Fotografija: Jučerašnja radionica u Daruvaru/Foto: Facebook POP UP Daruvar
Galerija
Jučerašnja radionica u Daruvaru/Foto: Facebook POP UP Daruvar

Prve radionice daruvarskog POP UP-a oduševile djecu i roditelje

"Trebamo raditi s djecom, ali treba njegovati i roditelje, osigurati im podršku, svi mi imamo na nju pravo", kaže Kanis Uldrijan koja je prezadovoljna razvojem daruvarskog festivalaDARUVAR - Festival emocija i dječje dobrobiti POP-UP i ove godine održava se u Daruvaru.

Kao što smo već ranije pisali OVDJE, aktivnosti vezane uz ovogodišnji festival provode se od subote, 20. studenog pa sve do iduće subote, a mi smo provjerili kako je bilo na jučer održane dvije radionice.

Naime, jučer je u Društveno-kulturnom centru Daruvar održana radionica za učenike od 5. do 8. razreda pod nazivom "Emocionalni vrtlog". Drugo događanje je bilo namijenjeno za roditelje predškolske djece, a radni naslov bio je "Kako pomoći djetetu da postane odgovorno i samostalno".

Vjerni sudionici

Kako je sve to izgledalo, odala nam je Kristina Kanis Uldrijan koja je u programskom odboru POP UP festivala.

- Prvu radionicu pohodilo je oko 25 djece i meni je bilo fantastično među njima vidjeti i mališane s kojima smo prije pet godina i započeli ovaj POP UP festival. Na njima smo vršili pilot projekt i zato smo bili baš počašćeni što smo ih vidjeli – kazala je Kanis Uldrijan dodavši kako su radionice bile različite tematike.

Odazvao se velik broj mališana, a neki od njih od prvoga su dana potpora POP UP festivalu/Foto: Facebook POP UP Daruvar
Odazvao se velik broj mališana, a neki od njih od prvoga su dana potpora POP UP festivalu/Foto: Facebook POP UP Daruvar

Nakon toga održana je interaktivna radionica za roditelje na kojoj je bilo 15-ak roditelja.

- Više smo razgovarali o roditeljstvu i pokušali osvijestiti naš emocionalni svijet te doznati kako on utječe na našu djecu. Ono što je meni bilo nekako najdraže upravo je interakcija između stručnjaka i roditelja jer mnoge osobe koji su stručnjaci ujedno su i sami roditelji. Pa je onda ovo događanje bilo svojevrsna grupa podrške – kazala nam je Kristina koja je iznimno sretna POP UP festivalom.

Podrška roditeljima

- Vidi se da iz godine u godinu rastemo, a posebno nas raduje što nas ne napuštaju ljudi s kojima smo kretali u ovu priču. Stoga valja pohvaliti cijelu ekipu provoditelja na koje sam iznimno ponosna. Umorni smo možda, no ispunjeni i zadovoljni. Pop up je nešto što se veže uz igru, to je jedan drugačiji pristup emocionalnom svijetu i vidimo kroz neposredan rad s djecom koliko im sve to godi i koliko smo svi na dobitku – ističe Kanis Uldrijan koja posebno naglašava važnost što svi učimo biti suosjećajniji prema sebi samima.

Tematika na radionici bila je različita/Foto: Facebook POP UP Daruvar
Tematika na radionici bila je različita/Foto: Facebook POP UP Daruvar

- Trebamo raditi s djecom, ali treba njegovati i roditelje, osigurati im podršku, to se ne smije zaboraviti, svi mi kao roditelji imamo na nju pravo, ali ju trebamo tražiti. Često nemamo za to vremena, ali to je nužno jer mi smo modeli našoj djeci, oni su naš odraz stoga je veoma važno da budemo potpuno zadovoljni – upozorava Kanis Uldrijan i dodaje kako ne treba težiti savršenstvu već samo raditi na sebi.

- Nije bitno samo educirati se nego ponekad samo doći i osloboditi se, podijeliti svoj iskustvo s drugima i tu je prava vrijednost POP UP-a, on je odmak na bolje – zaključila je Kanis Uldrijan.

Inače, i danas se u Daruvaru održavaju dva nova događaja, a riječ je o radionici za roditelje predškolske djece „IZLJEVI BIJESA KOD DJECE“ (Program radionica Rastimo zajedno, Centar za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno), te radionici za djecu predškolskog uzrasta „ŠETNJA EMOCIJAMA.

Kakav je bio odaziv na njima, doznat ćete već sutra.