Fotografija: Najvažnija priprema za turističku sezonu je sigurnost koju turisti moraju osjećati/Foto: TZ
Najvažnija priprema za turističku sezonu je sigurnost koju turisti moraju osjećati/Foto: TZ

Projekt "Safe stay in Croatia" omogućio edukaciju o sigurnom poslovanju tijekom pandemije

Dobivanjem oznake Safe stay in Croatia turistički objekt pruža informaciju svim posjetiteljima da djeluju prema aktualnim preporukama Svjetskog vijeća za putovanja i turizamSigurnost i zdravlje posjetitelja te svih djelatnika u turizmu na prvom su nam mjestu, poručuju iz Ministarstva turizma i sporta. Rezultat toga je projekt Safe stay in Croatia koji provodi spomenuto Ministarstvo. Cilj projekta je educirati i upoznati posjetitelje i dionike u turizmu s protokolima i mjerama koje se provode u Hrvatskoj na svim razinama turističkih djelatnosti. Također, projektom su osmišljeni protokoli poslovanja i postupanja s korisnicima u svim turističkim i s turizmom povezanim djelatnostima. Potporu u izradi protokola pružila su i vodeća turistička i strukovna udruženja te pružatelji turističkih usluga u Hrvatskoj. 

Turistička godina

- Hvala cijelom turističkom sektoru i strukovnim udruženjima koji su radili s nama na realizaciji projekta Safe stay in Croatia. Suradnja te razmjena znanja, ideja i iskustava garancija su uspjeha u ostvarivanju još jedne sigurne turističke godine koja nam donosi mnogo izazova. Zajedničkim snagama činimo sve kako bi dolazak i boravak našim gostima bio što ugodniji i sigurniji, neovisno o okolnostima, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Oznaka Safe stay in Croatia dodjeljuje se besplatno dionicima iz hrvatskog turističkog sektora i ostalima koji su dio lanca putovanja, poput prijevoznika, zračnih luka, kolodvora, nautičkih luka i marina. Pored toga, oznaka Safe stay in Croatia gostima omogućava lakše prepoznavanje destinacija, pružatelja smještaja, prijevoza, turističkih atrakcija i slično, koji su usvojili nacionalne i svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite. 

Vidljivo istaknuta oznaka Safe stay in Croatia pruža informaciju svim posjetiteljima da turistički objekt njihovog interesa djeluje prema aktualnim preporukama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Sigurnosne poruke

- Na pragu smo turističke sezone koja će zbog pandemije biti izazovna, a kontinentalni turizam će morati uložiti još više napora kako bi se prilagodio novonastaloj situaciji. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na ovaj projekt i tako svoje poslovanje usklade s aktualnim zdravstvenim i sigurnosnim porukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva turizma i sporta, ali jednako tako  osiguraju siguran i ugodan boravak svojim gostima, poručila je direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar Ana Kelek.

Postupak prijave za zaprimanje oznake sigurnosti Safe stay in Croatia moguć je isključivo putem mrežne stranice www.safestayincroatia.hr.  Prijava u projekt je jednostavna i besplatna, a njome se korisnik obvezuje slijediti protokole poslovanja i postupanja koji su osmišljeni uz stručnu potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, turističkih i strukovnih udruženja te pružatelja turističkih usluga u Hrvatskoj.