Fotografija: Foto: Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije
Galerija
Foto: Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije

Preseljeni tenkovi sa Spomen područja Barutana: "Vozila se tamo ne uklapaju"

"Inicijativa je došla od obitelji poginulih s Barutane, a podržali su je arhitekti i projektanti Barutane. Skrenuta je pažnja s najvažnijega, a to je da je tamo grobište branitelja", ističe CrnomarićBJELOVAR – Iz Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije poslali su priopćenje u kojem obavještavaju javnost kako nisu eksponati tenkova T 55 i BVP M80 protekle subote s Barutane - spomen područja, preseljeni zbog inata kako neki građani tumače, već su to, pojašnjavaju, tražili gradonačelnik Dario Hrebak i braniteljske udruge.

- Građanima nije jasno zašto su vozila uklonjena s već uređenih površina za tu namjenu, a dio javnosti, potpuno krivo, zaključuje kako se radi o našem inatu.

Financijski troškovi za Društvo

Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije uklonilo je eksponate T55 i BVP M80 na traženje gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka.  Gradonačelnik Hrebak na sastanku održanom u kolovozu 2023. naveo je da se braniteljske udruge ne slažu s tim da na Spomen području "Barutana 1991." budu eksponati i da ih moramo ukloniti s tih površina, ističu iz Društva.

Marin Sabolović/ Foto: Deni Marčinković
Marin Sabolović/ Foto: Deni Marčinković

Dodaju kako je tada predsjednik Društva Marin Sabolović naveo da ne vidi  razlog zašto bi se vozila uklanjala, tim više što se radi o uređenim površinama u suradnji s Gradom Bjelovarom.

Foto: Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije
Foto: Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije

- Takvo preseljenje zahtjeva i nove financijske troškove za Društvo, a u načelu se neće dogoditi ništa osim što će vozila biti smještena 100 metara dalje. No, gradonačelnik Hrebak je ponovio da je to stav svih braniteljskih udruga i da se vozila trebaju ukloniti. Već ranije uklonili smo vozila Land Rover 109 i 110, a tenk T55 i BVP M80 uklanjala su se u prigodnim vremenskim uvjetima.

Društvo je i dalje stava da su vozila bila na idealnim pozicijama, potpuno uklopljena u ambijent i da su posjetitelji najveći dio vremena upravo obilazili poziciju tenka T55. No, vlasnik Spomen područja  "Barutana 1991." je zatražio preseljenje, mi smo to morali ispoštovati.

Vozila su prebačena

Sada kada je postav u potpunosti prebačen na drugi dio, nadamo se da će radi posjetitelja Grad pomoći u uređenju postava na otvorenom u koji su potrebna značajna ulaganja, stoji u priopćenju poslanom iz Društva.

Vozila su prebačena, pojašnjavaju, 14. siječnja, kada su stečeni meteorološki uvjeti za njihovo premještanje, a vozila su premještena privremeno uz pozicije koje će se u 2024. godini urediti, a potom će se vozila namjestiti na za njih predviđene podloge.

- S obzirom na to da postoji zanimanje drugih gradova i općina za preseljenje muzejske djelatnosti u njihove sredine, posebno postava na otvorenom jer vozila itekako privlače posjetitelje, izvjesno je da će se tada seliti i cijeli postav na otvorenom, dakle sva vozila, ali o tome tek trebamo razgovarati s njihovim predstavnicima, poručuju iz Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije.

Podsjetimo kako smo o ovoj temi više puta pisali. Naime, u studenom 2023. godine Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije čiji predsjednik je Marin Sabolović, prozvalo je Grad Bjelovar za ne produljenje ugovora o korištenju Spomen doma "Barutana 1991." Nije im se svidjelo što je ta odluka dovela do toga da se Galerija "Barutana 1991." kojom Društvo upravlja mora iseliti.

"Obiteljima je zasmetalo što je fokus na Barutani stavljen isključivo na tenkove i oružje. Iako je to djeci zanimljivo, zaboravlja se da je Barutana groblje pojedinih branitelja", pojasnio je takvu odluku Igor Crnomarić, predsjednika bjelovarskog Odbora za branitelje kojega smo i ovoga puta zamolili za komentar u vezi preseljenja tenkova.

Crnomarić: "Vozila se tamo ne uklapaju"

- Niti gradonačelnik niti Odbor nisu sami od sebe donijeli takvu odluku. Inicijativa je došla od obitelji poginulih s Barutane. Potom smo razgovarali s arhitektima koji su osmišljavali prostor Barutane. Ljudi koji su projektirali izgled Barutane su rekli kako se ta vozila ne uklapaju tamo. Skrenuta je pažnja s najvažnijega, a to je da je tamo grobište branitelja. Mi smo to prihvatili, pojasnio je Crnomarić kojemu je žao što uopće dolazi do sukoba kojeg oni nikako nisu inicirali.

Dario Hrebak i Igor Crnomarić/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak i Igor Crnomarić/ Foto: Deni Marčinković

Upitali smo Crnomarića je li Odbor spreman pomoći Društvu kod uređenja novog, nešto udaljenijeg postava na otvorenom za čije uređenje su potrebna, kako naglašavaju iz Društva, dodatna i značajna ulaganja.

- Sasvim je sigurno da smo i dosad uvijek pomagali kada smo bili u mogućnosti. Primjerice kod dovoza transportera iz Kusonja, stali smo uz taj projekt i podržali ga. Svi se mogu lako podsjetiti koliko je Grad Bjelovar pomagao i u ostalim projektima, ali bio i posrednik između Minstarstva obrane i Društva. Pitanje je koliko bi projekata prošlo da nije bilo tako, ističe Crnomarić kojemu nije cilj ikoga prozivati. 

- Društvo, ukoliko želi s nekim surađivati, ne može na dnevnoj bazi prozivati nekoga. Meni osobno riječ obitelji poginulih branitelja je zakon. Oni su mi na prvom mjestu, poručio je Crnomarić koji uopće ne voli davati izjave na ovu temu. No, kako kaže, volio bih da javnost ima pravu sliku o svim događanjima u vezi Barutane.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!