Fotografija: Eva Pavlová i Petar Pavel/Foto: Facebook
Galerija
Eva Pavlová i Petar Pavel/Foto: Facebook

Prva dama Republike Češke u utorak dolazi u posjet Daruvaru

"Tijekom njezina posjeta vidjet ćemo daljnje mogućnost suradnje s Republikom Češkom, a prezentirat ćemo što sve Česi rade u Republici Hrvatskoj", kaže Vladimir BilekPrva dama Republika Češke Eva Pavlová ovog utorka posjetit će Daruvar. Eva Pavlová, naime, dolazi u Hrvatsku na Summit supruga europskih lidera u Zagrebu, a tu je priliku odlučila iskoristiti i za posjet Daruvaru i to na na poziv veleposlanika Milana Hovorke i predstavnika češke nacionalne manjine Vladimira Bileka.

S gospođom Evom Pavlovom u Daruvar će doći i tajnica ministarstva zdravlja Republike Češke i veleposlanik sa suprugom. Očekuje se i barem još dvoje gostiju u pratnji, ali ih nije potvrdio službeni protokol.

Eva Pavlová/Foto: Facebook
Eva Pavlová/Foto: Facebook

Planirano je da Eva Pavlová s pratnjom obiđe Češki dječji vrtić Ferda Mravenca, Češku osnovnu školu J. A. Komenskog Daruvar i gradilište Češkog kulturnog centra. Također je planiran sastanak u Savezu Čeha, a dolazak bi trebala zaključiti šetnjom kroz centar grada i Julijev park. 

Na sastanku u Savez Čeha trebali bi biti prisutni predstavnici Grada Daruvara, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije kao i saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu Vladimir Bilek. 

Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu/Foto: Predrag Uskoković
Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu/Foto: Predrag Uskoković

- Eva Pavlová ovog tjedna će prvi put posjetiti Hrvatsku nakon izbora novog predsjednika Petra Pavela koji je poznat i po tom što je bio aktivan na području Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata u mirovnim snagama. Tijekom njezina posjeta vidjet ćemo koje su daljnje mogućnost suradnje s Republikom Češkom, prezentirat ćemo što sve Česi rade u Republici Hrvatskoj. Također želimo prezentirati naš Daruvar, našu županiju i promovirati sve što Republika Hrvatska, ali i naši gradovi i općine rade za spajanje dviju država u tradiciji dužoj od 200 godina. Posjet ćemo završiti šetnjom kroz centar Daruvara i kroz Julijev park, a potom ćemo joj ponuditi i da proba nešto od gastro ponude s ovog područja u restoranu Terasa - rekao nam je Vladimir Bilek.