Fotografija: Daruvarčanka Ankica Milde za svojim štandom/Foto: Daria Marković
Galerija
Daruvarčanka Ankica Milde za svojim štandom/Foto: Daria Marković

Prodavačica Ankica Milde: "Prodaja ide odlično,sezona kiseljenja je u punome jeku"

"Kupio sam deset kilograma malih krastavaca i idem kući sa ženom pripremiti zimnicu. Zadovoljan sam i kvalitetom i cijenom. Odlična je ponuda ovdje na tržnici", kaže Darko
DARUVAR - S obzirom da polako dolazi razdoblje pripreme zimnica, pekmeza i ajvara, otišli smo do Gradske tržnice Daruvar i porazgovarali s trgovcima i kupcima baš o toj temi - zimnici. Upravo je zimnica najbolji način da ljetne plodove sačuvamo i preko zime pa čak i proljeća, a najstariji i najčešći način čuvanja povrća je kiseljenje. Najčešće se kisele: kupus, krastavci, paprike, crveni luk, mrkva, rajčica, cvjetača, mahune, repa, tikve i druge vrste povrća. Možemo slobodno reći da je sezona pripreme zimnica već krenula, jer naši sugovornici s tržnice kućama idu punih ruku.

<p>Prodavači na daruvarskoj tržnici nude zaista mnoštvo sezonskog voća i povrća/Foto: Daria Marković</p>

Prodavači na daruvarskoj tržnici nude zaista mnoštvo sezonskog voća i povrća/Foto: Daria Marković

Naime, svi se slažu da od svog bogatog asortimana voća i povrća, najviše prodaju upravo povrće pogodno zimnici, a ima tu i nešto ljetnog voća kojim se kupci rashlade u ove vruće ljetne dane, kao što su lubenice ili dinje.

Sve na jednom štandu

Tako smo došli na bogat štand Daruvarčanke Ankice Milde i upitali ju kako ide prodaja, što najviše prodaje te kupuju li kupci povrće za zimnicu.

- Prodaja nam ide jako dobro. Najviše sada prodajemo male krastavce što ljudi uzimaju za kiseljenje. Uz to, dosta prodamo i smokava i bijelog luka, a inače imamo svega po malo. Što god tko od kupaca traži, može kod nas naći. Imamo šljive, graha, tikvica, malina, aronije, oraha, lješnjaka, češnjaka, crvenog luka… Cijene su standardne, rekla nam je Ankica Milde.

<p>Daruvarska tržnica subotom/Foto: Daria Marković</p>

Daruvarska tržnica subotom/Foto: Daria Marković

Daruvarčanin Tomislav Gajger slaže se da je krenula sezona zimnica, ali nije baš zadovoljan prodajom…

<p>Tomislav Gajger prodaje stare domaće dinje, krastavce za kiseljenje, lubenice, rajčicu i ljute paprike/Foto: Daria Marković</p>

Tomislav Gajger prodaje stare domaće dinje, krastavce za kiseljenje, lubenice, rajčicu i ljute paprike/Foto: Daria Marković

- Prodajem stare domaće dinje, krastavce za kiseljenje, lubenice, rajčicu i ljute paprike. Sve je domaće što proizvodim samostalno. Sezona je, ali slabo prodaja ide. Dinje, lubenice i krastavci za kiseljenje idu najviše - kaže nam Tomislav Gajger.

Domaća proizvodnja

Emina Bosanac iz Ilovskog Klokočevca već dvije godine redovno prodaje na daruvarskoj tržnici.

<p>Emina Bosanac iz Ilovskog Klokočevca, već dvije godine redovno prodaje na daruvarskoj tržnici/Foto: Daria Marković</p>

Emina Bosanac iz Ilovskog Klokočevca, već dvije godine redovno prodaje na daruvarskoj tržnici/Foto: Daria Marković

- Prodajem rajčicu, papriku, luk, češnjak… I dobro je. Zadovoljna sam i prodaja ide dobro. Najviše prodajem rajčicu, papriku po sedam kuna i pasiranu rajčicu koju domaću proizvodim - ističe Emina Bosanac.

Zadovoljni kupci

Upitali smo i kupce što najviše kupuju i jesu li zadovoljni ponuđenim, odnosno omjerom kvalitete i cijene proizvoda.

<p>Kupci su pohrlili za povrćem za zimnicu/Foto: Daria Marković</p>

Kupci su pohrlili za povrćem za zimnicu/Foto: Daria Marković

- Kupila sam mahune i pileća prsa. Planiram pripremati zimnicu uskoro pa ću morati ponovno na tržnicu. Inače sam kuhala ciklu. Preferiram kupovati na tržnici više nego u trgovačkim centrima, ali kupujem svugdje pomalo jer sve zavisi o cijenama - rekla je Daruvarčanka Renata.

<p>Kupci preferiraju domaće povrće i voće daruvarskih prodavača/Foto: Daria Marković</p>

Kupci preferiraju domaće povrće i voće daruvarskih prodavača/Foto: Daria Marković

- Mi sadimo svoj domaći vrt pa nemamo potrebe kupovati na tržnici, osim onoga što prvo ne uspije kod nas. Onda odemo na tržnicu kupiti - kazala je Milena Vujić.

Odlična ponuda

Da je zadovoljan kvalitetom povrća i cijenom rekao nam je i Daruvarčanin Darko.

<p>Najviše se prodaju krastavci, ali i paprike i rajčica/Foto: Daria Marković</p>

Najviše se prodaju krastavci, ali i paprike i rajčica/Foto: Daria Marković

- Kupio sam deset kilograma malih krastavaca ovdje na tržnici i idem upravo kući sa ženom pripremiti zimnicu. Zadovoljan sam i kvalitetom i cijenom. Odlična je ponuda ovdje na tržnici - kaže nam Darko, koji i inače redovno kupuje na daruvarskoj tržnici.

<p>Gradska tržnica Daruvar subotom prijepodne puna je znatiželjnih kupaca/Foto: Daria Marković</p>

Gradska tržnica Daruvar subotom prijepodne puna je znatiželjnih kupaca/Foto: Daria Marković