Fotografija: Na području Bjelovarsko-bilogorske županije snijeg je počeo padati u jutarnjm satima/ Foto: Ante Čizmić/CROPIX (ilustracija)
Na području Bjelovarsko-bilogorske županije snijeg je počeo padati u jutarnjm satima/ Foto: Ante Čizmić/CROPIX (ilustracija)

Prometnice u BBŽ-u čiste se od 5 ujutro: "Manje zastoje prouzročili kamioni koji su zapeli u snijegu"

Iz zimskih službi kažu kako su sve njihove raspoložive snage na terenu i čiste te posipaju prometnice i pločnike. Prema aktualnoj vremenskoj prognozi snijeg bi trebao prestati padati krajem danaGust snijeg koji je počeo padati u ranim jutarnjim satima diljem Bjelovarsko-bilogorske županije usporio je promet i stvorio manje nedaće vozačima, ali veći se problemi ne bilježe. Glavne prometnice uglavnom su čiste, no zimskim službama problem zadaje to što on ne prestaje padati, pa je čišćenje "Sizifov posao" jer gdje prođu, za nekoliko minuta već je nova naslaga. 

Sve raspoložive snage na terenu

Kako doznajemo u bjelovarsko-bilogorskoj policiji, tijekom jutra nisu zabilježene prometne nesreće u kojima bi morala postupati policija. Prema dojavama naših čitatelja, manjih nesreća je bilo, no uglavnom se radi o nezgodama gdje vozači popune izvješće za osiguranje i nastave dalje, jer nema ozlijeđenih ili veće štete. 

Sve raspoložive snage zimskih službi su na terenu. 

Od Krunoslava Knezića, voditelja Zimske službe bjelovarskih Cesta d.d. doznajemo kako je situacija na prometnicama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zadovoljavajuća. 

- Na terenu je 25 ralica te su sve ceste prohodne. Ujutro je na više lokacija bilo manjih zastoja. Radilo se o kamionima koji su prazni krenuli kroz snijeg, ali su zapeli. Ti su problemi otklanjani u kratkom roku, no stvarali su gužve i zastoje. Dakle, uglavnom teretni promet je taj koji je stvorio manje poteškoće. Na terenu su sve naše snage, čistimo prema prioritetima i posipamo - kazao je Knezić. Dodaje kako su na terenu od pet sati ujutro, a krenuli su najprije s bjelovarskim područjem jer je tamo najranije počeo padati snijeg, dok se u nekim krajevima snježni pokrivač krenuo stvarati tek oko osam sati ujutro. 

Jedna daruvarska ralica u kvaru

U Daruvaru su na ulicama također djelatnici Darkom-ove Zimske službe. Njihov voditelj Dario Kolouch iz Radne jedinice Građenje kaže kako se snijeg čisti s pločnika, a ceste posipaju, jednim kamionom, dva traktora, te šest radnika koji ručno posipavaju prometnice mješavinom soli i agregata. 

- Imamo manji kvar na jednom od dva kamiona tako da je on trenutno izvan funkcije, no trebali bismo ga vrlo brzo popraviti - rekao nam je. Dodaje kako je pred njima dug dan, jer se sve ceste i pločnici moraju konstantno čistiti. 

- Negdje prođemo, a već iza nas ostaje novi sloj snijega, tako da se uskoro mora opet čistiti. Tako će biti sve dok snijeg ne prestane, no situacija u gradu je zadovoljavajuća - rekao nam je Kolouch zamolivši za strpljenje sve one do kojih ralica možda još nije došla. Kao i uvijek kada padne snijeg, prioritet su uži centar, javne ustanove, dom zdravlja, vrtići, škole...

Nikuda bez zimske opreme!

Prema aktualnoj vremenskoj prognozi snijeg bi trebao prestati padati krajem dana, što će olakšati djelatnicima zimskih službi, ali i vozačima. Ipak, ceste i pločnici i dalje će se posipati radi najavljenih minusa, pa je potreban oprez. 

U Policijskoj upravi Bjelovarsko-bilogorskoj kažu i kako je snijeg, na neki način, preventiva teških prometnih nesreća jer se vozači moraju sporije voziti. Unatoč tomu, njihove snage su također na cestama, paze pridržavaju li se svi sudionici prometa propisa te imaju li zimsku opremu. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!