ Foto: BBŽ

- Javni poziv raspisali smo krajem prošle godine, a ukupno je stiglo 144 zahtjeva, ukupne vrijednosti nešto više od 77 tisuća eura. Najveći interes od ukupno 10 potpora koliko smo raspisali, vidljiv je za mjere stimulacije odstrjela predatora, kao i prevencija i liječenje srneće i jelenske divljači od velikog američkog metilja.

Čuvari prirode

Sve mjere kreirane su u suradnji s našim lovačkim savezom, a tijekom ove godine također ćemo sjesti i vidjeti koje će mjere biti najpotrebnije za iduću godinu. Također, koristim priliku zahvaliti svim lovcima za ono što čine po pitanju divljači, ali i čuvanju prirode. U tome ćete imati još veću i jaču podršku naše županije, poručio je župan Marko Marušić.

Marko Marušić pozdravio je sve lovce/ Foto: BBŽ
Marko Marušić pozdravio je sve lovce/ Foto: BBŽ
Ugovori su potpisani u Šandrovcu/ Foto: BBŽ
Ugovori su potpisani u Šandrovcu/ Foto: BBŽ

Današnjem potpisivanju ugovora u Šandrovcu, osim domaćina načelnika Darija Halauša te predsjednika županijskog lovačkog saveza Branimira Stankića, nazočio je i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, koji se tom prilikom zahvalio svima koji su pomogli organiziranju zajedničke proslave svetog Huberta, o čemu smo pisali OVDJE.

Sve manje srneće divljači

- Organizacija je bila odlična i doista su svi bili zadovoljni. Što se tiče županijskih potpora, Bjelovarsko-bilogorska županija među vodećima je po sredstvima koje izdvoji. Veseli me što najviše sredstava izdvaja za predatore. Naime, čagalj se širi, a jedna od metoda smanjena predatora, odnosno povećanja broja divljači je svakako stimulacija odstrela. Nadalje, povećava se jelenska divljač, dok je nažalost srneća u padu u BBŽ-u. Morat će se nešto poduzeti po tom pitanju, jer ako ovako nastavimo za desetak godina ćemo razgovarati o tome da smo nekad imali srneću divljač, po čemu je BBŽ posebno poznata, zaključio je Ivica Budor.

Ukupno je pristiglo 144 zahtjeva/ Foto: BBŽ
Ukupno je pristiglo 144 zahtjeva/ Foto: BBŽ
Marko Marušić i Ivica Budor/ Foto: BBŽ
Marko Marušić i Ivica Budor/ Foto: BBŽ

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!