Fotografija: Za sve sudionike osigurani su dalekozori/ Foto: Udruga Biom
Galerija
Za sve sudionike osigurani su dalekozori/ Foto: Udruga Biom

Promatranje ptica u Daruvaru: "Svatko će dobiti dalekozor i naučiti sve o pticama ovog kraja"

Udruga Biom dovodi stručne ornitologe koji će tijekom šetnje podijeliti svoje znanje o prepoznavanju, ponašanju i načinu života ptica koje će putem susrestiKatkada nas okružuju čarobne stvari koje uzimamo zdravo za gotovo. Jedan od takvih primjera su ptice. Ove prekrasne i izuzetno korisne životinje u velikim su gradovima sve rjeđe, ali Daruvar i njegova okolica, zahvaljujući obroncima Papuka, obiluju pravim ornitološkim bogatstvom. Uostalom, pa ptica, odnosno, ždral, je i na grbu Grada Daruvara kao njegov simbol.

Provedite lijepo prijepodne

No, osim što ih ujutro čujemo kako pjevaju ili, pak, vidimo njihova jata u migraciji, o njima zapravo veoma malo znamo. 

Naučite sve o pticama daruvarskog kraja/ Foto: Udruga Biom
Naučite sve o pticama daruvarskog kraja/ Foto: Udruga Biom

Stoga vas Udruga Biom koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom u suradnji s MojPortal poziva da nedjelju 14. travnja provedete u prirodi na potpuno besplatnoj turi promatranja ptica na kojoj ćete naučiti mnogo o pticama našeg kraja. Dobrodošli su ljubitelji prirode svih uzrasta! Čini nam se kako nema ljepšeg načina za provođenje proljetnog prijepodneva. 

- Svi su dobrodošli pridružiti nam se na promatranju ptica u nedjelju u 9 sati kod Ivanovog vrela u Julijevom parku. Prošetat ćemo Rimskom park šumom i uživati u prizorima i pjevu raznolikih vrsta ptica. Za sudjelovanje u promatranju ptica nije potrebno ništa osim dobre volje! Udruga Biom osigurava dalekozore i knjige za prepoznavanje ptica, kao i stručne ornitologe koji će tijekom šetnje dijeliti svoje znanje o prepoznavanju, ponašanju i načinu života ptica koje susretnemo. Tradicija Biomovih promatranja ptica je zaključiti šetnju druženjem na kavi s okupljenim ljubiteljima prirode te razmjenom dojmova s promatranja, čemu se veselimo i u Daruvaru. Pozivamo sve zainteresirane za promatranje da se predbilježe jednostavnim ispunjavanjem upitnika koji se nalazi OVDJE - poručuju u Biomu. 

Promatranje ptica uz stručno vodstvo/ Foto: Udruga Biom
Promatranje ptica uz stručno vodstvo/ Foto: Udruga Biom

Naglasimo kako će sama tura trajati oko sat i pol vremena, nakon čega slijedi malo druženje. 

Više o promatranju ptica 

Ptice su ljudima bliske i atraktivne životinje koje možemo promatrati, kako u našim dvorištima, tako i u zakutcima najrazličitijih staništa. Promatranje ptica podrazumijeva opažanje i prepoznavanje različitih vrsta ptica golim okom ili uz pomoć optičkih pomagala poput dalekozora (dvogleda), durbina (teleskopa) te u novije vrijeme i fotografske opreme (fotoaparat s pripadajućim teleobjektivima). Promatranje ptica odnosno “ptičarenje” ne podrazumijeva samo gledanje ptica nego i njihovo osluškivanje! Naime, različite vrste ptica mogu se raspoznati i prema njihovom pjevu. U svijetu je ovaj popularan hobi poznatiji pod nazivima “birdwatching” odnosno “birding”.

Promatranje ptica zanimljiv je hobi/ Foto: Udruga Biom
Promatranje ptica zanimljiv je hobi/ Foto: Udruga Biom

Pozitivan utjecaj na zdravlje

Razlozi za odlazak u ptičarenje su mnogobrojni.

Potraga za prekrasnim ptičjim prizorima (ili pjevovima) nam omogućuje aktivan boravak u prirodi, znanstveno dokazano pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje te osvještavanje bogatstva živog svijeta u našoj neposrednoj okolici. Onima željnima znanja, ptičji svijet predstavlja izazov u savladavanju prepoznavanja različitih vrsta ptica, ali i neiscrpnu mogućnost učenja o njihovim navikama, ponašanju i načinu života. Ljubiteljima fotografije pak predstavljaju poseban izazov jer je uhvatiti pticu u dobar kadar i više nego zahtjevno.

Promatranje ptica uz stručno vodstvo/ Foto: Udruga Biom
Promatranje ptica uz stručno vodstvo/ Foto: Udruga Biom
Promatranju ptica mogu se pridružiti svi uzrasti/ Foto: Udruga Biom
Promatranju ptica mogu se pridružiti svi uzrasti/ Foto: Udruga Biom

Ptice su svugdje oko nas i većinom nismo niti svjesni koliko nas različitih vrsta okružuje, a promatranje je odlična prilika da to osvijestimo.

Za sve informacije o promatranjima ptica, javite se na edukacija@biom.hr. 

I ne zaboravite se prijaviti OVDJE jer je broj sudionika ograničen kako bi promatranje bilo što ljepše i kvalitetnije iskustvo! 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!