Fotografija: Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Galerija
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

PRVACI ZNANJA Ovo su tri najbolje škole u BBŽ-u, pakrački gimnazijalci šesti u državi!

Daruvarska gimnazija, Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje i Gimnazija Bjelovar našle su se u vrhu rang liste"Nije to ništa posebno, potreban je samo rad."

Kazuju nam to ravnatelji srednjih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koje su svrstane u vrh prema rang listi koju je Jutarnji list sastavio temeljem rezultata prosječnog uspjeha učenika na državnoj maturi. 

Značajne razlike

Pisali smo već o uspjesima Srednje škole u Pakracu, gdje su učenici svojim rezultatom na državnoj maturi iz engleskoga jezika preskočili renomirane zagrebačke gimnazije koje ne samo da su jezične nego imaju nastavu na engleskom, odnosno slušaju redovne predmete na engleskom jeziku.

Ispiti državne mature - jednaki testovi iz pojedinih predmeta koje svi gimnazijalci u državi pišu u isto vrijeme - mjerljiv su pokazatelj na temelju kojeg se može uspoređivati uspjeh pojedinih učenika po više osnova, pa i po onoj iz kojeg dijela države dolaze. Analiza prosječnog uspjeha gimnazijalaca iz obaveznog hrvatskog jezika te više (A) razine matematike i engleskog jezika pokazuje da postoje značajne razlike u uspjehu učenika s obzirom na županiju u kojoj se nalaze gimnazije koje su polazili.

Maturanti/ Foto: Gimnazija Daruvar
Maturanti/ Foto: Gimnazija Daruvar

Prema rang-listi prosječnog uspjeha učenika svih gimnazija i gimnazijskih programa u pojedinoj županiji, na vrhu se s najvišom prosječnom ocjenom od 3,72 našla Požeško-slavonska županija. U toj je županiji samo 80 učenika (od ukupno 128 gimnazijskih maturanata) izašlo na A razinu i iz matematike i iz engleskog jezika (za hrvatski jezik od lani postoji samo jedna razina). Budući da je riječ o malom broju maturanata, već nekolicina učenika koji u promatranoj godini postignu jako dobre ili jako loše rezultate može bitno promijeniti poziciju cijele županije.

Foto: Ronald Goršić/CROPIX (ilustracija)
Foto: Ronald Goršić/CROPIX (ilustracija)

Požeško-slavonska županija i prošle je godine na rang-listi bila dobro plasirana, na petom mjestu, a dolasku na sam vrh ovogodišnje ljestvice sasvim sigurno su pridonijeli učenici gimnazijskog programa Srednje škole Pakrac - njih šestero - koji su postigli izvanredne rezultate na državnoj maturi: iz engleskog jezika su, primjerice, bili najbolji u zemlji u konkurenciji 239 gimnazija i gimnazijskih programa. Na listi najboljih gimnazija njihova se škola plasirala na izvrsno 6. mjesto, a godinu dana prije bila je - 135.

Želja za znanjem

Najbolje tri škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su Gimnazija Daruvar, Srednja škola Bartola Kašića u Grubišnom polju i Gimnazija Bjelovar.

U daruvarskoj Gimnaziji kažu da je tajna ovakvog uspjeha samo ustrajan rad, predanost obrazovanju i svakom učeniku te želja za znanjem.

- Mi gledamo centile, a ne prosjek. Riječ je o ukupnom uspjehu učenika, a za nas je velika stvar to što smo "skočili" sa 81. na visoko 41.mjesto u Hrvatskoj. To znači da dobro radimo. Biti u prvih pedeset u zemlji svakako je dobar uspjeh - kazuje nam ravnateljica daruvarske Gimnazije Romana Herout. 

Ističe kako je njezin te stav njenih profesora kako valja njegovati obrazovanje. 

- Smatramo da gimnazije poput naše daju kvalitetno opće obrazovanje i mogućnost dodatnog školovanja. Trend je Europske unije da se poveća broj gimnazijski obrazovanih đaka, zbog čega nam je drago da ostvarujemo dobar rezultat na maturi. Moramo reći da se gotovo sto posto naših učenika upisuje na fakultet, neki možda odustanu jer nisu isprva ušli na fakultet svog izbora, ali statistički gledano jako dobro stojimo - kaže Herout.

