Fotografija: Foto: Damjan Tadić/CROPIX
Galerija
Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Prva žena DMHZ-a: "Idući tjedan mogući rekordi, idemo preko 40°C, očekujemo i jake oluje..."

"Podaci globalno ukazuju da je osam posljednjih godina, dakle od 2015. do 2022., osam najtoplijih godina od kad postoje mjerenja na zemaljskoj kugli" kaže Ivančan-Picek.Glavna ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek govorila je u središnjem Dnevniku HTV-a o učestalosti snažnih ljetnih oluja, požarima te visokim temperaturama.

Komentirajući velike vrućine i u državama koje nisu baš poznate po visokim temperaturama, glavna ravnateljica DHMZ-a rekla je kako su južna Europa i Sredozemlje izloženi izuzetno toplom zraku sa sjevera Afrike.

- Taj zrak prolazi kroz Sredozemlje, skuplja vlagu i nad europskim kopnom, pogotovo nad dizanjem tog zraka nad Alpama, dolazi do ovakvih konvektivnih oluja i velikih vrućina. Svjedoci smo da pogotovo Španjolska, Italija, Grčka ovih dana upozoravaju svoje stanovništvo na temperature od 40°C pa i više. Hrvatska je za sada moramo reći još uvijek blaže prošla od ostatka Sredozemlja, bez obzira što smo bili suočeni i s velikim toplitnim valovima, u dva navrata i prošlih dana, ali isto tako i protekla dva dana ovih velikih konvektivnim olujama, rekla je.

U cijeloj državi temperature su iznimno visoke/Foto: Duje Klaric/CROPIX
U cijeloj državi temperature su iznimno visoke/Foto: Duje Klaric/CROPIX

- Ono što mi sa sigurnošću možemo reći je to da je pred nama predstoji idući tjedan izuzetno toplog vremena. Moramo najaviti temperature u Hrvatskoj također vrlo blizu 40°C, ako ne prelazi možda u Dalmatinskoj Zagori i koji stupanj više, ali približit ćemo se sigurno onim rekordima koji su u Hrvatskoj bilježeni i prije. U svakom slučaju takva vremenska situacija, pri nailasku malo hladnijeg, nestabilnijeg zraka sa sjevera, sjeverozapada, doprinosi nestabilnosti atmosfere, velikim konvektivnim energijama, razvoju velikih olujnih oblaka, što smo bili svjedoci u protekla dva dana, i bojim se da ćemo ovog ljeta doživljavati još pokoju ovakvu epizodu kakvu smo imali u protekla dva dana, istaknula je Ivančan-Picek.

Branka Ivančan-Picek/Foto: Davor Pongračić/CROPIX
Branka Ivančan-Picek/Foto: Davor Pongračić/CROPIX

Dok se neka područja bore s požarima, neka druga su izložena vrlo neugodnim tučama te se one čine možda i jače, ali i češće nego prije.

- Meteorolozi i klimatolozi upozoravali su na to kroz više desetaka godina. Činjenica je da živimo u jednoj toplijoj klimi, toplijoj atmosferi nego što je to bilo u prošlosti. Podaci globalno ukazuju da je osam posljednjih godina, dakle od 2015. do 2022., osam najtoplijih godina od kad postoje mjerenja na zemaljskoj kugli. Dakle, toplija atmosfera ima mogućnost i prihvata više vodene pare, što znači i veću mogućnost za stvaranje upravo ovakvih konvektivnih oblaka, ogromnih energija na koje čovjek vrlo malo može utjecati bilo kakvim trenutno raspoloživim tehničkim sredstvima da bi spriječio ovakve pojave, istaknula je Ivančan-Picek.

Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Komentirala je i pozive pojedinaca da se od tuče branimo protugradnim raketama.

- Stručna znanstvena zajednica, meteorološka znanstvena zajednica u Hrvatskoj, ali i svjetska zajednica pod pokroviteljstvom i svjetske meteorološke organizacije ne vidi znanstvene dokaze da su takve metode zasijavanja ovakvih olujnih oblaka učinkovite. Činjenica je da se tu radi o ogromnim energijama i da to što čovjek radi, kao što kažem, s postojećim metodama, nema nekog velikog utjecaja na razvoj takvih konvektivnih oluja. Ono što dosta često čujemo kao prigovor, nekad toga nije bilo tako - nekad nisu ni ovakve temperature bile, nismo se suočavali s takvim ekstremnim temperaturama, ali i oborinama. A s druge strane, isto tako treba reći da treba raditi na prilagodbi upravo na ove novenastale situacije što se vremena tiče, rekla je na kraju glavna ravnateljica DHMZ-a.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!