Fotografija: Pripremljeni projekti toliko su dobro osmišljeni da će većina njih, vjeruje i sama ravnateljica CUK-a, zaživjeti/Foto: CUK
Galerija
Pripremljeni projekti toliko su dobro osmišljeni da će većina njih, vjeruje i sama ravnateljica CUK-a, zaživjeti/Foto: CUK

Prva grupa polaznika za voditelje u pripremi EU projekata pokazala nevjerojatno znanje i kreativnost

Imali smo projekte za digitalizaciju jedne tvrtke, predvidjeli su Štefanjsku šetnicu, šetnicu u Samarici, financiranje proizvodnje u staklenicima povrća, kaže ravnateljica Zvjezdana GalkowskiBJELOVAR – Centar za cjeloživotni odgoj i obrazovanje Bjelovar sinoć je završio jednu lijepu epizodu u svojem radu. Naime, polaznici Nastavnog programa usavršavanja za voditelje i suradnike u pripremi i provedbi EU projekata branili su svoje završne radove. Prva je to grupa polaznika ovoga Programa za kojega Centar ima rješenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, a na nastavu je krenulo čak devetnaest polaznika. S obzirom na aktualne mjere sprečavanja širenja COVID-a nastava se odvijala virtualno, no obrana radova održana je uživo, u dvije grupe.

Certificirani program

Bjelovarski Centar za odgoj i obrazovanje trenutačno je jedina ustanova registrirana na području Bjelovarsko-bilogorske županije koja nudi cjelovito obrazovanje za pripremu i provedbu EU projekata nakon kojega polaznici dobivaju javne isprave o stečenim kompetencijama. Kako je to sinoć izgledalo, pojasnila nam je ravnateljica Centra, Zvjezdana Galkowski koja je iznimno ponosna na rezultate, odnosno znanje polaznika.

Polaznici su radili u grupama/Foto: CUK
Polaznici su radili u grupama/Foto: CUK

-Zadatak im je bio realna projektna prijava, a svi su odlično odradili taj posao. Neki od napisanih projekata će zasigurno ići u prijavu, što je dokaz da su sve dobro odradili. Oni nisu izmišljali nešto što je neostvarivo, već su bili uistinu realni. Pratili su aktualnosti jer su zapravo i sami htjeli iskoristiti ovu priliku da vide koliko je njihovo znanje – kazala je Galkowski koja je i sama bila na obrani završnih radova.

Kompletna znanja

Dodajmo, riječ je o edukaciji u trajanju od 180 sati, a polaznici su učili kako pripremiti projekt, napisati ga, prijaviti i kasnije provoditi. Uči se dakle projektno planiranje, logička matrica, pa sve do javne nabave kako bi polaznici kasnije mogli sve to provoditi. Dodatna pogodnost je što je program edukacije verificiran te svi polaznici dobivaju javnu ispravu o stečenom znanju i kompetenciji.

Osim pripreme projekta, polaznici su radili i na prezentaciji iste što je bio završni rad/Foto: CUK
Osim pripreme projekta, polaznici su radili i na prezentaciji iste što je bio završni rad/Foto: CUK

-Budući da su polaznici radili u grupama, oni su pripremili osam projekata za natječaje koji su već otvoreni ili će uskoro biti, a vrijednost tih projekata veća je od 10 milijuna kuna. S obzirom da polaznici dolaze iz raznih područja, bilo je tu i poduzetnika i poljoprivrednika, osoba iz Udruga, Gradova i Općina pa su i projekti koje su pripremili bili raznoliki. Moram ih uistinu pohvaliti. Imali smo projektne prijedloge za digitalizaciju jedne tvrtke, zatim predvidjeli su Štefanjsku šetnicu, šetnicu u Samarici, zatim financiranje proizvodnje u staklenicima povrća, isto tako jedan krasan projekt Bjelovarom – stazama Mate Lovraka, Zaželi… Bilo je tu prekrasnih ideja za koje nadam da će zaživjeti – pohvalila je polaznike ravnateljica Galkowski i dodala kako je cijena ove edukacije iznosila sedam i pol tisuća kuna. Išli su s nešto nižom cijenom kako bi edukacija svima bila pristupačnija, a uzeli su u obzir ukoliko je iz iste tvrtke ili udruge bilo više polaznika.

Odlični prijedlozi

-Jako smo zadovoljni brojem polaznika, naročito jer nam je to prva grupa. To nam je poticaj da i ubuduće provodimo tu edukaciju. Vjerujem da svaka ustanova u današnje vrijeme treba imati educiranog čovjeka u tom polju jer novo financijsko razdoblje EU fondova se otvara, natječaja će biti i trebamo biti spremni za to – naglasila je Galkowski i dodala kako je riječ o cjelovitom obrazovanju koje nudi potrebna znanja za razliku od nekih informativnih radionica koje ipak nisu dovoljne. Polaznici na stvarnim primjerima postupno uče i rade i u konačnici prolaze sve potrebne faze kako bi kasnije i sami mogli samostalno osmišljavati i provoditi projekte.

Zgrada Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar /Foto: Facebook CUK
Zgrada Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar /Foto: Facebook CUK

Novo financijsko razdoblje programa i strukturnih fondova EU donosi nove prilike za dobivanje EU sredstava i za naše udruge, i za ustanove i za poduzetnike, tako da odmah nakon ove kreće nova grupa.

Prijašnja edukacija šivanja /Foto: Facebook CUK
Prijašnja edukacija šivanja /Foto: Facebook CUK

Neke od prijašnjih edukacija /Foto: Facebook CUK
Neke od prijašnjih edukacija /Foto: Facebook CUK