Dodaje kako je to ujedno i rezultat kovanice koju daruvarska gimnazija njeguje - "Kultura škole". 

Priprema za maturu

- Vjerujemo kako treba biti obrazovan i to usađivati u učenike. Naravno, bez njihovog zalaganja ovakav rezultat ne bi bio moguć. Ipak, primjećujemo porast želje za znanjem i općim obrazovanjem. Pogotovo smo zadovoljni rezultatima iz prirodnih znanosti poput biologije, kemije, fizike, psihologije... One su često manje popularne među učenicima, jer ih smatraju teškima, ali naši su pokazatelji izvrsni, a upravo su ti predmeti kriterij za upis na brojne fakultete - ističe Herout dodajući kako svega toga ne bi bilo bez iznimnog truda i rada profesora, ali i znatiželje mladih mozgova koji pohađaju Gimnaziju Daruvar. 

Romana Herout/Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Romana Herout/Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

Naime, upravo te "teške" predmete učenici u ovoj školi rado savladavaju jer uvijek imaju pomoć stručnog kadra. 

- Imamo razvijenu dodatnu i dopunsku nastavu. Na taj način naši učenici zapravo ne moraju prolaziti pripremu za državnu maturu, što im uvelike olakšava jer se za državnu maturu zapravo pripremaju već od prvog razreda - kaže.

Foto: Gimnazija Bjelovar
Foto: Gimnazija Bjelovar

Slično razmišlja i ravnateljica bjelovarske gimnazije Tanja Mamić. 

- Jako smo zadovoljni ovakvim rezultatom i drago mi je da smo uspjeli pokazati da je naša škola uistinu kvalitetno mjesto za obrazovanje. Osim rezultata na državnoj maturi pokazuju to i brojni drugi uspjesi naših učenika. Primjerice, imamo prosjek od devedeset posto učenika koji nakon završene gimnazije upiše željeni fakultet. Naš učenik Dejan Tomić bio je prvi na listi Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a usto je i državni prvak iz kemije, povijesti i hrvatskog jezika. 

Omogućavanje uvjeta učenicima

- Dakle, zna sve? - malo se čudimo.

- Tako je, zna sve - smije se ravnateljica Mamić dodajući kako je upravo to i cilj gimnazijskog obrazovanja, usmjeriti učenike ali im dati i širu sliku o svijetu oko njih. Ističe kako škola upravo proživljava važan proces, jer se novim investicijama grade potrebni objekti. 

Ravnateljica Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić/ Foto: Deni Marčinković
Ravnateljica Gimnazije Bjelovar Tanja Mamić/ Foto: Deni Marčinković

- Želja nam je dovršiti objekte kako bismo uveli jednosmjensku nastavu. Vjerujem da bismo tada mogli imati i još bolje rezultate, ali ono što je sigurno jest da bismo omogućili bolje uvjete našim učenicima, a to je svakako najbitnije - kaže ravnateljica Mamić.

Profesorica Monika Vojvodić Andričević vršiteljica je dužnosti ravnateljice Srednje škole Bartola Kašića u Grubišnom Polju. Kaže kako je izuzetno zadovoljna rezultatima svojih učenika.

Vrijedni učenici Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje/Foto: Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje
Vrijedni učenici Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje/Foto: Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje

- Stvarno lijepa informacija, nisam dosad znala ali nam je jako drago što smo na toj listi - rekla nam je kratko. Dodala je, kao i njezine kolegice, da iza svega ostvarenog uvijek stoji ustrajan i požrtvovan rad nastavnika koji se trude kako bi, kada izađu iz gimnazija, njihovi đaci bili što temeljitije opremljeni znanjem, općom kulturom i znanošću, ali i lijepim ponašanjem jer, podsjećaju nas naše sugovornice, škole nisu samo obrazovne, već i odgojne ustanove. Sudeći prema rezultatima bjelovarsko-bilogorskih škola, u tom su zadatku itekako uspjeli.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!