Fotografija: Prvi pohod novom Lipičkom obilaznicom lani je okupio mnoštvo planinara iz čak 24 društva/Foto: Compas
Galerija
Prvi pohod novom Lipičkom obilaznicom lani je okupio mnoštvo planinara iz čak 24 društva/Foto: Compas

Provedite vikend na izletu lipičkom planinarskom obilaznicom: "Nagrada grah, roštilj i kobasice"

Ovo je idealna prilika da se sa svojom obitelji uputite na kratku avanturu, priuštite si vikend u nepoznatoj prirodi oko Lipika i tako obilježite Dan Grada Lipika na aktivni način, poručuju organizatoriLIPIK - Planinarsko društvo „Lipa“ Lipik, Grad Lipik i Turistička zajednica Grada Lipika pozivaju vas na lagani obilazak južnim obroncima Lipika koji će se održati u subotu i nedjelju, 8. i 9. listopada, piše Compas.

Vrijeme je lani planinarima bilo naklonjeno - bez kiše/Foto: Compas
Vrijeme je lani planinarima bilo naklonjeno - bez kiše/Foto: Compas

Osim što će biti lagan, planinarski pohod će biti i dvodijelni, tako da je pogodan i za obitelji, ali i za planinare početnike i pješake. Prvi dan predviđena je šetnja od Lipika do Bijele Stijene, a drugi dan od Bijele Stijene do Lipika. Ovim načinom se obilježava godišnjica otvorenja prve Lipičke planinarske obilaznice.

Program

Prvi dan, subota: Plan je u subotu krenuti u 10 sati iz parka u Lipiku. Okupljanje je od 9 sati kod kontrolne točke 1 „Jelkin brijeg“, a cilj je na pola obilaznice u motelu, prije kontrolne točke 4 „Bijela stijena“. Teren je lagano brdovit, a dolazak se očekuje već oko 13 sati. U motelu na terasi će biti organizirano druženje uz planinarski grah. Za povratak do Lipika organizirat će se prijevoz s autima.

Okrijepa lani prije polaska/Foto: Compas
Okrijepa lani prije polaska/Foto: Compas

Drugi dan, nedjelja: U 10 sati je planiran nastavak pohoda. Okupljanje je kod motela, obilazi se utvrda, ide se hrptom do planinarskog  skloništa „Točkica“ u zaseoku Gagići gdje bi se po običaju zadržali uz vatru  te uz pečene kobasice ili eventualno roštilj. Teren je uglavnom „silazni“. Očekuje se dolazak oko 13 sati. Nakon druženja sudionici pohoda će se uputiti pješice ili automobilima prema Lipiku.

Prva lipička planinarska obilaznica

Otvorena je 2021. godine te je izuzetno dobro označena i redovito održavana. Prije par dana su se obnovile kritične točke tako da je cijelom dužinom sigurna i „suha“. Obilaznica je vrlo zanimljiva, iz Lipika se kroz „Mljekarsku” ide prema lipičkim vinogradima, kreće se uz potoke, čak i prelazi rijeku, prolazi se uz voćnjake i seoska imanja, nudi nove poglede i vidikovce, obilazi izvore, kapelicu i srednjovjekovnu utvrdu na Bijeloj stijeni, a u planinarskom skloništu se možete odmoriti i ugrijati. U Lipik se spušta od Gagića do Šeovice, pa kroz lipičko polje do „Dakić sokaka“ i Pakre.

Planinari su lani stigli turističkim vlakićem do lipičkih vinograda/Foto: Compas
Planinari su lani stigli turističkim vlakićem do lipičkih vinograda/Foto: Compas

-Slobodno se odvažite na kratki pohod i uz stručne vodiče upoznajte naš kraj. Ovo je idealna prilika da se sa svojim obitelji uputite na kratku avanturu, tako blizu svojega doma. Priuštite si vikend u nepoznatoj prirodi oko Lipika te tako obilježite Dan Grada Lipika na aktivni način, poručuju organizatori.

Zainteresirani se za prijave mogu na mail: hpd.lipa.lipik@hps.hr ili na broj mobitela 098/904-9711 (Željko Tomašević) ili 098/575-335 (Hrvoje Kovačić), piše Compas.

Planinare je lani pozdravio i lipički gradonačelnik Vinko Kasana/Foto: Compas
Planinare je lani pozdravio i lipički gradonačelnik Vinko Kasana/Foto: Compas