Fotografija: Konferencija je održana u obnovljenom prostoru/Foto: Grad Daruvar
Galerija
Konferencija je održana u obnovljenom prostoru/Foto: Grad Daruvar

Prostor Društveno-kulturnog centra Daruvar udruge će koristiti i nakon završetka projekta

Društveno-kulturni centar Daruvar postao je sjedište društveno-kulturnih zbivanja, kažu iz Razvojne agencije DaruvarZa koji dan i službeno će završiti provedba projekta Revitalizacija Društveno-kulturnog centra Daruvar, a tim povodom nedavno je održana i završna konferencija.

Podsjetimo, projekt je s provedbom započeo 29. svibnja 2020. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.014.859,09 kuna te je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Nositelj projekta je Astronomsko društvo Kumova slama u suradnji s partnerima Gradom Daruvarom, Ženskom klapom Stentoria, Foto film klubom Daruvar, Pučkim otvorenim učilištem Daruvar te Razvojnom agencijom Daruvar.

Uređenje prostora

Revitalizacija Društveno-kulturnog centra Daruvar obuhvaćala je: 

• Razvoj i provedba programa društvenih centara u zajednici, odnosno programa OCD-a koji doprinose razvoju zajednice

• Osmišljavanje, razvoj i uvođenje suvremenih inicijativa za sudjelovanje građana u procesu upravljanja prostorima u javnom vlasništvu u lokalnoj zajednici i/ili na regionalnoj razini

• Prilagodba prostora u javnom vlasništvu za organiziranje odabranih projektnih aktivnosti

• Promidžba i vidljivost

• Upravljanje projektom i administracija

Projekt je trajao dvije godine/Foto: Grad Daruvar
Projekt je trajao dvije godine/Foto: Grad Daruvar

Kroz projekt je uređen prostor i stavljen u funkciju u dijelu potrebnom za realizaciju aktivnosti, nabavljena je oprema (namještaj, audio-vizualna oprema), izrađen i objavljen kalendar događanja u društvenom centru na mjesečnoj razini za vrijeme trajanja projekta.

- Planirano je održavanje najmanje deset aktivnosti na mjesečnoj razini u društvenom centru (Maketarstvo, astro vrtić, astronomske radionice, kazališne radionice, foto radionice, radionice za članove puhačkog orkestra, plesne radionice, seminar klapskog pjevanja). Mi smo proveli 377 aktivnosti iz čega se može vidjeti koliko je naš projekt uspješan, poručili su iz Razvojne agencije Daruvar.

Nova radna mjesta

Pored nabrojanog, iz Razvojne agencije ističu i da su kroz projekt zaposlene dvije osobe.

- Kroz projekt se je potaknuo razvoj i održivost postojećih programa, aktivnosti i projekata OCD-a te su se razvili novi programi. Društveno-kulturni centar Daruvar postao je sjedište društveno-kulturnih zbivanja u Daruvaru što je doprinijelo povećanju kvalitete života svih stanovnika Daruvara, dodaju iz Agencije.

Završna konferencija/Foto: Grad Daruvar
Završna konferencija/Foto: Grad Daruvar

Uređenjem prostora udrugama se je pružio adekvatni uvjeti za njihovo djelovanje te će se time stvoriti temelj za porast broja kulturnih programa i manifestacija organiziranih od strana udruga, ali i ostalih institucija. Samim time otvorila se i mogućnost za popunjavanje kulturnog sadržaja u gradu tijekom zimskih mjeseci.

- Prostor u Društveno-kulturnom Centru Daruvar će se davati na povremeno korištenje udrugama i neprofitnim organizacijama koje provode projekte, ostalim udrugama i neprofitnim organizacijama, fizičkim i pravnim osobama. Povremenim korištenjem prostora smatra se korištenje prostora po danu i korištenje po satu. Kalendar događanja nalazi se na stranicama Grada Daruvara, a prostor će se davati na korištenje uz naknadu, odnosno bez naknade ovisno o uvjetima koji su sada u izradi, zaključili su iz Razvojne agencije Daruvar. 

Za kraj pogledajte fotografije kako je Društveno-kulturni Centar izgledao prije te kako izgleda nakon obnove.

Društveno-kulturni Centar prije i poslije obnove/ Foto: RADA
Društveno-kulturni Centar prije i poslije obnove/ Foto: RADA
Društveno-kulturni Centar prije i poslije obnove/ Foto: RADA
Društveno-kulturni Centar prije i poslije obnove/ Foto: RADA
Društveno-kulturni Centar prije i poslije obnove/ Foto: RADA
Društveno-kulturni Centar prije i poslije obnove/ Foto: RADA

EU projekt
EU projekt