Fotografija: Foto: Boris Kovačev/CROPIX
Foto: Boris Kovačev/CROPIX

Produžen rok za samopopisivanje! Ako vas popisivači ne nađu kod kuće, ovo je idući korak

Popisivači će uz akreditacije imati i prijenosna računala, stoga će ih građani moći lako prepoznati, dodaju iz DZS-a
Državni zavod za statistiku (DZS) je u povodu završetka prve faze digitalnog popisivanja i početka druge faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021., održao konferenciju za novinare.

Najvažnija je vijest kako je produžen rok do danas u ponoć za samopopisivanje zbog jučerašnjih problema sa serverima, a popisivači na teren izlaze od sutra, piše Jutarnji list.

Propisni krugovi

U Hrvatskoj tako sutra, 28. rujna, počinje terensko popisivanje stanovništva, na teren izlaze popisivači koji će popisivanje provoditi do 17. listopada, a uz majice i maske s obilježjima Popisa 2021., imat će akreditacije, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).

Popisivači će uz akreditacije imati i prijenosna računala, stoga će ih građani moći lako prepoznati, dodaju iz DZS-a.

U fazi terenskog popisivanja svaki popisivač bit će zadužen za određene popisne krugove.

Dolaskom u stanove popisivač će popisati sve osobe, kućanstvo i stan. Jedna osoba može dati vlastite identifikacijske podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva, a ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Preuzimanje jedinstvene šifre

U fazi terenskog popisivanja (faza CAPI) popisivači će obići sve adrese, uključujući adrese onih kućanstava koja su se samostalno popisala kako bi od njih preuzeli jedinstvenu šifru koju su dobili nakon uspješno provedenog samopopisivanja (faza CAWI).

Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na Vašu adresu ili ju je moguće ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. samopopisivanjem, do nedjelje 26. rujna u 15 sati, uspješno je popisano više od 1.326.000 građana, naveli su jučer iz DZS-a.

Tajnost podataka

Popis stanovništva Hrvatske 2021. provodi se u dvije faze: od 13. do 27. rujna 2021. građani se mogu samostalno popisati u elektroničkom sustavu e-Građani, a od 28. rujna do 17. listopada popisivači popisuju sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale osobnim intervjuom sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te kontroliraju podatke prikupljene u prvoj fazi provedbe Popisa 2021, piše Jutarnji list.

Prema Zakonu o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (NN, br. 25/20. i 34/21.) i Zakonu o službenoj statistici (NN, br. 25/20.), svi podaci prikupljeni Popisom 2021. tajni su i upotrebljavat će se isključivo za statističke svrhe.

_________________________________

Na terenu gotovo 8000 popisivača

Na terenu diljem Hrvatske angažirano je gotovo 8000 popisivača, javlja HRT.

Svaki popisivač zadužit će između 200 i 250 kućanstava i mora obići sve adrese koje je zadužio.

Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti.